Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
7 noiembrie 2023

Prima de carieră didactică – informații importante, detalii utile / Cum pot cadrele didactice să obțină rapid creditele profesionale transferabile pentru educație nonformală (P)

Prima de Carieră Didactică a fost oferită în timpul grevei profesorilor ca o soluție pentru cheltuielile legate de activitatea pe care cadrele didactice o desfășoară, dar informațiile oferite până acum nu sunt foarte bine organizate și nu există un rezumat util.
Nu este foarte clar, de exemplu, de ce s-a oferit pe un card diferit de cel de salariu, cum se utilizează cardul primit, de ce sunt atât de mulți furnizori acceptați (deși activitatea lor n-are nicio legătură cu restricțiile privind cheltuirea sumelor de către profesori).
În acest material veți afla:
De unde vin banii;
De ce s-a utilizat un card separat;
De ce sunt atât de mulți furnizori în lista care acceptă cardul;
Care sunt regulile cu privire la cheltuirea banilor;
Care sunt cheltuielile sigur eligibile;
Care sunt beneficiile acestei prime;
Ce cursuri se pot achiziționa.
Răspunsurile au fost elaborate de echipa Docentix https://www.docentix.com/ – (The e-Learning Company este una dintre firmele afiliate care oferă exclusiv cursuri online în limba română).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 octombrie 2023

Conferință pentru profesori și învățători la Cluj – Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA, pe 19 octombrie: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar / Înscrieri deschise pentru cadrele didactice

Conferința Școala de bani începe școala...

A treia conferință regională din seria „Școala de bani începe școala: resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară”, este organizată pe 19 octombrie 2023, de la ora 13.30, la UBB – Aula FSEGA, de Edupedu.ro cu sprijinul Școala de Bani – BCR, alături de partenerul instituțional Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor). Înscrierile sunt deschise pentru participanți, prin completarea acestui formular.
Noțiunile de educație financiară, dar și mai important, cum să le aplice și să afle despre bani în cât mai multe contexte, în cât mai multe și variate împrejurări, exact ca în viață, sunt foarte importante pentru elevi. Care este valoarea banilor, cum să-și gestioneze veniturile și cheltuielile, cum să economisească și să investească, cum să împrumute bani în mod responsabil și cum să se protejeze de fraude financiare, toate aceste chestiuni trebuie să găsească răspunsuri și explicații și de la oamenii care aduc cunoașterea în viața lor, de la cadrele didactice.
Se organizează în total o serie de patru conferințe regionale. Prima dintre ele a avut loc la Timișoara, la Universitatea de Vest, pe 21 septembrie 2023, iar cea de-a doua la București, pe 19 octombrie, la Academia de Studii Economice din Bucureșt, care a fost și partener instituțional alături de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. În cadrul acestor evenimente, peste 250 de profesori participanți au interacționat și în cadrul unui atelier de educație financiară și au avut ocazia de a discuta cu experții și organizatorii din proiect. La final, s-au acordat diplome de participare semnate atât de reprezentanții Școala de Bani, cât și de partenerii din inspectoratele școlare și universități. Seria de conferințe regionale se încheie la Iași, pe 16 noiembrie. Înscrierile sunt deschise pentru participanți atât pentru evenimentul de la Cluj-Napoca cât și pentru cel de la Iași, prin completarea acestui formular.
Școala de Bani și BCR au lansat în 2022 proiectul LifeLab, care, după ce a fost pilotat în două școli din sistemul de învățământ preuniversitar, urmează să fie extins la nivel național. Primul an de LifeLab a însemnat peste 50 de profesori, 1.200 de elevi, 15 cursuri de pregătire pentru profesori și 100 de materiale educaționale dezvoltate de profesorii LifeLab. La sfârșitul programului, cunoștințele de educație financiară ale elevilor s-au îmbunătățit considerabil: de la 46% la 65% (pentru elevii din ciclul gimnazial) și de la 40% la 55% (pentru elevii din ciclul liceal). Totodată, 93% dintre elevi și-au exprimat dorința să învețe cât mai multe noțiuni financiare practice și aplicabile.
Pentru profesori sunt esențiale formarea, sprijinul și resursele, în orice demers didactic. LifeLab a pregătit resurse multiple. În plus, Școala de Bani a susținut CCD Prahova pentru a implementa un program de formare gratuit, acreditat de Ministerul Educației.
Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate, se acordă diplome de participare. Sunt invitați să participe în principal profesorii din mediul preuniversitar, pentru care au fost create resursele educaționale cu o abordare transdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară pot fi introduse în predarea mai multor materii, pe toate ciclurile de învățare din preuniversitar: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

„Am ajuns, în sfârșit, la niște chirii normale...”

Raportul de activitate al AIO pe 2012

„Am ajuns, în sfârșit, la niște chirii normale...”

Marți (29 ianuarie 2013), în cadrul unei conferințe de presă, dl viceprimar Ovidiu Mureșan a prezentat, împreună cu directorul general A.I.O., dl Cristian Beltechi și directorul economic, dna Ioana Hoduț, raportul de activitate al Administrației Imobiliare Oradea pe anul 2012.

