Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Activități speciale dedicate Unirii Principatelor Române

Joi, în Orășelul copiilor

Activități speciale dedicate Unirii Principatelor Române

Elevii claselor a II-a B și a IV-a A de la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” din Oradea au sărbătorit, astăzi (joi, 24 ianuarie 2008), în chip special, Unirea Principatelor Române în sala de conferințe a Orășelului copiilor.

După o prezentare în power point a evenimentelor din 5 și 24 ianuarie 1859, împărțiți pe grupe, elevii inst. Maria Duma și  Angela Clonda au avut de înfăptuit diferite sarcini. Cei din clasa a IV-a (a inst. Angela Clonda) au avut de completat unele propoziții lacunare, de răspuns la întrebări, de colorat, de completat un tabel și de realizat portretul domnitorului Unirii Principatelor, activitatea îmbrăcând formă de concurs.
Cot la cot, copii și părinți!
În cealaltă parte a sălii, elevii inst. Maria Duma aveau de „pavat”(lipit) cu bucățele tricolore de hârtie creponată suprafața celor două principate unite, marcată pe hartă, și cu altă culoare, celelalte provincii românești; alături, o altă echipă avea de decupat și colorat (după șabloane) dansatori pentru Hora Unirii ce avea să se încingă la final; alții trebuiau să prezinte secvențial într-o înlănțuire logică și cronologică patru imagini selectate din „Moș Ion Roată și Unirea”, pe care apoi trebuiau să le coloreze și să identifice autorul povestirii (din cele trei variante date: Vasile Alecsandri, Ion Creangă și I.L. Caragiale); nici cea de-a patra echipă nu a avut o misiune mai ușoară, cei șase membri trebuiau să denumească cele trei evenimente sugerate de portretele lui Mihai Viteazul, Cuza Vodă și regele Ferdinand, trecând sub fiecare portret și anul când a fost înfăptuită unirea respectivă, iar la final, aveau de notat data intrării României în Uniunea Europeană.
Unde-s mulți puterea crește!
Concluzia și învățămintele aveau să fie trase după prezentarea scenetei „Moș Ion Roată și Unirea”(avându-i ca protagoniști pe micii dar bravii actori ai clasei a II-a B). Felicitându-i pentru frumoasele activități desfășurate, consilier Mihaela Alexandru, coordonatorul activităților desfășurate în Orășelul copiilor, le-a înmânat elevilor premiile oferite de compartimentul gestionare din cadrul Administrației Imobiliare Oradea (constând în cărți de povești, diplome și pachete cu dulciuri).
Bucuroși de reușită și de evenimentul sărbătorit, elevii celor două clase au coborât în pavilion unde au încins Hora Unirii, antrenând și alți copii prezenți la acea oră în Orășelul copiilor.
Nu vom încheia aceste rânduri fără să nu subliniem valențele instructiv-educative ale activităților, bogăția materialelor didactice folosite, și nu în ultimul rând sprijinul deosebit acordat de părinți și bunici în derularea activităților. (Ovidiu DAN) 
 P.S. Pentru mai multe poze (130 de poze) , accesați Galeria foto: Activități speciale dedicate Unirii Principatelor Române. 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 13:01:46 Ora de vară a Europei de Est