Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Pedagogia experiențială în dezvoltarea socio-emoțională

Pro Cariere a organizat, ieri, la Ramada, conferința

Pedagogia experiențială în dezvoltarea socio-emoțională

Miercuri, 23 ianuarie 2013, Pro Cariere a organizat la Hotel Ramada conferința „Pedagogia experiențială în dezvoltarea socio-emoțională”, cu participarea dlui Banyai Șandor, trainer din Budapesta (Ungaria).

Manifestarea s-a desfășurat în cadrul proiectului educațional național cu participare internațională „Copii mai încrezători” (ediția a II-a). La eveniment au participat cadre didactice din învățământul preșcolar, educatoare și profesori din Oradea și județul Bihor.
„Asociația „Pro Cariere” aduce în Oradea oportunități de dezvoltare pentru toate vârstele, pentru fiecare  carieră”, pentru ca fiecare să-și atingă succesul personal.”
„Pedagogia experiențială este pedagogia centrată pe persoană...”
Dl Banyai Sandor este trainer în cadrul Atelierului „Kalandok es Almok” (Experiențe și vise), „atelier care organizează programe de formare continuă cadrelor didactice pe plan internațional. Înființată de mai bine de 10 ani, asociația oferă programe de formare care au la bază educația experiențială, o metodă de predare-învățare bazată pe jocuri didactice utilizate atât în activități curriculare, cât și extracurriculare”.
Iată ce înseamnă pentru Banyai Sandor pedagogia experiențială.
„Care copil nu și-ar dori ca învățarea să fie o experiență plăcută?
După Carl Rogers, pedagogia experiențială „este pedagogia centrată pe persoană, care se centrează atât pe dezvoltarea persoanei, cât și pe dezvoltarea și succesul grupului”. Pedagogia experiențială apare ca sinonim al învățării prin experiență, tradus din sintagma engleză „Experiential Education”.
Pedagogia experiențială este o modalitate a învățării și dezvoltării prin acțiune. Bazele acestui curent pedagogic se pot recunoaște atât în educația în aer liber, cât și în pedagogia prin aventură, în pedagogia centrată pe persoană, în educația extracurriculară, în pedagogia jocului. Metoda este o formă a educației prin experimentare, care conduce copilul în viața reală, testând astfel valorile, cunoștințele, capacitățile și creativitatea elevilor. În procesul activ al educării, copiii au ocazia de a cunoaște consecințele reale ale experiențelor și pot ei înșiși să facă experimente utilizând cunoștințele însușite, în loc să citească sau să asculte experiențele altora. Scopul este însușirea experiențelor, apoi împărtășirea și prelucrarea acestora, iar la sfârșit extragerea concluziilor și adaptarea la alte situații asemănătoare”.
83 și 774
În cuvântul de deschidere a conferinței, organizatorii (Asociația Pro Cariere) aveau să ne facă nițel curioși cumunicându-ne două cifre: 83 și 774.
„83 reprezintă numărul de cadre didactice care cu drag participă la această a doua ediție a „Copii mai încrezători” în acest proiect. 774 reprezintă numărul de copii care au beneficiat de activități de dezvoltare personală prin intermediul acestui proiect. Fiecare din aceste numere, și 83 și 774, adună aceste persoane minunate care reprezintă schimbarea pe care vrem s-o vedem în viitor.
În prezentarea agendei, dl Banyai Sandor avea să avertizeze participanții  „Ne vom juca așa ca și la grădiniță, de-adevăratelea și vom învăța prin aceste jocuri. Apoi iar ne jucăm și la sfârșit vom vedea ce s-a întâmplat, ce s-a petrecut cu noi în timpul jocului. Cel mai important lucru este că jocul este voluntar. Nu este ceva obligatoriu. Eu invit pe toată lumea să se joace cu mine. Și fiecare dintre voi va decide dacă dorește să se joace sau să se implice. În orice moment puteți decide dacă doriți să vă implicați sau nu. Eu aduc lucruri interesante și dumneavoastră aveți sarcina, dacă vă place și credeți că este util, să duceți aceste jocuri la grădiniță și să le încercați cu copiii...”
Zeci de minute, efectiv, educatoarele au experimentat, au învățat lucruri interesante, furnizate cu tact și măiestrie de dl Banyai Sandor; așa încât, la final, fiecare participant s-a simțit mai bogat și mai fericit, fiind convinși că la rândul lor, copiii vor fi încântați să practice asemenea jocuri atractive. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Pedagogia experiențială în dezvoltarea socio-emoțională.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:50:23 Ora de vară a Europei de Est