Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Evocarea actului istoric de la 24 ianuarie 1859 - la Holod

Unirea Principatelor Române

Evocarea actului istoric de la 24 ianuarie 1859 - la Holod

„Actul istoric înfăptuit la 24 ianuarie 1859 reprezintă încununarea unor eforturi remarcabile și materializarea unor metamorfoze structurale înfăptuite în cadrul „ființei” naționale a poporului român.

Catalogat de unii istorici ca „eveniment”, de alții ca „moment”, actul de la 1859 își trasează propriile dimensiuni de context în sfera înțelegerii istorice, căci excepționalismul său nu rezultă din importanta sa factuală, ci din tresărirea vie și naturală a efervescenței sufletului națiunii române.
Depășind nuanța strict politică a epocii respective, putem rămâne ancorați în decorul istoric al celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea, și să navigăm spre latura profundă care a caracterizat acele vremuri foarte complexe. Spun acest lucru deoarece mișcarea națională română ce a reprezentat catalizatorul și forța motrică ce a dus la înfăptuirea unirii, nu s-a manifestat în mod disparat și eterogen. Ea este varianta românească a luptei naționale care a brăzdat întregul secol al XIX (cunoscut în istorie și ca „secolul națiunilor”) pe bătrânul continent. Ea își avea originea în acumularea la scară seculară a energiilor naționale latente în structura tuturor popoarelor europene și în lărgirea orizontului conceptual al elitelor europene, specific romantismului târziu, înțeles nu în sens literar sau artistic, ci în cel istorico-filosofic. Marele nostru istoric Nicolae Iorga considera tocmai acest fundament ideatic ca bază de susținere a ideilor și eforturilor generației pașoptiste care nu s-au descurajat odată cu înfrângerea  Revoluției la 1849, ci și-au continuat lupta până când l-au pus pe Cuza domn în ambele principate. Au făcut acest lucru trecând peste interese personale, animați doar de dorința ca realizând această „mică unire” nu reprezenta decât staționarea într-o gară/haltă provizorie în anevoiosul drum ce ducea spre destinația mult dorită: unirea tuturor românilor într-o singură țară, într-o singură ființă națională”.
Așa a fost prezentată ziua de 24 ianuarie la Școala Gimnazială „Iosif Vulcan” din Holod de către domnul profesor de istorie-geografie Pereș Mircea, alături de doamna director Goga Anca, doamnele profesor: Gheban Diana, Paul Călina, Tirpe Adina și domnii profesori: Birău Iosif, Iuonoi Aurel, Hirțea Romulus, Doble Florin, Știubea Ioan, Popa Augustin și Dărăban Felix, elevilor mai mici, adică celor din ciclul primar, cât și celor mai mari, din gimnaziu. (Călina Paul)

Trimite email

duminică, 31 mai 2020