Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Miercuri este Ziua Roºiei Montane

Roºia Montanã la ceas aniversar

Miercuri este Ziua Roºiei Montane

Cu ocazia împlinirii a 1882 de ani de atestare documentarã a Roºiei Montane, Campania Salvaþi Roºia Montanã (Laura Turdean, Diana Paºc ºi Marian Mut) vã invitã miercuri, 6 februarie 2013, la Ziua Roºiei Montane, eveniment dedicat patrimoniului natural ºi cultural excepþional de la Roºia Montanã.

Evenimentul este gãzduit de Moszkva Caffe.
Ziua Roºiei Montane reprezintã un prilej de a sublinia importanþa conservãrii ºi punerii în valoare a patrimoniului natural ºi cultural de la Roºia Montanã ºi de a readuce în discuþie riscurile la care este supus patrimoniul de cãtre proiectul minier propus în zonã de compania Roºia Montanã Gold Corporation.
Prin acest eveniment, propunem publicului proiecþii de filme documentare ºi artistice despre Roºia Montanã care sã-i informeze pe orãdeni si, totodatã, sã-i îndemne sã(ºi) punã întrebãri cu privire la ameninþãrile proiectului minier.
Fotograful orãdean, dr. Teodor Radu Pantea, va fi prezent la eveniment ºi va putea fi abordat cu privire la fotografiile pe care le face la Roºia Montanã de 19 ani. Expoziþia de fotografie a dumnealui ºi a altor fotografi din þarã va putea fi vizitatã pânã la mijlocul lunii.
Roºia Montanã este cea mai veche localitate minierã din România, fiind atestatã documentar de nu mai puþin de 1882 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Roºiei Montane, apare pentru prima datã menþionat în tabliþa ceratã nr. XVIII, datatã 6 februarie 131. Tãbliþele cerate, gãsite în galeriile sale subterane, în secolul XIX, reprezintã unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman internaþional.
La Roºia Montanã se aflã unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care pãstreazã vestigii excepþionale atestând evoluþia exploatãrilor miniere într-un interval de timp excepþional – 2000 de ani – din perioada pre-romanã pânã în epoca contemporanã: ºapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale ºi de epocã modernã, un târg minier pãstrat exemplar încã din perioadã preindustrialã sau lucrãri hidrotehnice.
Ziua Roºiei Montane va avea loc ºi în alte 30 de oraºe din þarã ºi strãinãtate, unde cele aproape douã milenii de istorie vor fi sãrbãtorite prin evenimente similare. Harta ºi programul oraºelor pot fi urmãrite pe site-ul Zilei Roºiei Montane: www.ziuarosieimontane.ro.
Ziua Roºiei Montane va avea loc miercuri, 6 februarie 2013, la Oradea, în Moszkva Caffe (Str. Moscovei, Nr. 8). Intrarea este liberã.
Program
Proiecþii de filme documentare
Ora 19.00 - Noul Eldorado/ Tibor Kocsis / Ungaria / 76' / 2004
Ora 20.40 - Mãrturii din Roºia Montanã / Nicolae Mãrgineanu / România / 16’ / 2011
Ora 21.00 - Roºia Montanã, un loc la marginea prãpastiei / Fabian Daub / Germania / 92’ /2012
Prezentare despre includerea localitãþii în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Expoziþie de fotografii – dr. Teodor Radu Pantea ºi alþi fotografi din þarã.
(Laura Turdean)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:51:50 Ora de vară a Europei de Est