Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Un regal dedicat Cezarei

Miercuri seara, la C.C.S. Oradea

Un regal dedicat Cezarei

Dragă Cezara, pentru tine au urcat, astă-seară (miercuri, 30 ianuarie 2008), pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea, artiști cu suflet mare, copii, elevi și studenți... Ei au dansat, au cântat și au jucat teatru, iar mesajul lor a fost unul cât se poate de simplu, sincer și direct: „Cezara are nevoie de noi!”

„Avem timp pentru toate!”
Dintru început, am fost sensibilizați de cuvintele potrivite rostite de Ruxandra și Dorin: ”Avem timp. Avem timp pentru toate. Să dormim, să alergăm în dreapta și în stânga. Să regretăm că am greșit și să greșim din nou.Să îi judecăm pe alții și să ne absolvim pe noi înșine. Avem timp să facem proiecte și să nu le respectăm. Avem timp să ne facem iluzii și să răscolim prin cenușa lor mai târziu. Avem timp pentru ambiții și boli, să învinovățim destinul și amănuntele...
Am învățat că nu poți face pe cineva să te iubească...”
Momentul de lăcrimare a sufletului a prefațat prezentarea cazului Cezara, o fetiță de 14 ani, suferindă de anemie aplastică într-o formă severă, care necesită un transplant medular cât mai urgent, ce costă 200.000 de euro. Miercuri seara, s-au strâns, mână de la mână, 125 de milioane de lei.
Lecția de omenie și artă a copiilor   
Cu regret, trebuie să spunem că atât pe scenă, cât și în sală, copiii au format majoritatea. Bravii copii, artiști și spectatori, ne-au dat o lecție de omnie și artă!
Onoarea de a deschide spectacolul a avut-o  grupul folcloric „Culanii”, grupul Școlii cu clasele I-VIII din Sânnicolau Român (îndrumat de înv. Ana Codrean), grup în care a cântat și Cezara. Elevii Colegiului Tehnic „Traian Vuia”, organizatorii campaniei unanitare și ai spectacolului de caritate (în frunte cu inimoasa profesoară Voichița Darna, vioara întâi a întregii campanii) s-au prezentat cu un număr de dans sportiv (ai cărui protagoniști au fost George Marincaș  și partenera sa, Berecz Anita, membri ai clubului „Quasar”) și cu un carnaval dansant inedit. ”Mureii” campioni, revelația Balului bobocilor și a Balului balurilor de anul trecut, au revenit pe scenă cu (toată) „Șatra”. După „telenovela” țigănească, i-am ascultat pe Star și Smeck cu muzică hip hop, urmați de Soso, în același registru sonor. Colegiul Tehnic „Transilvania” a fost reprezentat de Silvia Giurgiucă (interpret de muzică ușoară). De la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” au onorat spectacolul membrii trupei de majorete („Power girls”), îndrumați de prof. Liana Popovici. Din partea pedagogiștilor orădeni au cântat Dana Jurjuț, muzică populară, și Shamat Amina, muzică arăbească. Într-o combinație de culori pare și impare, care fac trecerea de la sentimentul cel mai puternic de fericire la cel de tristețe și melancolie, elevele clasei a XII-a B, de la Liceul de Artă, secția design vestimentar, au prezentat colecția „Semnificația culorilor”. Gojdiștii au fost reprezentați de o interpretă, Renata Tolvai, și o trupă de dans hip hop („G-Spot").
„Un pedagog de școală nouă”
După o pauză scurtă și benefică, timp în care urnele mobile au circulat prin sală pentru cei care au dorit să doneze bani pentru Cezara, pe scenă, au fost instalate decorurile pentru momentul teatral al economiștilor. Membrii trupei de teatru de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” (îndrumați de prof. Andreea Ciobanu) au găsit potrivit să încingă spiritele cu „Un pedagog de școală nouă”. Buna dispoziție creată de distinsul pedagog Mariu Chicoș Rostogan și școlerii săi, a fost întreținută de reprezentanții eminescienilor (Diana Groza - Călin Bochiș, membri ai trupei „Quasar”), cu un număr de dans sportiv, iar Sebastian Hosu, cu o piesă muzicală; în aceeași notă de antren au evoluat și reprezentanții Liceului Teologic Greco-Catolic, Cristina Todorean și Ovidiu Piscoi, cu un danț din Bihor, iar Ovidiu Lazăr, vocea de aur a liceului, ne-a vrăjit și sensibilizat în maniera-i caracteristică. Lăzăriștii dlui director Ioan Micu (prezent în sală) au trimis la înaintare trupa de dans hip hop „Fear Crew”. În ultimii ani, pe la balurile bobocilor, am întâlnit frecvent trupe de pantomimă. Un asemenea număr de pantomimă a fost susținut, cu succes, miercuri seara de reprezentanții Liceului ”Don Orione”. Înainte să urce pe scenă trupele campioane de dans, am ascultat-o pe solista Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul”, Balogh Brigitta. Recitalul dansatorilor campioni a început cu trupele lui Darius Domocoș: Bizar, Ritm-Mic și Get Lost, urmate de cele ale lui Lenon Mihuț: M & Q, ArtBeat, Inovation, Beat after Beat...
„Dunamis” a încheiat seria trupelor muzicale hip hop, iar ultimul moment muzical al serii a fost susținut de componenții trupei Scrach (Horea Marchiș, Marian Balint și Alex Pop, în frunte cu părintele Doru Popovici, solistă, Loredana Căvășdan).
La final, toți artiștii s-au reunit pe scenă, salutând publicul și invitând-o în mijlocul lor pe dna profesoară Voichița Darna, creierul și sufletul campaniei umanitare, și a spectacolului dedicat Cezarei. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un regal dedicat Cezarei.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 6 decembrie 2019