În cadrul prezentării PPT au fost trecute în revistă: statutul, obiectul de activitate, o inventariere a locuințelor din fondul de stat, blocuri ANL, parcări, baza sportivă, cetatea și Orășelul copiilor.
La capitolul Imobile, terenuri și construcții, dl viceprimar a subliniat negocierea care a avut loc cu proprietarii imobilelor care au ca destinație unități de învățământ pentru a obține chirii cât mai avantajoase. „Am beneficiat de un sprijin deosebit și din partea domnului primar; am beneficiat de cadru onest de negociere și chiar de un parteneriat a multora dintre acești proprietari. Au înțeles că unul din scopurile activității noastre este și acela social și parte din ei au acceptat o negociere de până la 50% a chiriilor. Prin economiile făcute, a rezultat o economie lunară în euro de 9.080... Am ajuns, în sfârșit, la niște chirii normale, de 1,5 euro pe metru pătrat sau chiar mai mici. Sunt situații când le avem și gratuit aceste spații. Concomitent cu partea de chirii a trebuit să urmărim și partea de costuri. Tot ce înseamnă costul cu utilitățile la unitățile de învățământ. Se vede clar o economie”.
„Pe partea de venituri, avem o ușoară scădere față de anul trecut”
Dl Cristian Beltechi, directorul general al AIO, s-a referit la venituri.
„Pe partea de venituri, avem o ușoară scădere față de anul trecut. Nu este un handicap, este  o factură de aproximativ 25 de miliarde, care era scadentă la 31 decembrie 2012. Suntem în curs de a o încasa... Avem o ușoară creștere la parcări. Ne apropiem de venituri de aproximativ două milioane de euro. La 31 decembrie 2012, aveam 7.000 de locuri de parcare (reședință sau domiciliu), arondate blocurilor, în jur de 100-150 de reclamații anual. A  crescut gradul de încasare la chirii, spații comerciale. Avem o scădere, ca să-i spun tehnică, la chiriile din cabinetele medicale. Suntem în curs de vânzre a lor. Avem încasări din alte surse cum ar fi bazele sportive și tot ce înseamnă negocieri extra, de exemplu achiziții de terenuri, vânzări de terenuri, aceste terenuri care sunt alocate locuințelor în baza Legii 112, acele case naționalizate, care au fiecare câte 100-200 de mp de teren arondat, iar acel teren nu se vinde o dată cu locuința. Considerăm că în acest an vom atinge eu zic suma care am prognozat-o și pe 2011, aproximativ 23 de milioane de lei, fără nicio problemă, iar ceea ce dorim este să mai lucrăm la partea de parcări, în special în zona centrală. Vom încerca să finalizăm parcarea de pe strada Tribunalului. Vom sprijini instituția Arhitectului- șef pentru negocieri cu proprietarii de fațade. Pe partea de executare silită avem o creștere destul de consistentă în anul 2012”...
„Pe partea de cheltuieli, s-a înregistrat o scădere...”
Directorul economic, dna Ioana Hoduț, s-a referit la cheltuieli.
„Pe partea de cheltuieli, s-a înregistrat o scădere; am reușit să realizăm această scădere a cheltuielilor, atât a celor operaționale, cât și a celor de investiții. Cheltuielile de investiții au fost realizate într-un procent de 84 % față de prevăzutul anului 2012, reprezentând un procent foarte bun de realizare, câtă vreme municipiul are un grad de realizare a investițiilor de 57% per total municipiu. Din aceste cheltuieli de investiții marea majoritate o reprezintă cheltuielile făcute în învățământ. Aici aș aminti: Grădinița 60 de pe Liszt Ferenc, cu o sumă de 2.600.000, alocată în 2012, pentru construirea Campusului Școlar, 2.600.000 și Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, reabilitare coridoare și fațade, 800 de mii... Cheltuielile făcute pentru cultură, recreere sunt în procent de 15 la sută, ca sumă 1.949.000 (din care pentru reabilitarea Cetății Oradea - 500.000). Intenționăm să derulăm un program de renovare și reabilitare a bazei sportive Ioșia. La stadion, am realizat niște dotări pentru achiziționarea unui tăvălug, în sumă de 94.000, iar la Sala Sporturilor, o investiție deosebit de importantă, climatizarea acestei săli...”
Directorul economic s-a mai referit la cheltuielile operaționale pentru bazele sportive și bazele de agrement,  bazinul olimpic și bazinul acoperit, Cetatea Oradea și Orășelul copiilor.
Dl viceprimar Ovidiu Mureșan a  revenit dorind să facă unele precizări legate de veniturile din bazele sportive și pentru prezentarea obiectivelor, după care a răspuns întrebărilor. Cele mai multe întrebări i-au fost adresate, totuși, directorului general, dl Cristian Beltechi. (Ovidiu DAN)

Trimite email
Saturday, 2 December 2023