Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Africa de Sud – un vis împlinit!

Fotoreportaj, cu sufletul

Africa de Sud – un vis împlinit!

De peste trei ani visam și-mi făceam planuri să ajung în Africa de Sud (cei care mă cunosc știu că am crescut timp de șase luni, acasă, șase pui de leu, care apoi au ajuns în Drakenstein Lion Park, lângă Cape-Town).

După eforturi financiare serioase, visul mi s-a împlinit!
Între 22 noiembrie și 6 decembrie 2012, am avut emoții, dar și satisfacții uriașe în fiecare zi petrecută în zona Cape-Town!
Să vezi atâta culoare (tufe imense de oleandri roz sau albi, crasulacee galbene, aloe vera, cactuși roșii etc) pe marginea șoselelor, în parcuri, pretutindeni…Să stai în soarele de vară la peste 35 de grade C, să admiri culoarea atât de curată a Oceanului Atlantic și Indian - în zona Capului Bunei Speranțe, unde aproape nu poți vedea separația dintre cele două oceane și cerul… Să te plimbi prin Rezervația de pinguini de pe coasta Africii de Sud, să nu te mai saturi după trei ore de vizită prin imensa Grădină Botanică, numită Kirstenbosch, unde există peste 4.000 de specii de plante exotice și nu numai… Să „te plimbi” pe sub un imens acvariu unde poți vedea rechinii, pisicile de mare, broaște țestoase uriașe, stele de mare, păianjeni uriași etc…
Pe malul Atlanticului, printre stanci, alge, crustacei, tufe de vegetație, vânt năprasnic, te poți plimba pe un nisip atât de alb, ca zăpada și foarte fin, poți admira pescărușii care-și văd de treaba lor (căutând permanent sursa de hrană) sau poți admira stâncăriile uriașe care formează dealuri înalte, ei le numesc munți, pe unde poți vedea multe familii de babuini (dar peste tot ești avertizat să nu-i hrănești, pentru că vor deveni violenți, atacă mașinile etc).
Întâlnirea cu Jack și Edina
Și pentru că am dorit tare mult să revăd leii, care acum sunt mari (la peste 3 ani au în jur de 200 – 250 kg), am fost și în Drakenstein Lion Park, unde am dormit câteva nopți, de fapt am încercat... printre cei 36 de lei imenși, care după ora 20, încep „să vorbească între ei” adică să ragă cu multă forță și dedicatie, dar, momentul revederii cu cei doi favoriți - Jack și Edina - a fost de neuitat! După ce am strigat-o de 3 ori pe nume, Edina a sărit din tufișuri, venit fuga la gard și a uitat probabil că gardul e electrificat. S-a curentat și a tras un geamăt, care instantaneu mi-a provocat un plâns acolo lângă gardul ei. Doamna care m-a condus la ei, mi-a explicat că nu e problemă mare ca nu doare atât de rău. Mi-am revenit în zilele cât am stat acolo, când eu îi strigam și ei veneau la gard. Jack, leneș, dădea din coadă tacticos și ciulea urechile când își auzea numele. Fiind atât de mari și eu neavând nici un vaccin făcut, nu am îndrăznit să mai intru la ei să mă joc cu ei. Așa cum am făcut-o când erau de câteva luni! Am plecat încântată că acolo e lumea lor și ei sunt foarte fericiți și bine îngrijiți pe toată durata vieții lor!
E tare greu să rezum în câteva cuvinte tot ce am văzut pe-acolo. Eu zic că e Raiul pe Pământ în zona aceea! Vreau să mulțumesc familiei care m-a găzduit, plimbat și răsfățat acolo în Rai - Truia și Connie Du Plessis, dlui director Virgil Blage pentru înțelegerea pe care a avut-o față de mine, colegilor care m-au suplinit. Prin intermediul pozelor, doresc să vedeți cu toții măcar o dată în viață acele locuri! (prof. Daniela Ghiuro, C. E. „Partenie Cosma”, Oradea)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Africa de Sud – un vis împlinit!

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 18:21:42 Ora standard a Europei de Est