Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Iubirea e singura putere a sufletului de-a naște aripi

Viața este o fereastră către suflet și trebuie trăită până la capăt

Iubirea e singura putere a sufletului de-a naște aripi

Þi-aș spune ceva... Despre vremea de afară, despre oameni și vremuri... Orice! Lucruri pe care le știi.

Despre tăcerile mele din inima cuvintelor de la marginea poveștii, despre faptul că n-am înțeles niciodată de ce ochii au atât de puține cuvinte, iar inima atât de multe tăceri, că n-am știut din ce anotimp vin frunzele și cărui anotimp îi aparțin lacrimile, că mi-aș fi dorit să știu cum arată sufletul în inima trupului și care este chipul iubirii în miezul inimii, că aș fi vrut să știu cărui anotimp pot să-i mulțumesc pentru sufletul meu nins de bătrânețe...
Atunci ce știu? Că ne facem timp să alergăm de colo-colo pentru a aduna bunuri materiale ce ne dau o vremelnică plăcere, uitând să fim tandri, să ne adresăm cuvinte calde, să întindem din când în când o mână pentru a salva pe cineva de la cădere... Ne facem timp să ne strivim visele și apoi naștem altele pe care le ucidem din nou, pentru că atât de mult iubim renunțarea! Fugim de eșec, de greutăți, uitând că acesta e doar drumul către izbândă... Căutăm mereu vinovați pentru propria noastră neputință și nevrere, fugim de întrebări pentru că ne e teamă că răspunsurile ar putea să ne nemulțumească...
De cele mai multe ori, luăm lucrurile frumoase pe care viața le îngăduie în drumul nostru doar ca pe un dar ce ni se cuvine și nu avem răbdare să le prețuim cu adevărat, nu avem puterea să le ocrotim și să luptăm pentru a le păstra, considerându-le, la un moment dat doar apăsătoare. Până când se întâmplă ceva și ne-am dori să ne putem întoarce în locul în care, poate doar cu un minut în urmă ni se părea că ni se cuvine.
Avem tendința să considerăm fericirea un noroc ce dă peste noi, ceva ce ne va învălui ca vremea frumoasă, dacă destinul ne surâde. Uităm cel mai adesea că fericirea nu e de fapt o destinație, ci o trăire, o stare... Luptăm pentru ea, muncim pentru ea, insistăm, iar când atingem o stare de fericire, cu atât mai mult nu trebuie să o minimalizăm.
Sufletul păstrează vreme îndelungată ceea ce a dobândit din greu
Am învățat să ne ridicăm ochii spre cer în momente de restriște, în momente de cumpănă și să rostim cu pioșenie: „ajută-mă, Doamne!” E ușor să ne rugăm atunci când avem nevoie de ajutor, dar trebuie să continuăm să ne rugăm și atunci când „criza” a dispărut. Așa vom trece printr-un moment de cicatrizare ce va ajuta sufletul să păstreze vreme îndelungată ceea ce a dobândit din greu... Așa vom învăța mai ușor iertarea, și vom realiza faptul că nu e suficient de fiecare dată să ierți pe cel de lângă tine, ci să te știi ierta pe tine însăți pentru a putea merge mai departe.
Viața doare într-un fel dulce-amar ce ne face s-o iubim oricum ar fi pentru că ea este o fereastră către suflet și trebuie trăită până la capăt, picătură cu picătură, cu bucurii și tristeți, cu bune și rele. Undeva sus, fiecăruia dintre noi ne e scris ceva. Cuvinte simple pe care nimeni nu le-a citit. Undeva jos, sunt frânturi de tăceri printre care s-au strecurat câteva lacrimi pe care nu le-am dorit. Între sus și jos suntem noi, lucruri ce poartă în ele gânduri, rătăciți deseori între anotimpuri ce vin și pleacă, între vânturi și ploi, neînțelegând de multe ori că iubirea e singura putere a sufletului de-a naște aripi. Iubirea nu face decât să ne dea altă pereche de ochi pentru a vedea cealaltă culoare a luminii. E atât de simplu și la îndemână să iubești pentru a putea fi la rândul tău iubit! Pentru că atunci când iubești, trăiești! În rest...doar exiști...
Nu am intenționat să scriu atât de mult, nu vreau să dau nimănui lecții despre viață, m-am așezat în fața calculatorului pentru a-mi oferi un dar, acela de a sta de vorbă cu un prieten, acum când primele zile ale noului an se aștern în calendare și pentru că nu vreau să se cuibărească iarba amară a singurătății în sufletul meu, nu vreau să-mi ascult doar gândurile și tăcerile...
Mulțumesc! Câteodată e suficient atât... Pentru că totul e atât de frumos, încât nu trebuie spus altceva! (Anna)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:52:01 Ora de vară a Europei de Est