Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Generația internetului își programează căsătoria online

De la Primăria Oradea

Generația internetului își programează căsătoria online

Prima operațiune în aplicația de programare a căsătoriilor, din anul 2013, a fost făcută pe internet, de pe pagina oficială a municipiului – oradea.ro, secțiunea servicii online, la 1 minut și 30 de secunde de la intrarea în noul an.

Primul cuplu care și-a programat căsătoria, pe anul 2013, a optat pentru a spune DA în fața ofițerului de stare civilă pe data de 16 iunie, de la ora 12,00 în Sala Mare a Primăriei mun. Oradea.
De altfel în noaptea de revelion,
în intervalul orar 0,00 – 0,10 (în 10 minute de la miezul nopții) 14 perechi, respectiv
în intervalul orar 0,00 – 01,00 (în prima oră a anului nou) 56 de perechi
și-au rezervat data, ora și locația în care urmează a-și încheia căsătoria în acest an.
Programarea căsătoriilor a fost posibilă începând cu data de 01 ianuarie, ora 00,01 – on-line, respectiv continuă începând cu prima zi lucrătoare (3 ianuarie 2013), de la ora 8,30 la ghișeul Căsătorii din cadrul Compartimentului de Stare Civilă.
Din analiza informațiilor înscrise de către persoanele interesate, în aplicația online de  programare a căsătoriei, reiese că majoritatea celor care urmează să spună DA în fața ofițerului de stare civilă și au ales modalitatea de a programa evenimentul pe internet, sunt persoane născute între anii 1980 – 1993, adică de generație tânără, care utilizează frecvent calculatorul.
La ora 13,00, în ziua de 3 ianuarie 2013 – data întocmirii acestui comunicat Compartimentul de Stare Civilă se afla într-o moderată activitate de programare a căsătoriilor la ghișeu.
Internetul ușurează relația administrație – cetățean
Tocmai datorită acestei dinamici a utilizării internetului în rândul populației, S.P.C.L.E.P. Oradea utilizează aplicații informatice menite să ușureze relația administrație – cetățean.
Amintim că, pe lângă aplicația de Programare a căsătoriilor, cetățeanul poate utiliza aplicația online de Programare a prezenței la ghișeu în vederea depunerii cererii și a actelor necesare pentru obținerea cărții de identitate. În acest fel cetățenii care au un program încărcat au șansa de a fi așteptați de un funcționar disponibil numai pentru ei, la ghișeu, fără a mai sta la cozi, după alții.
Cele două aplicații on-line au inspirat multe alte administrații publice locale din țară, (ex. Cluj-Napoca, Iași etc).
De asemenea, în perioada 3 decembrie 2011 – 3 ianuarie 2013,  la 13 luni de când am lansat noua pagină de web a Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor a mun. Oradea, 96.000 de interogări au fost făcute de persoanele interesate din diverse localități din România și străinătate.
Site-ul cuprinde informații utile pentru cetățean despre:
*localizarea punctelor de lucru ale S.P.C.L.E.P. 
*modul în care se pot realiza înregistrările actelor și faptelor de stare civilă,
*modul de eliberare a certificatelor de naștere, căsătorie și deces,
*modul de eliberare a actelor de identitate pentru diverse motive
Toate informațiile despre felul în care pot obține dovezi privind statutul civil și identitate persoanei, obligatorii  pentru toți cetățenii, sunt prezentate sub forma unui ghid practic ce conțin:
-descrierea procedurii
-documentele primare necesare a fi prezentate
-termen de soluționare
-locul de desfășurare a relației cu publicul
-datele de contact ale fiecărui compartiment
-programul de lucru cu publicul
legislație aplicabilă
-ce este important de știut în urmarea unei proceduri privind obținerea unor acte de stare civilă/ identitate.
Adaptat la cerințele vremii, site-ul S.P.C.L.E.P. Oradea conține și 4 servicii online ce pot fi accesate de cetățean chiar de acasă:
*Programarea căsătoriilor – online – Un simplu click și te-ai programat!
*Programarea prezenței la ghișeu – Birocrație fără cozi!
*Descărcarea unor formulare necesare eliberării actelor de stare civilă și identitate
*Suport live – răspuns la întrebări legate de starea civilă și evidența persoanelor în timp real.
Scopul acestor aplicații este de a furniza informațiile necesare diverselor proceduri administrative, fără a fi necesară prezența la ghișeele administrației publice locale de mai multe ori, în privința obținerii actelor de stare civilă și identitate. (Biroul de presă)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:48:20 Ora de vară a Europei de Est