Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Pedagogia experiențială în dezvoltarea socio-emoțională

Pro Cariere a organizat, ieri, la Ramada, conferința

Pedagogia experiențială în dezvoltarea socio-emoțională

Miercuri, 23 ianuarie 2013, Pro Cariere a organizat la Hotel Ramada conferința „Pedagogia experiențială în dezvoltarea socio-emoțională”, cu participarea dlui Banyai Șandor, trainer din Budapesta (Ungaria).

Manifestarea s-a desfășurat în cadrul proiectului educațional național cu participare internațională „Copii mai încrezători” (ediția a II-a). La eveniment au participat cadre didactice din învățământul preșcolar, educatoare și profesori din Oradea și județul Bihor.
„Asociația „Pro Cariere” aduce în Oradea oportunități de dezvoltare pentru toate vârstele, pentru fiecare  carieră”, pentru ca fiecare să-și atingă succesul personal.”
„Pedagogia experiențială este pedagogia centrată pe persoană...”
Dl Banyai Sandor este trainer în cadrul Atelierului „Kalandok es Almok” (Experiențe și vise), „atelier care organizează programe de formare continuă cadrelor didactice pe plan internațional. Înființată de mai bine de 10 ani, asociația oferă programe de formare care au la bază educația experiențială, o metodă de predare-învățare bazată pe jocuri didactice utilizate atât în activități curriculare, cât și extracurriculare”.
Iată ce înseamnă pentru Banyai Sandor pedagogia experiențială.
„Care copil nu și-ar dori ca învățarea să fie o experiență plăcută?
După Carl Rogers, pedagogia experiențială „este pedagogia centrată pe persoană, care se centrează atât pe dezvoltarea persoanei, cât și pe dezvoltarea și succesul grupului”. Pedagogia experiențială apare ca sinonim al învățării prin experiență, tradus din sintagma engleză „Experiential Education”.
Pedagogia experiențială este o modalitate a învățării și dezvoltării prin acțiune. Bazele acestui curent pedagogic se pot recunoaște atât în educația în aer liber, cât și în pedagogia prin aventură, în pedagogia centrată pe persoană, în educația extracurriculară, în pedagogia jocului. Metoda este o formă a educației prin experimentare, care conduce copilul în viața reală, testând astfel valorile, cunoștințele, capacitățile și creativitatea elevilor. În procesul activ al educării, copiii au ocazia de a cunoaște consecințele reale ale experiențelor și pot ei înșiși să facă experimente utilizând cunoștințele însușite, în loc să citească sau să asculte experiențele altora. Scopul este însușirea experiențelor, apoi împărtășirea și prelucrarea acestora, iar la sfârșit extragerea concluziilor și adaptarea la alte situații asemănătoare”.
83 și 774
În cuvântul de deschidere a conferinței, organizatorii (Asociația Pro Cariere) aveau să ne facă nițel curioși cumunicându-ne două cifre: 83 și 774.
„83 reprezintă numărul de cadre didactice care cu drag participă la această a doua ediție a „Copii mai încrezători” în acest proiect. 774 reprezintă numărul de copii care au beneficiat de activități de dezvoltare personală prin intermediul acestui proiect. Fiecare din aceste numere, și 83 și 774, adună aceste persoane minunate care reprezintă schimbarea pe care vrem s-o vedem în viitor.
În prezentarea agendei, dl Banyai Sandor avea să avertizeze participanții  „Ne vom juca așa ca și la grădiniță, de-adevăratelea și vom învăța prin aceste jocuri. Apoi iar ne jucăm și la sfârșit vom vedea ce s-a întâmplat, ce s-a petrecut cu noi în timpul jocului. Cel mai important lucru este că jocul este voluntar. Nu este ceva obligatoriu. Eu invit pe toată lumea să se joace cu mine. Și fiecare dintre voi va decide dacă dorește să se joace sau să se implice. În orice moment puteți decide dacă doriți să vă implicați sau nu. Eu aduc lucruri interesante și dumneavoastră aveți sarcina, dacă vă place și credeți că este util, să duceți aceste jocuri la grădiniță și să le încercați cu copiii...”
Zeci de minute, efectiv, educatoarele au experimentat, au învățat lucruri interesante, furnizate cu tact și măiestrie de dl Banyai Sandor; așa încât, la final, fiecare participant s-a simțit mai bogat și mai fericit, fiind convinși că la rândul lor, copiii vor fi încântați să practice asemenea jocuri atractive. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Pedagogia experiențială în dezvoltarea socio-emoțională.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 1 iunie 2020