Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Contractele

Avocatul TV (6)

Contractele

Legea interzice contractul de vânzare-cumpărare între soți.

 Trăind într-o societate plină de convenții și obligații, încheierea unui contract nu face altceva decât să atragă răspunderea în fața legii în caz de nerespectare a clauzelor contractuale.
Pe o coală albă de hârtie se pot scrie multe, vrute și nevrute chiar, iar societatea face uz de multă maculatură pentru a susține toată scriitura contractuală.
Într-un contract se realizează o înțelegere scrisă în care două părți convin să se oblige una pe alta într-un numit fel. Se realizează, de fapt, un troc: serviciu pentru serviciu, dar care se desfășoară sub rigoriile legii.
 Acest lucru este necesar pentru ca fiecare parte să se asigure de seriozitatea celeilalte și de faptul că își va duce la îndeplinire sarcinile. Înainte de a semna un contract, este de preferat ca acesta sa fie validat de către un expert din domeniul legal, care să ofere toate detaliile și eventualele repercusiuni legate de intrarea în uz a acestui act oficial.
Multe rânduri redactate frumos într-un contract pot prejudicia una din părți, sau chiar pe ambele, asta dacă nu este redactat corect sau prezintă ambiguități. Este foarte importantă claritatea textului și, mai ales, ca toate clauzele să reprezinte interesul părților. Convenția legală - așa cum este numit în practică un contract - este investită cu putere de lege, astfel că încheierea unui contract interzis, ilicit, fără consimțământul ambelor părți sau fără existența discernamântului atrage după sine pedeapsa legală.
Cine nu are liber la contract?
Contractele au o valoare legală doar în momentul în care sunt îndeplinite câteva condiții, mai ales cele legate de cine este în capacitatea de a încheia o convenție legală. Prin urmare, anumite categorii de persoane nu își pot pune semnatura la finalul scriiturii contractuale, printre acestea numărându-se minorii sau cei cărora legea le-a interzis să își exercite acest drept. În cazul minorilor se pot încheia contracte, însă doar dacă este menționat un reprezentat legal.
 O categorie aparte în domeniul contractelor o constituie soții, aceștia neavând voie să semneze contracte de vânzare-cumpărare între ei, această acțiune fiind ilegală.
Contractele pot fi încheiate doar în termeni normali, civilizați, fiind nevoie de consimțământul ambelor părți și nu este legal dacă este semnat prin constrângere sau folosirea violenței.
Validitatea unui contract este dată și de semnătura părților, care reprezintă exteriorizarea acordului cu privire la convențiile clar enunțate și descrise în corpul contractului.
Fără semnătura personală, valoarea contractului este nulă.
 Clauzele dau bătai de cap părților
Un aspect foarte important, atunci când vine vorba de încheierea unui contract, face referire la claritatea textului acestuia și la valențele pe care le poate lua în caz de ambiguitate. Textul nu trebuie să fie general, din contră, trebuie să fie cât mai specific și detaliat. De exemplu, în multe contracte de vânzare-cumpărare cu clauza de întreținere, specifice bătrânilor care, în schimbul cedării locuinței lor acceptă să fie întreținuți de rude, prieteni sau chiar necunoscuți, se strecoară multe inadvertențe.
De obicei, clauza de întreținere nu este stipulată clar, nu se precizează în ce constă întreținerea, cuantumul ei, astfel că se ajunge la cazuri nefericite în care bătrânii sunt practic lăsați pe drumuri sau îngrijirea lor este ca și inexistentă.
Eu ți-am dat, eu îți iau
Contractele de donație au un caracter aparte. Dacă în majoritatea cazurilor acestea sunt irevocabile, când vine iarăși vorba de soți, acestea prezintă excepții. Cu alte cuvinte, chiar dacă un soț a donat celuilalt în timpul căsătoriei un anumit bun, la un moment dat poate revoca această acțiune.
Rezumând subiectul dezbătut astăzi, este foarte important ca atunci când se semnează un contract să fim atenți la toate clauzele și hibele pe care textul le poate conține, consultarea unui avocat eliminând multe posibile neplăceri în acest sens.
 Pentru detalii, accesează www.avocat-tv.ro, secțiunea Subiecte. Aici, avocat Mihaela Pleșea, alături de invitata sa, Maria Popescu, discută pe larg despre contracte.
Puteți urmări emisiunea AICI
Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)

Trimite email

joi, 1 octombrie 2020

Poza zilei

Câștigă o tabletă Smart!

La împlinirea a 20 de ani de activitate,
Universitatea Agora din Oradea organizează un concurs pentru elevii claselor a XII-a
Dacă ești elev în clasa a XII-a și dorești să câștigi o tabletă Smart, urmează cei trei pași:
1. Cere o recomandare dirigintelui tău.
2. Redactează un eseu-prezentare cu titlul ,,Dăruiește învățătură"!
3. Scanează sau fotografiază recomandarea și eseul și trimite-le pe adresa de email: agora20@univagora.ro.
Fii conectat! Fii învățat!
Și tu ai dreptul la educație!