Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Economiºtii au câºtigat cea de-a VI-a ediþie a concursului „La vremuri noi, om nou”

Joi, la C.N. „M. Eminescu”

Economiºtii au câºtigat cea de-a VI-a ediþie a concursului „La vremuri noi, om nou”

Joi (24 ianuarie 2013), în sala festivã a Colegiului Naþional „Mihai Eminescu” din Oradea, s-a desfãºurat cea de-a VI-a ediþie a concursului judeþean istoric, intitulat „La vremuri noi, om nou”.

La cea de-a VI-a ediþie, organizatã de Colegiul Naþional „Mihai Eminescu” (reprezentat de: prof. Maria Oniþa – directorul colegiului, prof. dr. Cristina Marian – coordonator de proiect, prof. Daniela Duma, prof. dr. Ioana Codrean ºi prof. Coralia Ursuþ), Inspectoratul ªcolar Judeþean Bihor (prof. dr. Elisaveta Roºu), Universitatea din Oradea, Departamentul de Istorie (conf. univ. dr. Gabriel Moisa – prodecanul facultãþii ºi coordonator de proiect; lector univ. dr. Florin Sfrengeu – directorul departamentului; prof. univ. dr. Antonio Faur ºi lector univ. dr. Radu Românaºu), în parteneriat educaþional cu Colegiul Naþional „Mihai Eminescu” din Iaºi, au participat 12 echipaje din Oradea ºi judeþul Bihor: Liceul Teoretic „Aurel Lazãr”, Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu”, dar ºi fostul C.T. „D. Leonida”, Colegiul Naþional „Iosif Vulcan”, Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, Colegiul Economic „Partenie Cosma”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Colegiul Naþional „Emanuil Gojdu”, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Colegiul Tehnic „Andrei ªaguna”, Liceul  Teoretic „Lucian Blaga” ºi Colegiul Naþional „Samuil Vulcan” din Beiuº; colegiul gazdã nu a participat niciodatã cu echipaj în cadrul celor ºase ediþii ale concursului; elevii eminescieni se implicã doar în coordonarea competiþiei ºi în prezentarea momentului artistic.
În deschiderea manifestãrii, doamna director profesor Maria Oniþa a salutat participanþii la cea de-a VI-a ediþie, subliniind atmosfera de sãrbãtoare creatã de artiºtii eminescieni pe scenã:
„Într-adevãr atmosfera de sãrbãtoare pe care elevii Colegiului Naþional „Mihai Eminescu” au creat-o, ajutându-ne sã înþelegem cã este sãrbãtoare pentru noi, vreau sã declar deschisã a VI-a ediþie a concursului „La vremuri noi, om nou”. Este un concurs pe care Colegiul Naþional „Mihai Eminescu” l-a iniþiat ºi pe care, prin prezenþa dumneavoastrã, consider cã trebuie sã-l continuãm...  (ca) iubitori de istorie, iubitori de trecut ºi ... creatori de prezent (...). Acest concurs demonstreazã, în acelaºi timp, cã ºcoala are un rol deosebit în educarea tinerilor pentru viaþã”...
Doamna director ºi-a încheiat mesajul declarându-i, din start, pe toþi câºtigãtori. „Toþi sunteþi câºtigãtori! Prin ceea ce-aþi acumulat pentru astãzi, prin ceea ce-aþi înþeles, ceea ce-a fost Alexandru Ioan Cuza pentru români, ºi, nu în ultimul rând, pentru ceea ce veþi face de-acum înainte”.
„Ziua de 24 ianuarie reprezintã un moment de rezonanþã pentru istoria noastrã”
Pe dl lector univ. dr. Radu Românaºu (cu un nume predestinat... de român-român, românaº) l-am mai auzit vorbind  despre evenimentul ºi momentul 24 ianuarie ºi întotdeauna l-am simþit ca povestind dinlãuntrul istoriei, ca un participant activ la fãurirea ei, deºi este atât de tânãr ºi de înþelept; domnia sa povesteºte cu convingere ºi emoþie, copleºindu-ºi auditoriul. Aºa a fãcut-o ºi acum.
