Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

„Am ajuns, în sfârșit, la niște chirii normale...”

Raportul de activitate al AIO pe 2012

„Am ajuns, în sfârșit, la niște chirii normale...”

Marți (29 ianuarie 2013), în cadrul unei conferințe de presă, dl viceprimar Ovidiu Mureșan a prezentat, împreună cu directorul general A.I.O., dl Cristian Beltechi și directorul economic, dna Ioana Hoduț, raportul de activitate al Administrației Imobiliare Oradea pe anul 2012.

În cadrul prezentării PPT au fost trecute în revistă: statutul, obiectul de activitate, o inventariere a locuințelor din fondul de stat, blocuri ANL, parcări, baza sportivă, cetatea și Orășelul copiilor.
La capitolul Imobile, terenuri și construcții, dl viceprimar a subliniat negocierea care a avut loc cu proprietarii imobilelor care au ca destinație unități de învățământ pentru a obține chirii cât mai avantajoase. „Am beneficiat de un sprijin deosebit și din partea domnului primar; am beneficiat de cadru onest de negociere și chiar de un parteneriat a multora dintre acești proprietari. Au înțeles că unul din scopurile activității noastre este și acela social și parte din ei au acceptat o negociere de până la 50% a chiriilor. Prin economiile făcute, a rezultat o economie lunară în euro de 9.080... Am ajuns, în sfârșit, la niște chirii normale, de 1,5 euro pe metru pătrat sau chiar mai mici. Sunt situații când le avem și gratuit aceste spații. Concomitent cu partea de chirii a trebuit să urmărim și partea de costuri. Tot ce înseamnă costul cu utilitățile la unitățile de învățământ. Se vede clar o economie”.
„Pe partea de venituri, avem o ușoară scădere față de anul trecut”
Dl Cristian Beltechi, directorul general al AIO, s-a referit la venituri.
„Pe partea de venituri, avem o ușoară scădere față de anul trecut. Nu este un handicap, este  o factură de aproximativ 25 de miliarde, care era scadentă la 31 decembrie 2012. Suntem în curs de a o încasa... Avem o ușoară creștere la parcări. Ne apropiem de venituri de aproximativ două milioane de euro. La 31 decembrie 2012, aveam 7.000 de locuri de parcare (reședință sau domiciliu), arondate blocurilor, în jur de 100-150 de reclamații anual. A  crescut gradul de încasare la chirii, spații comerciale. Avem o scădere, ca să-i spun tehnică, la chiriile din cabinetele medicale. Suntem în curs de vânzre a lor. Avem încasări din alte surse cum ar fi bazele sportive și tot ce înseamnă negocieri extra, de exemplu achiziții de terenuri, vânzări de terenuri, aceste terenuri care sunt alocate locuințelor în baza Legii 112, acele case naționalizate, care au fiecare câte 100-200 de mp de teren arondat, iar acel teren nu se vinde o dată cu locuința. Considerăm că în acest an vom atinge eu zic suma care am prognozat-o și pe 2011, aproximativ 23 de milioane de lei, fără nicio problemă, iar ceea ce dorim este să mai lucrăm la partea de parcări, în special în zona centrală. Vom încerca să finalizăm parcarea de pe strada Tribunalului. Vom sprijini instituția Arhitectului- șef pentru negocieri cu proprietarii de fațade. Pe partea de executare silită avem o creștere destul de consistentă în anul 2012”...
„Pe partea de cheltuieli, s-a înregistrat o scădere...”
Directorul economic, dna Ioana Hoduț, s-a referit la cheltuieli.
„Pe partea de cheltuieli, s-a înregistrat o scădere; am reușit să realizăm această scădere a cheltuielilor, atât a celor operaționale, cât și a celor de investiții. Cheltuielile de investiții au fost realizate într-un procent de 84 % față de prevăzutul anului 2012, reprezentând un procent foarte bun de realizare, câtă vreme municipiul are un grad de realizare a investițiilor de 57% per total municipiu. Din aceste cheltuieli de investiții marea majoritate o reprezintă cheltuielile făcute în învățământ. Aici aș aminti: Grădinița 60 de pe Liszt Ferenc, cu o sumă de 2.600.000, alocată în 2012, pentru construirea Campusului Școlar, 2.600.000 și Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, reabilitare coridoare și fațade, 800 de mii... Cheltuielile făcute pentru cultură, recreere sunt în procent de 15 la sută, ca sumă 1.949.000 (din care pentru reabilitarea Cetății Oradea - 500.000). Intenționăm să derulăm un program de renovare și reabilitare a bazei sportive Ioșia. La stadion, am realizat niște dotări pentru achiziționarea unui tăvălug, în sumă de 94.000, iar la Sala Sporturilor, o investiție deosebit de importantă, climatizarea acestei săli...”
Directorul economic s-a mai referit la cheltuielile operaționale pentru bazele sportive și bazele de agrement,  bazinul olimpic și bazinul acoperit, Cetatea Oradea și Orășelul copiilor.
Dl viceprimar Ovidiu Mureșan a  revenit dorind să facă unele precizări legate de veniturile din bazele sportive și pentru prezentarea obiectivelor, după care a răspuns întrebărilor. Cele mai multe întrebări i-au fost adresate, totuși, directorului general, dl Cristian Beltechi. (Ovidiu DAN)

Trimite email

marţi, 11 mai 2021