Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Unirea – punte între principatele Moldovei și Munteniei

Proiectul educativ - o punte între școli (Lic. Ped. și Șc. nr. 11)

Unirea – punte între principatele Moldovei și Munteniei

În cadrul proiectului educativ în parteneriat „Punte între școli”, în anul școlar 2007-2008, se află în derulare o serie de activități în care sunt direct implicate două clase de elevi: a II-a A (inst. Maria Donca) de la Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” și a II-a D (inst. Dorina Brânzaș) de la Școala cu clasele I-VIII nr. 11, din Oradea

Cu un reușit precedent la seria anterioară de elevi ai celor două doamne învățătoare, puntea între școli s-a reclădit încă și mai însuflețită în acest an școlar, în care se face simțită experiența acumulată în colaborarea între grupuri școlare de vârste semene, chiar dacă din instituții diferite.
După ce au învățat împreună colinde în decembrie, copiii s-au reîntâlnit în 24 ianuarie pentru a sărbători împlinirea celor 149 de ani de la Unirea Moldovei cu Muntenia. De această dată, au ales ca și cadru perfect adecvat Muzeul Militar din Oradea. În vecinătatea uniformelor militare, a armelor și steagurilor de pe vremea anilor 1859 și din alte perioade semnificative pentru istoria românilor, școlarii s-au simțit inspirați. Ei au redat cu sensibilitate și dăruire profilul unor personaje devenite deja legendă pentru noi, românii: Alexandru Ioan Cuza și înțeleptul moș Ion Roată. Prin dramatizările pe care și le-au pregătit cu conștiinciozitate, elevii au reliefat calitățile ieșite din comun, dovedite încă din anii copilăriei, ale celui ce urma să fie ales peste ani ca domnitor al Principatelor Române Unite: cinstea și omenia, grija pentru cei aflați la nevoie, simțul dreptății și istețimea. Lecturile alese pentru interpretare au fost cum nu se poate mai potrivite:  „Moș Ion Roată și Vodă Cuza” de Ion Creangă, „Ulcica cu smântână”  și  „De-a v-ați ascunselea” de Crina Decusară Bocșan. De remarcat că elevul care l-a interpretat pe moș Ion Roată, deși a absentat de la ore fiind bolnav, a ținut neapărat să fie prezent la muzeu, alături de colegii și prietenii săi, chiar dacă avea febră!
La atmosfera sărbătorească a contribuit și ținuta tradițională a copiilor: costumele populare pe care au dorit să le poarte cu mândrie! Pe piept, cocardele tricolore au strălucit și au încălzit inimile. Tricolorul s-a aflat alături de harta României, reconstituită de către școlari din cele trei provincii românești: Transilvania, Moldova și Muntenia. Lângă aceste prețioase însemne, s-a încins și hora în care s-au prins cu veselie toți copiii.
La final, n-au lipsit pozele de grup, cu toți cei prezenți, ca amintire a unor momente deosebite trăite la ceas de sărbătoare. (Dora & Minodora)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați  Galeria foto: Unirea  – punte între principatele Moldovei și Munteniei.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 13:50:18 Ora de vară a Europei de Est