„Ziua de 24 ianuarie reprezintã un moment de rezonanþã pentru istoria noastrã. Este o zi de sãrbãtoare, dar ºi de evocare responsabilã a evenimentelor care au condus la evoluþia întregii noastre statalitãþi româneºti. 24 ianuarie reprezintã un fundament temeinic, prin care s-a putut ajunge la Independenþa de Stat a României, în urma rãzboiului din 1877-1878 ºi, într-un context favorabil, ulterior, la marile uniri ale anului 1918 (...). Ziua de 24 Ianuarie 1859 le vorbea atunci românilor ºi ne vorbeºte ºi nouã astãzi, le vorbea despre o Românie liberã, despre o Românie independentã, despre o Românie prosperã, despre o Românie demnã de a se integra în concernul european, al statelor moderne europene. 24 ianuarie, dragi tineri, vreau sã vã spun cã este rodul unei clase politice româneºti care ºi-a dat examenul de maturitate în faþa conaþionalilor ºi în faþa întregii Europe. 24 ianuarie este primul test reuºit al democraþiei româneºti. În aceastã zi, 24 Ianuarie 1859, s-a nãscut România; având ca naº de botez pe împãratul Napoleon al III-lea ºi ca mamã pe Franþa. Atunci Europa, întreaga Europã, dorea sã renascã, iar românii luptau pentru acelaºi deziderat, renaºterea României. Sper cã nu am uitat acest deziderat, acest þel, acest scop. Sper ca societatea contemporanã sã se întoarcã la urmaºi ºi mai ales sã vadã pilda luminoasã din trecut ºi sã încercãm ºi noi, astãzi, cu forþele pe care le avem ºi care sunt în societate... cã putem sã renaºtem România aºa cum au dorit-o înaintaºii noºtri”.
„Sã avem încredere în viitorul þãrii noastre!”
La finalul discursului sãu, dl Radu Românaºu a þinut sã-l citeze pe domnul Unirii, cu douã îndemnuri adresate tinerilor: 1.„Sã avem încredere în viitorul þãrii noastre! Sã ne unim a împlini lucrarea ce am întreprins-o. Timpul agitaþiilor va trece ºi se va deschide o nouã erã de prosperitate naþionalã”.
2.„Destulã învrãjbire au produs pânã acum luptele politice între români. Lipseascã, totodatã, ºi trista dezbinare dintre ei. Prezentul ºi viitorul României o reclamã aceasta prin glasul nostru care vã cheamã la înfrãþire, românilor!”
La rândul sãu, dl prodecan Gabriel Moisa s-a adresat asistenþei, dar nu cu un discurs sau mesaj despre Unire, ci prezentând oferta educaþionalã a Departamentului de Istorie: *Cele trei forme de învãþãmânt, structurate pe trei niveluri, dupã modelul Bologna: licenþã – 3 ani, masterat – 2 ani ºi doctorat – 3 ani *Programele de studii la licenþã: 1.Istorie 2.Turism cultural 3. Studii americane *Burse în strãinãtate *Cercuri de istorie...
Clasamentul ediþiei a VI-a
La sfârºitul concursului, la capãtul celor 10 chestiuni, se cunoºtea doar marele câºtigãtor - C.E. „Partenie Cosma”, cu 8 puncte (Claudia Belme, Mãlina Buda ºi Oana Purda, prof. Claudia Cotuna). Nu ºtiam însã cine sunt urmãtorii clasaþi pe podium, deoarece nu mai puþin de patru echipaje aveau acelaºi punctaj (6 puncte): „Ep. Roman Ciorogariu”, „Aurel Lazãr”, „Iuliu Maniu” ºi „Lucian Blaga” (restul plutonului nu mai conta: „Tr. Vuia”, „O. Ghibu” ºi „Iosif Vulcan” – câte 5 puncte fiecare; „D. Leonida” – 4; „E. Gojdu” – 3; „A. ªaguna” ºi „Samuil Vulcan” Beiuº – câte douã puncte fiecare).
În urma primei întrebãri de baraj s-a stabilit configuraþia din vârful clasamentului: loc. IILic. Greco-Catolic „Iuliu Maniu” (Mãdãlina Costea, Antoniu Nica ºi Andrada Ilea, prof. Mihaela Olãu), loc. IIILic. T. „Aurel Lazãr” (Georgiana Tãnase, Mãdãlina Hule ºi Natanael Tontea, prof. Florina Bulc ºi Livia Ghiurcuþa) , loc. IVLic. T. „Lucian Blaga” (Delia Birta, Denisa Izvor ºi Alexandru Silaghi, prof. Otilia Filip).
Marele Premiu
Toþi cei 36 de concurenþi (12x3) vor beneficia în luna martie de o excursie gratuitã în zona Roºia Montanã, cu vizitarea Muzeului Aurului de la Brad ºi în perimetrul Munþilor Apuseni. Excursia va fi oferitã de Departamentul de Istorie al Universitãþii din Oradea.
Celelalte premii au fost oferite de: Editura Humanitas - Librãria „Mircea Eliade” din Oradea, Editura CDPress Bucureºti, Fundaþia Culturalã „Magazin Istoric” Bucureºti, Tehnoprint Oradea ºi Editura Duran's Oradea. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (106 poze), accesaþi Galeria foto: Economiºtii au câºtigat cea de-a VI-a ediþie a concursului „La vremuri noi, om nou”.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 08:37:56 Ora de vară a Europei de Est