Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Constituirea unei asociații

Avocatul TV (7)

Constituirea unei asociații

nmulțiți salariul minim brut pe economie cu 100 și aveți banii pentru înființarea unei fundații.

Tot mai multe persoane se asociază în vederea creării unei fundații sau a unei asociații, unii dintr-un spirit civic de lăudat, alții având scopuri proprii.
După ce am reușit să ne eliberăm din corsetul comunismului, libertățile dobândite s-au tradus și prin tot soiul de inițiative, organizații, fundații, care mai de care orientate să servească respectarea principiilor fundamentale privind drepturile omului și nu numai. Organizațiile non-profit au cunoscut o popularitate mult ovaționată de către cetățeni, mai ales că s-au îngrijit de golurile societății, uitate să mai fie umplute de către stat.
Asociațiile, reglementate prin ordonanța de Guvern 26/2000, sunt niște entități create pentru a deservi unui anumit scop. Acestea nu au un caracter patrimonial, deci nu urmăresc câștiguri materiale, și pot fi constituite doar dacă s-au strâns cel puțin 3 persoane care să adere la același țel.
Fundațiile, pe cealaltă parte, au un caracter patrimonial, acesta implicând salariul minim brut pe economie multiplicat de 100 de ori.
Botezul asociației
Cum e firesc, primul pas practic în constituirea unei asociații îl reprezintă rezervarea denumirii, care se face în cadrul Ministerului Justiției. Cu taxa de 5 lei achitată la trezorerie, se depune o cerere de rezervare, urmând ca răspunsul din partea autorităților să vină la un interval de o săptămână.
Atunci când se face propunerea de denumire, foarte importantă este eligibilitatea numelui, articolul 7 din ordonanța 26/2000 făcând referire clară la sintagmele interzise pentru a fi folosite. De aceea, este imperios necesar ca numele să nu lase loc interpretărilor sau confuziilor. Pe site-ul oficial al Ministerului Justiției se găsește un fișier în format PDF care poate ajuta în evitarea anumitor denumiri, deja existente, de altfel.
Cine face legea în asociație?
Înainte de a depune dosarul de înființare a asociației la Ministerul Justiției, trebuie parcurse câteva etape birocratice, deosebit de importante pentru buna funcționare a viitoarei asociații. Trebuie stabilite reglementările de funcționare internă, cine face parte din forumul de decizie, consiliul director, trezorierul, se stabilește persoana mandatată să înainteze toate demersurile în numele asociației, și se face autentificarea notarială a actului constitutiv sau datarea certă a acestuia în fața unui notar.
În ceea ce privește stabilirea sediului, printr-un simplu contract de comodat, chiar și unul din membrii asociației își poate folosi locuința personală pentru a asigura asociației un „acoperiș” decent.
Pentru a evita probleme de ordin administrativ sau juridic, cel mai bine este ca în contractul de comodat să fie dată, de exemplu, o singură cameră dintr-un apartament de 3, deoarece asociației îi trebuie asigurată o anumită independență. Totodată, se poate apela și la varianta închirierii unui spațiu, fiind posibilă decontarea acestuia. La capitolul patrimoniu, este nevoie de salariul minim brut pe economie, adică 700 de lei, fiind considerat un depozit în acțiunea de constituire a asociației.
Ulterior, având actul constitutiv, sediul, această sumă minimă și un act de identitate, te poți prezenta la bancă pentru a depozita garanția respectivă.
Membrii fondatori, adică cel puțin 3 persoane, vor trebui să-și scoată cazierele fiscale de la unitățile administrative, în urma achitării unei taxe de 20 de lei, iar dosarul cu toate actele obținute din aceste demersuri se depune la judecătoria de care aparține sediul asociației, pentru a putea fi validat.
 Pentru detalii, accesează www.avocat-tv.ro, secțiunea Subiecte. Aici, avocat Bogdan Curelea, alături de invitata sa, Mădălina Turza, discută pe larg despre constituirea unei asociații.
Puteți urmări prima parte a emisiunii AICI
Puteți urmări a doua parte a emisiunii AICI
Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)

Trimite email

duminică, 15 decembrie 2019

Poza zilei

Radio ZU transmite LIVE din Piața Unirii

Timp de 7 zile și 7 nopți, între 15-21 decembrie, Radio ZU se mută la Oradea
Radio ZU transmite LIVE din Piața Unirii, iar Oradea devine O.F.B. (orașul faptelor bune)!
,,Fii pe fază pentru că venim și cu muzică bună! Vrei să te apuci de pe acum de făcut fapte bune? Atunci aruncă o privire aici:" radiozu.ro/orasulfaptelorbune
Daniel Buzdugan, Mihai Morar, Răzvan Popescu, Flick „Domnul Rimă", Raluca Benavides, Emma Ștefan, Tea Teodorescu și Adi Mihăilă „The Hitman", bine-ați venit la Oradea, și să vă simțiți ca acasă!
Suntem cu ochii pe voi!
Ovidiu Dan