Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Dotarea de care vom avea parte este una neașteptată”

Sălile de operație de la Spitalul Municipal vor avea dotări de excepție

„Dotarea de care vom avea parte este una neașteptată”

Reprezentanții Direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională din Primăria Oradea, respectiv dl. Cristian Delcea în calitate de manager proiect alături de managerul Spitalului Municipal, dl. Ovidiu Pop Laurean și de dl. Ciprian Barna - director Zona Metropolitană Oradea au susținut luni (14 ianuarie 2012) o conferință de presă, care a marcat semnarea contractului de finanțare „Prevenirea riscurilor de sănătate prin crearea de blocuri operatorii HightTech” prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria - România 2007 - 2013.

Proiectul va fi implementat împreună cu Universitatea din Debrecen pe o perioadă de 24 de luni și va avea ca rezultat modernizarea la ultimele standarde a blocului operator de la Spitalul Municipal prin utilarea și dotarea acestuia. Astfel, vor rezulta 4 săli de operație care vor deservi la standarde europene atât partea de chirurgie pediatrică, cât și chirurgia oncologică. Se estimează că lucrările vor fi gata până la finalul acestui an.
Conferința de presă a fost deschisă de viceprimarul municipiului, dl. Mircea Mălan, care a precizat: „Acest proiect important, a cărui valoare totală este de 2.219.990 euro, din care 2.000.000 euro reprezintă suma nerambursabilă va aduce îmbunătățiri considerabile infrastructurii sanitare orădene. Mulțumesc echipei de la Direcția de Dezvoltare pentru implicarea și efortul pe care îl depun. Menționez, că 56,9% din suma pusă la dispoziție prin Axa 2.4.1 a fost câștigată de Primăria Oradea prin această echipă, iar acesta e un lucru cu care ne putem mândri”.
„Semnarea acestui contract de finanțare este rezultatul colaborării unei echipe alcătuită din colegii de la Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională, Primăria Oradea, reprezentanți ai Spitalului Municipal și managerul Zonei Metropolitane Oradea, echipa care va duce la bun sfârșit și implementarea proiectului”, a spus managerul de proiect, dl. Cristian Delcea.
Totodată, proiectul urmărește achiziția de echipamente medicale pentru partenerul maghiar, dar și organizarea a diferite activități menite să faciliteze transferul de know-how în domeniu, între cele două orașe partenere: Oradea și Debrecen.
Privind implicațiile proiectului, managerul spitalului municipal, dl. Ovidiu Pop Laurean a ținut să precizeze: „Spitalul Municipal a fost dat în folosință în anul 1969, iar de atunci blocul operator nu a suferit modificări majore. Primele rezultate ale implementării proiectului se vor reflecta în siguranța actului chirurgical, dar și în confortul pacientului care nu va mai fi purtat inutil dintr-un loc în altul”.
Medicul chirurg la Spitalul Municipal din Oradea, dl. Daniel Băloiu a încheiat conferința spunând: „Mulțumesc Primăriei Oradea pentru că acest proiect este posibil. Prin dotările pe care le va aduce cu sine, riscurile pe care le comportă orice act medical vor fi reduse la minim printr-o tehnologie performantă. Acest lucru este deosebit de important pentru pacient. Dotarea de care vom avea parte este una neașteptată, iar acest lucru ne va da posibilitatea să dezvoltăm și partea de chirurgie laparoscopică”.
(Biroul de presă)
Foto: Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Dotarea de care vom avea parte este una neașteptată”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:03:12 Ora de vară a Europei de Est