Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Realizarea Blocului Operator de la Spitalul Clinic Județean de Urgență la standarde de calitate

Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013

Realizarea Blocului Operator de la Spitalul Clinic Județean de Urgență la standarde de calitate

În cadrul conferinței de luni, 21 ianuarie 2013, dl viceprimar Mircea Mălan și managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență, dl dr. Gheorghe Carp au dorit să marcheze semnarea contractului de finanțare a proiectului „Standarde comune de calitate în domeniul chirurgiei la nivelul Euroregiunii Bihor-Hajdu Bihar”, acronim BHB_OR, derulat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 în perioada 01.09.2012-31.08.2014.

Proiectul va fi implementat în parteneriat cu Universitatea din Debrecen pe o perioadă de 24 de luni pentru realizarea Blocului Operator de la Spitalul Clinic Județean de Urgență, astfel că „de la opt săli de operații pe trei nivele se va ajunge la 10 săli pe un nivel”, după cum a ținut să sublinieze managerul spitalului.
Dl viceprimar Mircea Mălan a avansat ideea scurtării perioadei de implementare a proiectului. „Vom încerca să scurtăm această perioadă pentru ca orădenii să beneficieze cât mai repede de aceste standarde de calitate ridicate. Practic este vorba despre reabilitarea spațiilor aferente Blocului operator și asigurarea unor dotări de cea mai înaltă calitate.
Vreau să mai precizez că valoarea totală a acestui proiect este de 2.034.221, 90 de euro, din care aferent Primăriei Oradea este 1.490.171 de euro; aici avem o contribuție a orașului de doar 2,34%, restul de 97,66 fiind finanțare nerambursabilă, 85 la sută de la Fondul European de Dezvoltare Regională, iar restul de la bugetul de stat”.
„Fluxul de aer laminar este esențial”
În continuare, managerul  Spitalului Clinic Județean de Urgență, dl dr. Gheorghe Carp, avea să ne vorbească despre dotarea de excepție a sălilor de operație.
„Pentru prima dată se achiziționează și instrumentar, nu numai mese de operație, aparate de anestezie, lămpi și altele. Pentru prima dată, în județul Bihor, poate că într-un spital privat există, se introduce acel flux de aer laminar, care este esențial pentru un act chirurgical de calitate; oferă o mare garanție a sterilității, ne ferește de complicațiile postoperatorii prin infecțiile postoperatorii, creează acea atmosferă de 23 - 24 de grade, constant tot timpul anului și presupune totuși ridicarea tehnologică a dotărilor unui spital de urgență. Fluxul de aer laminar este esențial pentru ca spitalele să aibe un grad de clasificare corespunzător.
Este un lucru îmbucurător chiar strategia de dezvoltare a Spitalului Județean, acest proiect a putut să fie foarte bine corelat cu un alt proiect de reabilitare a Corpului B al Spitalului Județean, unde majoritatea lucrărilor de construcții au fost finanțate din alte surse, respectiv Primăria Municipiului Oradea și Ministerul Sănătății, urmând ca toți banii care îi primim pe acest proiect să fie strict pentru dotare”, a precizat dl dr. Gheorghe Carp.
Revenind la Blocul operator, dorim să precizăm că acesta va cuprinde:  săli de operații (care vor avea: sală pregătire medici, spălător și
pregătire instrumente), săli  preoperator și postoperator pacient, sală operații urgente, sală operație chirurgie plastică și reparatorie, sală neurochirurgie și oftalmologie, sală chirurgie generală I și II, sală operație ORL și BMF, sală operații ortopedie, echipamente sală operații cardio-vasculare, precum și filtre sanitare. (Ovidiu DAN)

Trimite email

marţi, 29 septembrie 2020