Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Constituirea unei asociații

Avocatul TV (7)

Constituirea unei asociații

nmulțiți salariul minim brut pe economie cu 100 și aveți banii pentru înființarea unei fundații.

Tot mai multe persoane se asociază în vederea creării unei fundații sau a unei asociații, unii dintr-un spirit civic de lăudat, alții având scopuri proprii.
După ce am reușit să ne eliberăm din corsetul comunismului, libertățile dobândite s-au tradus și prin tot soiul de inițiative, organizații, fundații, care mai de care orientate să servească respectarea principiilor fundamentale privind drepturile omului și nu numai. Organizațiile non-profit au cunoscut o popularitate mult ovaționată de către cetățeni, mai ales că s-au îngrijit de golurile societății, uitate să mai fie umplute de către stat.
Asociațiile, reglementate prin ordonanța de Guvern 26/2000, sunt niște entități create pentru a deservi unui anumit scop. Acestea nu au un caracter patrimonial, deci nu urmăresc câștiguri materiale, și pot fi constituite doar dacă s-au strâns cel puțin 3 persoane care să adere la același țel.
Fundațiile, pe cealaltă parte, au un caracter patrimonial, acesta implicând salariul minim brut pe economie multiplicat de 100 de ori.
Botezul asociației
Cum e firesc, primul pas practic în constituirea unei asociații îl reprezintă rezervarea denumirii, care se face în cadrul Ministerului Justiției. Cu taxa de 5 lei achitată la trezorerie, se depune o cerere de rezervare, urmând ca răspunsul din partea autorităților să vină la un interval de o săptămână.
Atunci când se face propunerea de denumire, foarte importantă este eligibilitatea numelui, articolul 7 din ordonanța 26/2000 făcând referire clară la sintagmele interzise pentru a fi folosite. De aceea, este imperios necesar ca numele să nu lase loc interpretărilor sau confuziilor. Pe site-ul oficial al Ministerului Justiției se găsește un fișier în format PDF care poate ajuta în evitarea anumitor denumiri, deja existente, de altfel.
Cine face legea în asociație?
Înainte de a depune dosarul de înființare a asociației la Ministerul Justiției, trebuie parcurse câteva etape birocratice, deosebit de importante pentru buna funcționare a viitoarei asociații. Trebuie stabilite reglementările de funcționare internă, cine face parte din forumul de decizie, consiliul director, trezorierul, se stabilește persoana mandatată să înainteze toate demersurile în numele asociației, și se face autentificarea notarială a actului constitutiv sau datarea certă a acestuia în fața unui notar.
În ceea ce privește stabilirea sediului, printr-un simplu contract de comodat, chiar și unul din membrii asociației își poate folosi locuința personală pentru a asigura asociației un „acoperiș” decent.
Pentru a evita probleme de ordin administrativ sau juridic, cel mai bine este ca în contractul de comodat să fie dată, de exemplu, o singură cameră dintr-un apartament de 3, deoarece asociației îi trebuie asigurată o anumită independență. Totodată, se poate apela și la varianta închirierii unui spațiu, fiind posibilă decontarea acestuia. La capitolul patrimoniu, este nevoie de salariul minim brut pe economie, adică 700 de lei, fiind considerat un depozit în acțiunea de constituire a asociației.
Ulterior, având actul constitutiv, sediul, această sumă minimă și un act de identitate, te poți prezenta la bancă pentru a depozita garanția respectivă.
Membrii fondatori, adică cel puțin 3 persoane, vor trebui să-și scoată cazierele fiscale de la unitățile administrative, în urma achitării unei taxe de 20 de lei, iar dosarul cu toate actele obținute din aceste demersuri se depune la judecătoria de care aparține sediul asociației, pentru a putea fi validat.
 Pentru detalii, accesează www.avocat-tv.ro, secțiunea Subiecte. Aici, avocat Bogdan Curelea, alături de invitata sa, Mădălina Turza, discută pe larg despre constituirea unei asociații.
Puteți urmări prima parte a emisiunii AICI
Puteți urmări a doua parte a emisiunii AICI
Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)

Trimite email

vineri, 18 iunie 2021