Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Un regal dedicat Cezarei

Miercuri seara, la C.C.S. Oradea

Un regal dedicat Cezarei

Dragă Cezara, pentru tine au urcat, astă-seară (miercuri, 30 ianuarie 2008), pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea, artiști cu suflet mare, copii, elevi și studenți... Ei au dansat, au cântat și au jucat teatru, iar mesajul lor a fost unul cât se poate de simplu, sincer și direct: „Cezara are nevoie de noi!”

„Avem timp pentru toate!”
Dintru început, am fost sensibilizați de cuvintele potrivite rostite de Ruxandra și Dorin: ”Avem timp. Avem timp pentru toate. Să dormim, să alergăm în dreapta și în stânga. Să regretăm că am greșit și să greșim din nou.Să îi judecăm pe alții și să ne absolvim pe noi înșine. Avem timp să facem proiecte și să nu le respectăm. Avem timp să ne facem iluzii și să răscolim prin cenușa lor mai târziu. Avem timp pentru ambiții și boli, să învinovățim destinul și amănuntele...
Am învățat că nu poți face pe cineva să te iubească...”
Momentul de lăcrimare a sufletului a prefațat prezentarea cazului Cezara, o fetiță de 14 ani, suferindă de anemie aplastică într-o formă severă, care necesită un transplant medular cât mai urgent, ce costă 200.000 de euro. Miercuri seara, s-au strâns, mână de la mână, 125 de milioane de lei.
Lecția de omenie și artă a copiilor   
Cu regret, trebuie să spunem că atât pe scenă, cât și în sală, copiii au format majoritatea. Bravii copii, artiști și spectatori, ne-au dat o lecție de omnie și artă!
Onoarea de a deschide spectacolul a avut-o  grupul folcloric „Culanii”, grupul Școlii cu clasele I-VIII din Sânnicolau Român (îndrumat de înv. Ana Codrean), grup în care a cântat și Cezara. Elevii Colegiului Tehnic „Traian Vuia”, organizatorii campaniei unanitare și ai spectacolului de caritate (în frunte cu inimoasa profesoară Voichița Darna, vioara întâi a întregii campanii) s-au prezentat cu un număr de dans sportiv (ai cărui protagoniști au fost George Marincaș  și partenera sa, Berecz Anita, membri ai clubului „Quasar”) și cu un carnaval dansant inedit. ”Mureii” campioni, revelația Balului bobocilor și a Balului balurilor de anul trecut, au revenit pe scenă cu (toată) „Șatra”. După „telenovela” țigănească, i-am ascultat pe Star și Smeck cu muzică hip hop, urmați de Soso, în același registru sonor. Colegiul Tehnic „Transilvania” a fost reprezentat de Silvia Giurgiucă (interpret de muzică ușoară). De la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” au onorat spectacolul membrii trupei de majorete („Power girls”), îndrumați de prof. Liana Popovici. Din partea pedagogiștilor orădeni au cântat Dana Jurjuț, muzică populară, și Shamat Amina, muzică arăbească. Într-o combinație de culori pare și impare, care fac trecerea de la sentimentul cel mai puternic de fericire la cel de tristețe și melancolie, elevele clasei a XII-a B, de la Liceul de Artă, secția design vestimentar, au prezentat colecția „Semnificația culorilor”. Gojdiștii au fost reprezentați de o interpretă, Renata Tolvai, și o trupă de dans hip hop („G-Spot").
„Un pedagog de școală nouă”
După o pauză scurtă și benefică, timp în care urnele mobile au circulat prin sală pentru cei care au dorit să doneze bani pentru Cezara, pe scenă, au fost instalate decorurile pentru momentul teatral al economiștilor. Membrii trupei de teatru de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” (îndrumați de prof. Andreea Ciobanu) au găsit potrivit să încingă spiritele cu „Un pedagog de școală nouă”. Buna dispoziție creată de distinsul pedagog Mariu Chicoș Rostogan și școlerii săi, a fost întreținută de reprezentanții eminescienilor (Diana Groza - Călin Bochiș, membri ai trupei „Quasar”), cu un număr de dans sportiv, iar Sebastian Hosu, cu o piesă muzicală; în aceeași notă de antren au evoluat și reprezentanții Liceului Teologic Greco-Catolic, Cristina Todorean și Ovidiu Piscoi, cu un danț din Bihor, iar Ovidiu Lazăr, vocea de aur a liceului, ne-a vrăjit și sensibilizat în maniera-i caracteristică. Lăzăriștii dlui director Ioan Micu (prezent în sală) au trimis la înaintare trupa de dans hip hop „Fear Crew”. În ultimii ani, pe la balurile bobocilor, am întâlnit frecvent trupe de pantomimă. Un asemenea număr de pantomimă a fost susținut, cu succes, miercuri seara de reprezentanții Liceului ”Don Orione”. Înainte să urce pe scenă trupele campioane de dans, am ascultat-o pe solista Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul”, Balogh Brigitta. Recitalul dansatorilor campioni a început cu trupele lui Darius Domocoș: Bizar, Ritm-Mic și Get Lost, urmate de cele ale lui Lenon Mihuț: M & Q, ArtBeat, Inovation, Beat after Beat...
„Dunamis” a încheiat seria trupelor muzicale hip hop, iar ultimul moment muzical al serii a fost susținut de componenții trupei Scrach (Horea Marchiș, Marian Balint și Alex Pop, în frunte cu părintele Doru Popovici, solistă, Loredana Căvășdan).
La final, toți artiștii s-au reunit pe scenă, salutând publicul și invitând-o în mijlocul lor pe dna profesoară Voichița Darna, creierul și sufletul campaniei umanitare, și a spectacolului dedicat Cezarei. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un regal dedicat Cezarei.

Trimite email
marți, 16 aprilie 2024, 15:14:12 Ora de vară a Europei de Est