Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dor de Eminescu... la Școala din Ghiorac

Iar și iară, în „altarul artistic”

Dor de Eminescu... la Școala din Ghiorac

Motto: „Fără Eminescu am fi mai altfel și mai săraci”. (Tudor Vianu)

Acum 163 de ani s-a întâmplat o minune. Întregul Univers a decis ca nașterea lui Eminescu să aibe loc pe pământ românesc, sub un luceafăr, la umbra codrului, în oglinda lacului și în parfum de flori de tei. S-au scris mii de cărți despre miile de manuscrise ale lui Eminescu, despre viața personală, despre educația, profesia, opera și nebunia unui geniu.
Elevii gimnaziști și cei mici de la Școala Gimnazială Nr. 2 din Ghiorac s-au pregătit ca la carte pentru a-i aduce un omagiu „Luceafărului poeziei românești”, Mihai Eminescu. Sub îndrumarea dnei profesor de limba și literatura română, Mariana Barbuș, elevii au participat trup și suflet la activitatea care s-a numit „Dor de Eminescu”. Activitatea a constat  într-un concurs care a cuprins patru probe: elevii și-au etalat cunoștințele privind viața și opera marelui poet, prezentarea unui recital de poezii din repertoriul eminescian. Creativitatea, originalitatea și spiritul estetic s-au concretizat în creații proprii, astfel fiecare echipă formată din patru elevi a realizat câte o lucrare cu  elemente specifice eminesciene. Creațiile au fost prezentate în fața juriului cu un deosebit simț cultural-artistic. Membrii juriului alcătuit din cadre didactice au fost profund impresionați de munca laborioasă a „micilor creatori”.
În cadrul aceluiași proiect, elevii au avut menirea de a participa cu lucrări și creații originale la organizarea unui „altar artistic”. Prin acest colaj artistic, elevii au dat dovadă de multă implicare, creativitate și competitivitate.
Cu sprijinul doamnelor directori, prof. Simuț Florica și Moldovan Denisa, organizatorii activității (prof. Barbuș Mariana, profesor coordonator Supărare Elena, prof. Cuibuș Mihaela – consilier educativ, Butișcă Loredana, Ambruș Cristian și Angelescu Eniko, precum și cadrele didactice din învățământul primar: Iancu Mia, Husăsan Mirela, Benedekfy Monika, Heredea Ileana, Heredea Raluca, Ujupan Alina și Ianoș Ion) au coordonat cu pricepere activitatea închinată lui EMINESCU.
Emoție, romantism și sensibilitate sunt cuvintele care îmi alunecă în minte când mă gândesc la Eminescu, un mare prieten al codrului și iubirii neîmplinite. (Mariana Barbuș)
Dor de Eminescu…
Al neamului scriitor,
De Eminescu ne e dor
În lumea aceasta a răsărit,
O stea strălucitoare.
 
În natură el stătea,
Ziua, noaptea se gândea,
Stelele străluceau,
Gândul lui îl luminau.
 
Poezii el scria,
Gânduri bune depăna,
Și pe noi ne învăța,
Lucruri bune dăruia.
 
Ion Creangă îl inspira,
Inspirații multe îi dăruia,
Iar, așa au devenit,
Prieteni de nedespărțit.
 
Dar, moartea i-a despărțit
Îngeri, ei au devenit
Și de sus ei ne veghează,
Stelele ne luminează.
 
Autor de lume îndrăgit,
Pentru noi el s-a jerfit,
Multe poezii scria,
Pentru țara ce-o iubea.
Matica Mariana, Brie Marian, Nan Ancuța, Zuh Gabriela, Szakacs Diana și Tomele Sebastian, din clasa a VI-a
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Dor de Eminescu... la Școala din Ghiorac.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:09:43 Ora de vară a Europei de Est