Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 februarie 2021
1.* Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, transmite Agerpres.
„Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică”, a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, care a vizitat o şcoală gimnazială de la marginea Atenei.

2.* Sunt prea puține cabinete și cadre medicale în școli, stocurile de măști trebuie verificate, sute de unități de învățământ nu au autorizație sanitară, avertizează Consiliul Elevilor, înaintea deciziei privind reluarea școlii
Capacitatea cabinetelor școlare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută, iar multe dintre cadrele medicale școlare, și așa puține sunt în acest moment detașate către alte instituții, arată Consiliul Național al Elevilor într-o poziție publicată înaintea deciziei ministerelor Educației și al Sănătății cu privire la modul în care va începe al doilea semestru, posibil în format fizic. Organizația mai apreciază că milioanele de măști anunțate de ministrul Cîmpeanu ca fiind disponibile în școli trebuie verificate pentru conformitate, având în vedere incidentele cu alte stocuri comercializate.

3.* Rectorul SNSPA Remus Pricopie, considerații despre ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: Ușurința partidelor de a promova la ministere oameni fără pregătire în domeniu și fără experiență în gestionarea sistemelor mari este “cât se poate de periculoasă”
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a emis, luni, un comunicat în care sunt citate considerațiile rectorului acestei instituții, Remus Pricopie, prezentat și în calitate de fost ministru al Educației și Cercetării, despre nevoia de competență profesională în poziții de conducere ministerială. Singurul exemplu folosit în comunicat este cel al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care rectorul arată că nu este medic, în condițiile în care promovarea în funcții ministeriale a unor oameni fără pregătire în domeniul acoperit ar fi “cât se poate de periculoasă”.

4.* VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (astăzi – n.n.)
Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai spus că se fac pregătiri pentru deschiderea școlilor în eventualitatea unei decizii de reluare fizică a cursurilor în clase.
,,La acest moment (luni, 1 februarie 2021 – n.n.) pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

Realizarea Blocului Operator de la Spitalul Clinic Județean de Urgență la standarde de calitate

Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013

Realizarea Blocului Operator de la Spitalul Clinic Județean de Urgență la standarde de calitate

În cadrul conferinței de luni, 21 ianuarie 2013, dl viceprimar Mircea Mălan și managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență, dl dr. Gheorghe Carp au dorit să marcheze semnarea contractului de finanțare a proiectului „Standarde comune de calitate în domeniul chirurgiei la nivelul Euroregiunii Bihor-Hajdu Bihar”, acronim BHB_OR, derulat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 în perioada 01.09.2012-31.08.2014.

Proiectul va fi implementat în parteneriat cu Universitatea din Debrecen pe o perioadă de 24 de luni pentru realizarea Blocului Operator de la Spitalul Clinic Județean de Urgență, astfel că „de la opt săli de operații pe trei nivele se va ajunge la 10 săli pe un nivel”, după cum a ținut să sublinieze managerul spitalului.
Dl viceprimar Mircea Mălan a avansat ideea scurtării perioadei de implementare a proiectului. „Vom încerca să scurtăm această perioadă pentru ca orădenii să beneficieze cât mai repede de aceste standarde de calitate ridicate. Practic este vorba despre reabilitarea spațiilor aferente Blocului operator și asigurarea unor dotări de cea mai înaltă calitate.
Vreau să mai precizez că valoarea totală a acestui proiect este de 2.034.221, 90 de euro, din care aferent Primăriei Oradea este 1.490.171 de euro; aici avem o contribuție a orașului de doar 2,34%, restul de 97,66 fiind finanțare nerambursabilă, 85 la sută de la Fondul European de Dezvoltare Regională, iar restul de la bugetul de stat”.
„Fluxul de aer laminar este esențial”
În continuare, managerul  Spitalului Clinic Județean de Urgență, dl dr. Gheorghe Carp, avea să ne vorbească despre dotarea de excepție a sălilor de operație.
„Pentru prima dată se achiziționează și instrumentar, nu numai mese de operație, aparate de anestezie, lămpi și altele. Pentru prima dată, în județul Bihor, poate că într-un spital privat există, se introduce acel flux de aer laminar, care este esențial pentru un act chirurgical de calitate; oferă o mare garanție a sterilității, ne ferește de complicațiile postoperatorii prin infecțiile postoperatorii, creează acea atmosferă de 23 - 24 de grade, constant tot timpul anului și presupune totuși ridicarea tehnologică a dotărilor unui spital de urgență. Fluxul de aer laminar este esențial pentru ca spitalele să aibe un grad de clasificare corespunzător.
Este un lucru îmbucurător chiar strategia de dezvoltare a Spitalului Județean, acest proiect a putut să fie foarte bine corelat cu un alt proiect de reabilitare a Corpului B al Spitalului Județean, unde majoritatea lucrărilor de construcții au fost finanțate din alte surse, respectiv Primăria Municipiului Oradea și Ministerul Sănătății, urmând ca toți banii care îi primim pe acest proiect să fie strict pentru dotare”, a precizat dl dr. Gheorghe Carp.
Revenind la Blocul operator, dorim să precizăm că acesta va cuprinde:  săli de operații (care vor avea: sală pregătire medici, spălător și
pregătire instrumente), săli  preoperator și postoperator pacient, sală operații urgente, sală operație chirurgie plastică și reparatorie, sală neurochirurgie și oftalmologie, sală chirurgie generală I și II, sală operație ORL și BMF, sală operații ortopedie, echipamente sală operații cardio-vasculare, precum și filtre sanitare. (Ovidiu DAN)

Trimite email

sâmbătă, 27 februarie 2021

Poza zilei

Flori și mărțișoare, fără interdicție

Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nicio interdicție expresă cu privire la oferirea de flori și mărțișoare!!!