Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Pãrintele logicii fuzzy, Lotfi A. Zadeh, activ la cei 92 de ani

Educaþie pentru ºi prin internet: Educaþie netãþeneascã (17)

Pãrintele logicii fuzzy, Lotfi A. Zadeh, activ la cei 92 de ani

Lotfi A. Zadeh, pãrintele mulþimilor ºi logicii fuzzy, savant multi ºi interdisciplinar (inginer, matematician, informatician, logician, cercetãtor în inteligenþã artificialã), s-a nãscut la 4 februarie 1921 la Baku, în Azerbaijan, fosta Uniune Sovieticã. Mama sa era medic pediatru (de etnie ruso-evreiascã), iar tatãl sãu ziarist delegat de Iran (de etnie azero-iranianã) [1].

Când Lotfi a împlinit 10 ani, în 1931 familia Zadeh s-a mutat la Teheran, în Iran, unde Lotfi a fãcut liceul ºi a absolvit facultatea de inginerie electricã. În 1943 a emigrat în SUA ºi a obþinut masterul la celebrul Massachusetts Institute of Technology ºi doctoratul la Universitatea Columbia, unde a ºi profesat un an, devenind apoi profesor la Universitatea din California, Berkeley [4].
În anul 1965 a publicat în revista „Information and Control” articolul „Fuzzy sets”, articol care azi atinge aproximativ 40 mii de citãri. Suma totalã a citãrilor, a tuturor lucrãrilor sale, depãºeºte 105 mii de citãri [2]. Pe baza noþiunii de mulþime fuzzy (vagã) a apãrut logica fuzzy, cu implicaþii extrem de importante în inteligenþa artificialã. În prezent, la venerabila vârstã de 92 de ani, este încã activ, publicând articole cu idei provocatoare ºi fiind încã director al Berkeley Initiative in Soft Computing (BISC), funcþie pe care o deþine din 1991 [5].
"The question really isn't whether I'm American, Russian, Iranian, Azerbaijani, or anything else. I've been shaped by all these people and cultures and I feel quite comfortable among all of them.” (Lotfi A. Zadeh, [6])
Vizitele lui Lotfi A. Zadeh în România.
Doamna prof. univ. dr. mat. Ioana Moisil mi-a povestit cã l-a cunoscut pe Zadeh înainte de anul 1970, cu ocazia unei vizite pe care acesta o fãcuse unchiului sãu Grigore C. Moisil. Aceastã vizitã n-a rãmas fãrã urme. La sfatul lui Moisil, mai mulþi matematicieni s-au apucat de cercetãri în domeniul matematicii fuzzy, obþinând rezultate notabile, cei mai performanþi în domeniu fiind Constantin Virgil Negoiþã [7] ºi Dan Ralescu [8], care au publicat în colaborare cartea „Mulþimi vagi” în 1974, la Bucureºti. A mai fost în România la invitaþia prof. univ. dr. Mircea Stelian Petrescu, care a fost visiting professor, în perioada 1969-1990, la Universitatea din California, Berkeley.
În anul 2003, Lotfi A. Zadeh fiind devine Doctor Honoris Causa al Universitãþii „Aurel Vlaicu” din Arad [9], la propunerea doamnei Valentina Balaº, care l-a cunoscut la conferinþa IMPU 2002, la Annecy (Franþa). Tot dânsei i se datoreazã venirea sa în 2005 la Arad (SOFA 2005) ºi la Oradea (SOFA 2007), prilej cu care am avut ºi subsemnatul marele noroc sã-l cunosc prin intermediul doamnei Balaº.
Lotfi A. Zadeh la Universitatea Agora.
În anul 2008, Lotfi A. Zadeh a fost invitatul de onoare al Universitãþii Agora la ICCCC 2008 (v. pozele de la [10]), prilej cu care a acceptat sã intre ºi în echipa editorialã a revistei noastre IJCCC [11].
De atunci avem o colaborare continuã [12-14].
Astãzi, luni (4 februarie 2013), cu ocazia împlinirii a 92 de ani, extrem de rodnici, vã doresc multã sãnãtate, idei noi în continuare ºi La mulþi ani!, domnule profesor Zadeh!
Prof. univ. dr. Ioan DZIÞAC
Bibliografie
[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Lotfi_A._Zadeh
[2] http://scholar.google.com/citations?user=S6H-0RAAAAAJ&hl=en
[3] http://www.cs.berkeley.edu/~zadeh/
[4]  http://www.cs.berkeley.edu/
[5] http://www-bisc.cs.berkeley.edu/BISCProgram/
[6]
http://www.azer.com/aiweb/categories/magazine/24_folder/24_articles/24_zadeh.html
[7]
http://www.hunter.cuny.edu/cs/Faculty/Negoita/
[8]
http://scholar.google.com/citations?user=6HUF7tsAAAAJ&hl=en
[9] http://www.uav.ro/ro/universitate/dhc
[10] http://univagora.ro/ro/universitate/foto/album/3/
[11]
http://univagora.ro/jour/index.php/ijccc/about/editorialTeam
[12] http://www.acad.ro/carti2008/carte08_06Zadeh.htm
[13]
http://www.journal.univagora.ro/?page=article_list&volume=VI&nr=3
[14] http://univagora.ro/icccc2014/
P.S. Pentru mai multe poze, accesaþi Galeria foto: Pãrintele logicii fuzzy, Lotfi A. Zadeh, activ la cei 92 de ani.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 27 septembrie 2021