Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Evocarea actului istoric de la 24 ianuarie 1859 - la Holod

Unirea Principatelor Române

Evocarea actului istoric de la 24 ianuarie 1859 - la Holod

„Actul istoric înfăptuit la 24 ianuarie 1859 reprezintă încununarea unor eforturi remarcabile și materializarea unor metamorfoze structurale înfăptuite în cadrul „ființei” naționale a poporului român.

Catalogat de unii istorici ca „eveniment”, de alții ca „moment”, actul de la 1859 își trasează propriile dimensiuni de context în sfera înțelegerii istorice, căci excepționalismul său nu rezultă din importanta sa factuală, ci din tresărirea vie și naturală a efervescenței sufletului națiunii române.
Depășind nuanța strict politică a epocii respective, putem rămâne ancorați în decorul istoric al celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea, și să navigăm spre latura profundă care a caracterizat acele vremuri foarte complexe. Spun acest lucru deoarece mișcarea națională română ce a reprezentat catalizatorul și forța motrică ce a dus la înfăptuirea unirii, nu s-a manifestat în mod disparat și eterogen. Ea este varianta românească a luptei naționale care a brăzdat întregul secol al XIX (cunoscut în istorie și ca „secolul națiunilor”) pe bătrânul continent. Ea își avea originea în acumularea la scară seculară a energiilor naționale latente în structura tuturor popoarelor europene și în lărgirea orizontului conceptual al elitelor europene, specific romantismului târziu, înțeles nu în sens literar sau artistic, ci în cel istorico-filosofic. Marele nostru istoric Nicolae Iorga considera tocmai acest fundament ideatic ca bază de susținere a ideilor și eforturilor generației pașoptiste care nu s-au descurajat odată cu înfrângerea  Revoluției la 1849, ci și-au continuat lupta până când l-au pus pe Cuza domn în ambele principate. Au făcut acest lucru trecând peste interese personale, animați doar de dorința ca realizând această „mică unire” nu reprezenta decât staționarea într-o gară/haltă provizorie în anevoiosul drum ce ducea spre destinația mult dorită: unirea tuturor românilor într-o singură țară, într-o singură ființă națională”.
Așa a fost prezentată ziua de 24 ianuarie la Școala Gimnazială „Iosif Vulcan” din Holod de către domnul profesor de istorie-geografie Pereș Mircea, alături de doamna director Goga Anca, doamnele profesor: Gheban Diana, Paul Călina, Tirpe Adina și domnii profesori: Birău Iosif, Iuonoi Aurel, Hirțea Romulus, Doble Florin, Știubea Ioan, Popa Augustin și Dărăban Felix, elevilor mai mici, adică celor din ciclul primar, cât și celor mai mari, din gimnaziu. (Călina Paul)

Trimite email
marți, 25 martie 2025, 17:29:56 Ora standard a Europei de Est