Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Săptămâna căsătoriei” …la Oradea

Joi, la „Gheorghe Șincai”

„Săptămâna căsătoriei” …la Oradea

Joi, 7 februarie 2013, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” a fost gazda Conferinței de deschidere oficială a proiectului internațional „Săptămâna căsătoriei”, proiect care la nivel național are o echipă numeroasă, iar la nivelul municipiului Oradea, are membri devotați.

În deschiderea plenului a vorbit dna prof. Ligia Mirișan, în calitate de gazdă, apoi în calitate de coordonator al grupului de lucru de la Oradea, a luat cuvântul președintele Uniunii Femeilor din Bihor, dna ing. Miorița Săteanu (avându-i ca membri direcți pe dl psih. Alin Crețu și dl Tiberiu Catona).
„Dragostea vine tiptil și pleacă în galop”
Doamna inginer a comparat datele statistice din 2011 și 2012, după care a făcut cunoscute programul săptămânii și temele conferinței.
Promovând căsătoria tradițională, doamna președinte a arătat că „drumul spre căsătorie ar trebui să fie presărat cu flori, dragoste, bună înțelegere și respect, știut fiind faptul că dragostea vine tiptil și pleacă în galop”.
„Nimeni nu trăiește în pielea altuia ca să ofere sfaturi”
Dl psiholog Alin Crețu a făcut publică desfășurarea activităților: conferințe, spectacole, seminarii, precum și o acțiune stradală specială de sensibilizare a opiniei publice. Domnia sa a ținut să sublinieze faptul că „nimeni nu trăiește în pielea altuia ca să ofere sfaturi”, iar ca să ne lămurim cum stau lucrurile cu cele trei tipuri de „granițe” în familie ni le-a explicat pe rând (rigide – când mama sau/și tata sunt șefi la serviciu uitând de acest lucru acasă, fluide – când fiecare face ce dorește neinteresându-se unul de altul și de normalitate – când fiecare știe care îi este locul).
Dna psiholog Crina Crețu ne-a prezentat „Căsătoria - un stil de viață”  din perspectivă psihologică, afirmând că ar fi o opțiune și decizie proprie, însă se bazează pe încredere, siguranță, acceptare necondiționată, pe implicare, respect, altruism și dăruire.
Tot despre căsătorie a vorbit și dna prof. Monica Cuibuș (punând întrebarea dacă aceasta merită), iar eleva Carina Marin de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” a privit căsătoria... prin  ochii adolescenților, adresându-se adulților căsătoriți cu îndemnul de a fi sinceri, de a fi ei înșiși pentru a arăta tinerilor ce înseamnă căsătoria, ce înseamnă iubirea.
Din „Jurnalul unor tineri căsătoriți”
Am avut apoi ocazia să aflăm multe lucruri interesante din „Jurnalul unor tineri căsătoriți” prezentat de dna psiholog Calotă Crina de la Colegiul Național „Arany Janos” din Salonta.
În continuare, doamna avocat Antița Balaci, de la Baroul avocaților, a prezentat cauzele care duc la distrugerea căsătoriilor, între care și motive temeinice, precum: necomunicarea, infidelitatea, violența psihică sau fizică, dar și gelozia. Pentru a oferi și un remediu în căsnicie, doamna avocat s-a oprit la limbajul iubirii și la cele cinci forme de manifestare ale acestuia în familie: timpul, cadourile, serviciile, mângâierile (relațiile între soți) și laudele (cuvintele de încurajare). Pentru ca durata unui cuplu să reziste cincizeci de ani și mai mult, am fost sfătuiți să citim „Secretele căsătoriei fericite”. În cadrul discuțiilor care au urmat, dna Carmen Tocuț a ținut să afle părerea unui avocat în ceea ce privește medierea ca o posibilitate de împăcare între două persoane. 
De la dna Raț Voichița (secretar al  U.F.B.) am aflat cât de folositor, plăcut și util este să poți culege roadele unui pom, câtă satisfacție ai atunci când tu ai sădit acel pom și ajungi să-i culegi roadele.
Dra Ramona Bungău (coafor stilist) ne-a adus în atenție un vechi dicton „Cunoaște-te pe tine însuți”, determinându-ne să privim în oglinda noastră pe plan spiritual în care îi vom putea vedea pe cei din jurul nostru oglindindu-se.
„Și cum orice discuție despre căsătorie implică obligatoriu și flori, dar și poezie, dna Miorița Săteanu a oferit câte o lalea virtuală tuturor participanților, iar poeta Ileana Bodi (membru al U.F.B.) ne-a încântat cu versuri compuse anume pentru acest eveniment: „Nu lăsați răceala să se cuibărească între voi doi” și Mi-e dor și iar mi-e dor”, aducând un elogiu căsătoriei.
La final, dna Daciana Nica (reprezentantul A.J.O.F.M.) a mulțumit dnei Miorița Săteanu pentru dăruirea cu care se implică în derularea proiectelor și pentru sfaturile pe care le oferă tinerilor cu care comunică și socializează. (Maria Ungur)

Trimite email
joi, 2 mai 2024, 00:48:03 Ora de vară a Europei de Est