Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Contractele

Avocatul TV (6)

Contractele

Legea interzice contractul de vânzare-cumpărare între soți.

 Trăind într-o societate plină de convenții și obligații, încheierea unui contract nu face altceva decât să atragă răspunderea în fața legii în caz de nerespectare a clauzelor contractuale.
Pe o coală albă de hârtie se pot scrie multe, vrute și nevrute chiar, iar societatea face uz de multă maculatură pentru a susține toată scriitura contractuală.
Într-un contract se realizează o înțelegere scrisă în care două părți convin să se oblige una pe alta într-un numit fel. Se realizează, de fapt, un troc: serviciu pentru serviciu, dar care se desfășoară sub rigoriile legii.
 Acest lucru este necesar pentru ca fiecare parte să se asigure de seriozitatea celeilalte și de faptul că își va duce la îndeplinire sarcinile. Înainte de a semna un contract, este de preferat ca acesta sa fie validat de către un expert din domeniul legal, care să ofere toate detaliile și eventualele repercusiuni legate de intrarea în uz a acestui act oficial.
Multe rânduri redactate frumos într-un contract pot prejudicia una din părți, sau chiar pe ambele, asta dacă nu este redactat corect sau prezintă ambiguități. Este foarte importantă claritatea textului și, mai ales, ca toate clauzele să reprezinte interesul părților. Convenția legală - așa cum este numit în practică un contract - este investită cu putere de lege, astfel că încheierea unui contract interzis, ilicit, fără consimțământul ambelor părți sau fără existența discernamântului atrage după sine pedeapsa legală.
Cine nu are liber la contract?
Contractele au o valoare legală doar în momentul în care sunt îndeplinite câteva condiții, mai ales cele legate de cine este în capacitatea de a încheia o convenție legală. Prin urmare, anumite categorii de persoane nu își pot pune semnatura la finalul scriiturii contractuale, printre acestea numărându-se minorii sau cei cărora legea le-a interzis să își exercite acest drept. În cazul minorilor se pot încheia contracte, însă doar dacă este menționat un reprezentat legal.
 O categorie aparte în domeniul contractelor o constituie soții, aceștia neavând voie să semneze contracte de vânzare-cumpărare între ei, această acțiune fiind ilegală.
Contractele pot fi încheiate doar în termeni normali, civilizați, fiind nevoie de consimțământul ambelor părți și nu este legal dacă este semnat prin constrângere sau folosirea violenței.
Validitatea unui contract este dată și de semnătura părților, care reprezintă exteriorizarea acordului cu privire la convențiile clar enunțate și descrise în corpul contractului.
Fără semnătura personală, valoarea contractului este nulă.
 Clauzele dau bătai de cap părților
Un aspect foarte important, atunci când vine vorba de încheierea unui contract, face referire la claritatea textului acestuia și la valențele pe care le poate lua în caz de ambiguitate. Textul nu trebuie să fie general, din contră, trebuie să fie cât mai specific și detaliat. De exemplu, în multe contracte de vânzare-cumpărare cu clauza de întreținere, specifice bătrânilor care, în schimbul cedării locuinței lor acceptă să fie întreținuți de rude, prieteni sau chiar necunoscuți, se strecoară multe inadvertențe.
De obicei, clauza de întreținere nu este stipulată clar, nu se precizează în ce constă întreținerea, cuantumul ei, astfel că se ajunge la cazuri nefericite în care bătrânii sunt practic lăsați pe drumuri sau îngrijirea lor este ca și inexistentă.
Eu ți-am dat, eu îți iau
Contractele de donație au un caracter aparte. Dacă în majoritatea cazurilor acestea sunt irevocabile, când vine iarăși vorba de soți, acestea prezintă excepții. Cu alte cuvinte, chiar dacă un soț a donat celuilalt în timpul căsătoriei un anumit bun, la un moment dat poate revoca această acțiune.
Rezumând subiectul dezbătut astăzi, este foarte important ca atunci când se semnează un contract să fim atenți la toate clauzele și hibele pe care textul le poate conține, consultarea unui avocat eliminând multe posibile neplăceri în acest sens.
 Pentru detalii, accesează www.avocat-tv.ro, secțiunea Subiecte. Aici, avocat Mihaela Pleșea, alături de invitata sa, Maria Popescu, discută pe larg despre contracte.
Puteți urmări emisiunea AICI
Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 00:16:28 Ora standard a Europei de Est