Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Vom reconstrui din temelii piața din Rogerius”, dar piețarii nu vor fi afectați de lucrări!

În urma cooperării transfontaliere, Piața Rogerius se va transforma în complex comercial

„Vom reconstrui din temelii piața din Rogerius”, dar piețarii nu vor fi afectați de lucrări!

Miercuri (16 ianuarie 2013), dl primar Ilie Bolojan și reprezentanți ai partenerilor de proiect din Ungaria au prezentat reprezentanților presei coordonatele proiectului „Cooperare transfrontalieră pentru dezvoltarea unui Centru de afaceri cu produse agroalimentare în Oradea și a unui Centru pentru educație antreprenorială în municipiul Debrecen”.

Din partea partenerilor maghiari au fost prezenți la conferință secretarul general al Camerei de Comerț și Industrie Hajdu-Bihar, dna dr. Skulteti Eva și managerul de proiect al părții maghiare, dl Ivan Gabor. Alături de dl primar Ilie Bolojan, despre proiect a vorbit Marius Moș, directorul Direcției de Dezvoltare, care coordonează acest proiect de modernizare a Pieței Rogerius.
În cadrul parteneriatului de față, Primăria Oradea este lider de proiect, iar Camera de Comerț și Industrie Hajdu - Bihar - partener de proiect.
„Acest centru de afaceri care se va amenaja pe locul vechii Piețe Rogerius înseamnă pur și simplu schimbarea modul de a face comerț în această piață, aducând avantaje atât micilor producători, care sunt, practic, în centrul acestui proiect, ei urmând a fi susținuți, cât și cumpărătorilor care vor avea condiții mult mai bune de-a-și face cumpărăturile.
Valoarea totală a proiectului se ridică la peste cinci milioane de euro din care în jur de trei milioane de euro, adică 64 la sută, sunt asigurate din fonduri nerambursabile..., a precizat dl director Marius Moș.
Aș dori să vă mai spun că în momentul de față suntem la faza de achiziție a proiectului tehnic pentru centrul de afaceri și sperăm ca undeva în vară să avem și un constructor care să demareze lucrările”.
În continuare, am ascultat-o pe doamna dr. Skulteti Eva, secretarul general al Camerei de Comerț și Industrie Hajdu-Bihar: „Sunt foarte mândră că mă aflu la Oradea, deoarece în ultimii ani am avut o colaborare foarte eficientă cu municipalitatea orădeană. Și trebuie să-i mulțumesc în primul rând domnului primar și administrației locale pentru acea deschidere care se-arată în legătură cu proiectele noastre și acea deschidere care se manifestă pe nivelul proiectelor comune. Considerăm că amândouă proiectele pe care le avem momentan împreună cu administrația locală și mă refer aici la proiectul Cetății, unde liderul de proiect este Debrecen, iar acest proiect cu Piața, lider fiind municipiul Oradea, ambele proiecte sunt de o anvergură atât de mare încât o să aibe un efect pozitiv nu numai pentru dezvoltarea celor două orașe, dar și pentru dezvoltarea celor două județe...”  
În legătură cu „folclorul” care a apărut prin piață, legat de acest proiect încă pe timpul campaniei electorale, dl ing. Ilie Bolojan a ținut să clarifice lucrurile, și să închidă astfel gurile rele.
„Trebuie să știți că practic vom reconstrui din temelii piața din Rogerius. Asta va presupune câteva lucruri. În primul rând, piața se va extinde în partea din spate peste actualul amplasament al punctului termic și-al acelui bazin de apă care era folosit înainte, acum abandonat. Deci vom trece la demolarea în această primăvară a acelui bazin și în cadrul proiectului tehnic, punctul termic va fi desființat de-acolo și va fi conceput un punct termic nou, îngropat, în subteran. În așa fel încât pe partea de sol să putem construi și extinde piața...
„Suprafața pieței va crește”
Deci, suprafața pieței, față de ceea ce este astăzi, va crește, atât prin această extindere pe orizontală, dar și prin faptul că în partea din față va mai apărea un etaj, care astăzi nu există. Partea de restaurante, cafenele... va fi la etaj, iar în partea de jos va rămâne ceea ce este astăzi. Zona de magazine care este construită lateral va rămâne la fel. Deci, vom avea o parte din piață care va fi cu spații închise, iar partea din mijloc va rămâne cu spații deschise. Nu se va reduce numărul de locuri la mese, față de ceea ce există astăzi. În plus, în sectorul nonalimentar, care astăzi este prost organizat acolo, vom amenaja pentru fiecare standuri de vânzare, care vor putea fi închise pe perioada de după-masă... Beneficiarul acestui proiect va fi Administrația Domeniului Public. Împreună cu dânșii, am avut consultări. Toți cei care vând în piață și cu șase societăți comerciale, care sunt proprietari ai unor chioșcuri, le-au cumpărat în anii anteriori, și cu care suntem în negociere în momentul de față pentru a găsi o formulă să putem lucra fără niciun fel de probleme în cadru acestui proiect. Deci asta înseamnă că după ce vor fi terminate toate lucrările, dânșii vor primi spații într-o suprafață echivalentă în noua hală.
Activitatea societăților comerciale și agricultorilor nu va fi întreruptă
Pe perioada derulării lucrărilor, pentru că se va lucra pe tronsoane, Administrația Domeniului Public dorește să achiziționeze un cort mare care să fie montat în parcarea situată vizavi de piață și tronsonul care va fi afectat de lucrări va fi relocat în acest cort, în așa fel încât să nu întrerupem activitatea societăților comercile sau a agricultorilor care vând acolo în piață...
Asta înseamnă că până la finalul acestei luni, colegii noștri vor realiza procedura de adjudecare pentru realizarea proiectului tehnic, că deja am deschis ofertele. Sunt în faza de evaluare în momentul de față. Sperăm să nu avem contestații. În termen de 30-45 de zile, deci undeva în aprilie, ar urma să primim proiectul tehnic, după care să demarăm procedura de licitație. Ea poate să dureze două-trei luni de zile... Ne gândim că undeva prin iunie, în termeni reali, am putea să semnăm contractul de execuție și în această vară să putem începe lucrările, în așa fel încât în maximum doi ani de zile să ne putem încheia lucrările pe partea română”, a conchis dl primar Ilie Bolojan. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Vom reconstrui din temelii piața din Rogerius”, dar piețarii nu vor fi afectați de lucrări!

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 20:32:20 Ora de vară a Europei de Est