Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Realizarea Blocului Operator de la Spitalul Clinic Județean de Urgență la standarde de calitate

Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013

Realizarea Blocului Operator de la Spitalul Clinic Județean de Urgență la standarde de calitate

În cadrul conferinței de luni, 21 ianuarie 2013, dl viceprimar Mircea Mălan și managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență, dl dr. Gheorghe Carp au dorit să marcheze semnarea contractului de finanțare a proiectului „Standarde comune de calitate în domeniul chirurgiei la nivelul Euroregiunii Bihor-Hajdu Bihar”, acronim BHB_OR, derulat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 în perioada 01.09.2012-31.08.2014.

Proiectul va fi implementat în parteneriat cu Universitatea din Debrecen pe o perioadă de 24 de luni pentru realizarea Blocului Operator de la Spitalul Clinic Județean de Urgență, astfel că „de la opt săli de operații pe trei nivele se va ajunge la 10 săli pe un nivel”, după cum a ținut să sublinieze managerul spitalului.
Dl viceprimar Mircea Mălan a avansat ideea scurtării perioadei de implementare a proiectului. „Vom încerca să scurtăm această perioadă pentru ca orădenii să beneficieze cât mai repede de aceste standarde de calitate ridicate. Practic este vorba despre reabilitarea spațiilor aferente Blocului operator și asigurarea unor dotări de cea mai înaltă calitate.
Vreau să mai precizez că valoarea totală a acestui proiect este de 2.034.221, 90 de euro, din care aferent Primăriei Oradea este 1.490.171 de euro; aici avem o contribuție a orașului de doar 2,34%, restul de 97,66 fiind finanțare nerambursabilă, 85 la sută de la Fondul European de Dezvoltare Regională, iar restul de la bugetul de stat”.
„Fluxul de aer laminar este esențial”
În continuare, managerul  Spitalului Clinic Județean de Urgență, dl dr. Gheorghe Carp, avea să ne vorbească despre dotarea de excepție a sălilor de operație.
„Pentru prima dată se achiziționează și instrumentar, nu numai mese de operație, aparate de anestezie, lămpi și altele. Pentru prima dată, în județul Bihor, poate că într-un spital privat există, se introduce acel flux de aer laminar, care este esențial pentru un act chirurgical de calitate; oferă o mare garanție a sterilității, ne ferește de complicațiile postoperatorii prin infecțiile postoperatorii, creează acea atmosferă de 23 - 24 de grade, constant tot timpul anului și presupune totuși ridicarea tehnologică a dotărilor unui spital de urgență. Fluxul de aer laminar este esențial pentru ca spitalele să aibe un grad de clasificare corespunzător.
Este un lucru îmbucurător chiar strategia de dezvoltare a Spitalului Județean, acest proiect a putut să fie foarte bine corelat cu un alt proiect de reabilitare a Corpului B al Spitalului Județean, unde majoritatea lucrărilor de construcții au fost finanțate din alte surse, respectiv Primăria Municipiului Oradea și Ministerul Sănătății, urmând ca toți banii care îi primim pe acest proiect să fie strict pentru dotare”, a precizat dl dr. Gheorghe Carp.
Revenind la Blocul operator, dorim să precizăm că acesta va cuprinde:  săli de operații (care vor avea: sală pregătire medici, spălător și
pregătire instrumente), săli  preoperator și postoperator pacient, sală operații urgente, sală operație chirurgie plastică și reparatorie, sală neurochirurgie și oftalmologie, sală chirurgie generală I și II, sală operație ORL și BMF, sală operații ortopedie, echipamente sală operații cardio-vasculare, precum și filtre sanitare. (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 15:59:43 Ora de vară a Europei de Est