Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Am ajuns, în sfârșit, la niște chirii normale...”

Raportul de activitate al AIO pe 2012

„Am ajuns, în sfârșit, la niște chirii normale...”

Marți (29 ianuarie 2013), în cadrul unei conferințe de presă, dl viceprimar Ovidiu Mureșan a prezentat, împreună cu directorul general A.I.O., dl Cristian Beltechi și directorul economic, dna Ioana Hoduț, raportul de activitate al Administrației Imobiliare Oradea pe anul 2012.

În cadrul prezentării PPT au fost trecute în revistă: statutul, obiectul de activitate, o inventariere a locuințelor din fondul de stat, blocuri ANL, parcări, baza sportivă, cetatea și Orășelul copiilor.
La capitolul Imobile, terenuri și construcții, dl viceprimar a subliniat negocierea care a avut loc cu proprietarii imobilelor care au ca destinație unități de învățământ pentru a obține chirii cât mai avantajoase. „Am beneficiat de un sprijin deosebit și din partea domnului primar; am beneficiat de cadru onest de negociere și chiar de un parteneriat a multora dintre acești proprietari. Au înțeles că unul din scopurile activității noastre este și acela social și parte din ei au acceptat o negociere de până la 50% a chiriilor. Prin economiile făcute, a rezultat o economie lunară în euro de 9.080... Am ajuns, în sfârșit, la niște chirii normale, de 1,5 euro pe metru pătrat sau chiar mai mici. Sunt situații când le avem și gratuit aceste spații. Concomitent cu partea de chirii a trebuit să urmărim și partea de costuri. Tot ce înseamnă costul cu utilitățile la unitățile de învățământ. Se vede clar o economie”.
„Pe partea de venituri, avem o ușoară scădere față de anul trecut”
Dl Cristian Beltechi, directorul general al AIO, s-a referit la venituri.
„Pe partea de venituri, avem o ușoară scădere față de anul trecut. Nu este un handicap, este  o factură de aproximativ 25 de miliarde, care era scadentă la 31 decembrie 2012. Suntem în curs de a o încasa... Avem o ușoară creștere la parcări. Ne apropiem de venituri de aproximativ două milioane de euro. La 31 decembrie 2012, aveam 7.000 de locuri de parcare (reședință sau domiciliu), arondate blocurilor, în jur de 100-150 de reclamații anual. A  crescut gradul de încasare la chirii, spații comerciale. Avem o scădere, ca să-i spun tehnică, la chiriile din cabinetele medicale. Suntem în curs de vânzre a lor. Avem încasări din alte surse cum ar fi bazele sportive și tot ce înseamnă negocieri extra, de exemplu achiziții de terenuri, vânzări de terenuri, aceste terenuri care sunt alocate locuințelor în baza Legii 112, acele case naționalizate, care au fiecare câte 100-200 de mp de teren arondat, iar acel teren nu se vinde o dată cu locuința. Considerăm că în acest an vom atinge eu zic suma care am prognozat-o și pe 2011, aproximativ 23 de milioane de lei, fără nicio problemă, iar ceea ce dorim este să mai lucrăm la partea de parcări, în special în zona centrală. Vom încerca să finalizăm parcarea de pe strada Tribunalului. Vom sprijini instituția Arhitectului- șef pentru negocieri cu proprietarii de fațade. Pe partea de executare silită avem o creștere destul de consistentă în anul 2012”...
„Pe partea de cheltuieli, s-a înregistrat o scădere...”
Directorul economic, dna Ioana Hoduț, s-a referit la cheltuieli.
„Pe partea de cheltuieli, s-a înregistrat o scădere; am reușit să realizăm această scădere a cheltuielilor, atât a celor operaționale, cât și a celor de investiții. Cheltuielile de investiții au fost realizate într-un procent de 84 % față de prevăzutul anului 2012, reprezentând un procent foarte bun de realizare, câtă vreme municipiul are un grad de realizare a investițiilor de 57% per total municipiu. Din aceste cheltuieli de investiții marea majoritate o reprezintă cheltuielile făcute în învățământ. Aici aș aminti: Grădinița 60 de pe Liszt Ferenc, cu o sumă de 2.600.000, alocată în 2012, pentru construirea Campusului Școlar, 2.600.000 și Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, reabilitare coridoare și fațade, 800 de mii... Cheltuielile făcute pentru cultură, recreere sunt în procent de 15 la sută, ca sumă 1.949.000 (din care pentru reabilitarea Cetății Oradea - 500.000). Intenționăm să derulăm un program de renovare și reabilitare a bazei sportive Ioșia. La stadion, am realizat niște dotări pentru achiziționarea unui tăvălug, în sumă de 94.000, iar la Sala Sporturilor, o investiție deosebit de importantă, climatizarea acestei săli...”
Directorul economic s-a mai referit la cheltuielile operaționale pentru bazele sportive și bazele de agrement,  bazinul olimpic și bazinul acoperit, Cetatea Oradea și Orășelul copiilor.
Dl viceprimar Ovidiu Mureșan a  revenit dorind să facă unele precizări legate de veniturile din bazele sportive și pentru prezentarea obiectivelor, după care a răspuns întrebărilor. Cele mai multe întrebări i-au fost adresate, totuși, directorului general, dl Cristian Beltechi. (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 20:55:03 Ora de vară a Europei de Est