Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Constituirea unei asociații

Avocatul TV (7)

Constituirea unei asociații

nmulțiți salariul minim brut pe economie cu 100 și aveți banii pentru înființarea unei fundații.

Tot mai multe persoane se asociază în vederea creării unei fundații sau a unei asociații, unii dintr-un spirit civic de lăudat, alții având scopuri proprii.
După ce am reușit să ne eliberăm din corsetul comunismului, libertățile dobândite s-au tradus și prin tot soiul de inițiative, organizații, fundații, care mai de care orientate să servească respectarea principiilor fundamentale privind drepturile omului și nu numai. Organizațiile non-profit au cunoscut o popularitate mult ovaționată de către cetățeni, mai ales că s-au îngrijit de golurile societății, uitate să mai fie umplute de către stat.
Asociațiile, reglementate prin ordonanța de Guvern 26/2000, sunt niște entități create pentru a deservi unui anumit scop. Acestea nu au un caracter patrimonial, deci nu urmăresc câștiguri materiale, și pot fi constituite doar dacă s-au strâns cel puțin 3 persoane care să adere la același țel.
Fundațiile, pe cealaltă parte, au un caracter patrimonial, acesta implicând salariul minim brut pe economie multiplicat de 100 de ori.
Botezul asociației
Cum e firesc, primul pas practic în constituirea unei asociații îl reprezintă rezervarea denumirii, care se face în cadrul Ministerului Justiției. Cu taxa de 5 lei achitată la trezorerie, se depune o cerere de rezervare, urmând ca răspunsul din partea autorităților să vină la un interval de o săptămână.
Atunci când se face propunerea de denumire, foarte importantă este eligibilitatea numelui, articolul 7 din ordonanța 26/2000 făcând referire clară la sintagmele interzise pentru a fi folosite. De aceea, este imperios necesar ca numele să nu lase loc interpretărilor sau confuziilor. Pe site-ul oficial al Ministerului Justiției se găsește un fișier în format PDF care poate ajuta în evitarea anumitor denumiri, deja existente, de altfel.
Cine face legea în asociație?
Înainte de a depune dosarul de înființare a asociației la Ministerul Justiției, trebuie parcurse câteva etape birocratice, deosebit de importante pentru buna funcționare a viitoarei asociații. Trebuie stabilite reglementările de funcționare internă, cine face parte din forumul de decizie, consiliul director, trezorierul, se stabilește persoana mandatată să înainteze toate demersurile în numele asociației, și se face autentificarea notarială a actului constitutiv sau datarea certă a acestuia în fața unui notar.
În ceea ce privește stabilirea sediului, printr-un simplu contract de comodat, chiar și unul din membrii asociației își poate folosi locuința personală pentru a asigura asociației un „acoperiș” decent.
Pentru a evita probleme de ordin administrativ sau juridic, cel mai bine este ca în contractul de comodat să fie dată, de exemplu, o singură cameră dintr-un apartament de 3, deoarece asociației îi trebuie asigurată o anumită independență. Totodată, se poate apela și la varianta închirierii unui spațiu, fiind posibilă decontarea acestuia. La capitolul patrimoniu, este nevoie de salariul minim brut pe economie, adică 700 de lei, fiind considerat un depozit în acțiunea de constituire a asociației.
Ulterior, având actul constitutiv, sediul, această sumă minimă și un act de identitate, te poți prezenta la bancă pentru a depozita garanția respectivă.
Membrii fondatori, adică cel puțin 3 persoane, vor trebui să-și scoată cazierele fiscale de la unitățile administrative, în urma achitării unei taxe de 20 de lei, iar dosarul cu toate actele obținute din aceste demersuri se depune la judecătoria de care aparține sediul asociației, pentru a putea fi validat.
 Pentru detalii, accesează www.avocat-tv.ro, secțiunea Subiecte. Aici, avocat Bogdan Curelea, alături de invitata sa, Mădălina Turza, discută pe larg despre constituirea unei asociații.
Puteți urmări prima parte a emisiunii AICI
Puteți urmări a doua parte a emisiunii AICI
Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)

Trimite email
marți, 23 aprilie 2024, 04:44:55 Ora de vară a Europei de Est