Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Săptămâna căsătoriei” …la Oradea

Joi, la „Gheorghe Șincai”

„Săptămâna căsătoriei” …la Oradea

Joi, 7 februarie 2013, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” a fost gazda Conferinței de deschidere oficială a proiectului internațional „Săptămâna căsătoriei”, proiect care la nivel național are o echipă numeroasă, iar la nivelul municipiului Oradea, are membri devotați.

În deschiderea plenului a vorbit dna prof. Ligia Mirișan, în calitate de gazdă, apoi în calitate de coordonator al grupului de lucru de la Oradea, a luat cuvântul președintele Uniunii Femeilor din Bihor, dna ing. Miorița Săteanu (avându-i ca membri direcți pe dl psih. Alin Crețu și dl Tiberiu Catona).
„Dragostea vine tiptil și pleacă în galop”
Doamna inginer a comparat datele statistice din 2011 și 2012, după care a făcut cunoscute programul săptămânii și temele conferinței.
Promovând căsătoria tradițională, doamna președinte a arătat că „drumul spre căsătorie ar trebui să fie presărat cu flori, dragoste, bună înțelegere și respect, știut fiind faptul că dragostea vine tiptil și pleacă în galop”.
„Nimeni nu trăiește în pielea altuia ca să ofere sfaturi”
Dl psiholog Alin Crețu a făcut publică desfășurarea activităților: conferințe, spectacole, seminarii, precum și o acțiune stradală specială de sensibilizare a opiniei publice. Domnia sa a ținut să sublinieze faptul că „nimeni nu trăiește în pielea altuia ca să ofere sfaturi”, iar ca să ne lămurim cum stau lucrurile cu cele trei tipuri de „granițe” în familie ni le-a explicat pe rând (rigide – când mama sau/și tata sunt șefi la serviciu uitând de acest lucru acasă, fluide – când fiecare face ce dorește neinteresându-se unul de altul și de normalitate – când fiecare știe care îi este locul).
Dna psiholog Crina Crețu ne-a prezentat „Căsătoria - un stil de viață”  din perspectivă psihologică, afirmând că ar fi o opțiune și decizie proprie, însă se bazează pe încredere, siguranță, acceptare necondiționată, pe implicare, respect, altruism și dăruire.
Tot despre căsătorie a vorbit și dna prof. Monica Cuibuș (punând întrebarea dacă aceasta merită), iar eleva Carina Marin de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” a privit căsătoria... prin  ochii adolescenților, adresându-se adulților căsătoriți cu îndemnul de a fi sinceri, de a fi ei înșiși pentru a arăta tinerilor ce înseamnă căsătoria, ce înseamnă iubirea.
Din „Jurnalul unor tineri căsătoriți”
Am avut apoi ocazia să aflăm multe lucruri interesante din „Jurnalul unor tineri căsătoriți” prezentat de dna psiholog Calotă Crina de la Colegiul Național „Arany Janos” din Salonta.
În continuare, doamna avocat Antița Balaci, de la Baroul avocaților, a prezentat cauzele care duc la distrugerea căsătoriilor, între care și motive temeinice, precum: necomunicarea, infidelitatea, violența psihică sau fizică, dar și gelozia. Pentru a oferi și un remediu în căsnicie, doamna avocat s-a oprit la limbajul iubirii și la cele cinci forme de manifestare ale acestuia în familie: timpul, cadourile, serviciile, mângâierile (relațiile între soți) și laudele (cuvintele de încurajare). Pentru ca durata unui cuplu să reziste cincizeci de ani și mai mult, am fost sfătuiți să citim „Secretele căsătoriei fericite”. În cadrul discuțiilor care au urmat, dna Carmen Tocuț a ținut să afle părerea unui avocat în ceea ce privește medierea ca o posibilitate de împăcare între două persoane. 
De la dna Raț Voichița (secretar al  U.F.B.) am aflat cât de folositor, plăcut și util este să poți culege roadele unui pom, câtă satisfacție ai atunci când tu ai sădit acel pom și ajungi să-i culegi roadele.
Dra Ramona Bungău (coafor stilist) ne-a adus în atenție un vechi dicton „Cunoaște-te pe tine însuți”, determinându-ne să privim în oglinda noastră pe plan spiritual în care îi vom putea vedea pe cei din jurul nostru oglindindu-se.
„Și cum orice discuție despre căsătorie implică obligatoriu și flori, dar și poezie, dna Miorița Săteanu a oferit câte o lalea virtuală tuturor participanților, iar poeta Ileana Bodi (membru al U.F.B.) ne-a încântat cu versuri compuse anume pentru acest eveniment: „Nu lăsați răceala să se cuibărească între voi doi” și Mi-e dor și iar mi-e dor”, aducând un elogiu căsătoriei.
La final, dna Daciana Nica (reprezentantul A.J.O.F.M.) a mulțumit dnei Miorița Săteanu pentru dăruirea cu care se implică în derularea proiectelor și pentru sfaturile pe care le oferă tinerilor cu care comunică și socializează. (Maria Ungur)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:04:34 Ora de vară a Europei de Est