Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Giganții pe umerii cărora se sprijină Informatica și Internetul

Educație pentru și prin internet: Educație netățenească (18)

Giganții pe umerii cărora se sprijină Informatica și Internetul

La început a fost matematica. Pentru a-și spori puterea de calcul, oamenii aveau nevoie de instrumente de calcul ajutătoare. Se crede că încă cu 2400 Î.Hr. a fost inventat abacul, un instrument care ajuta la efectuarea calculelor [1].

Denumirea de calcul se păstrează de pe vremea Imperiului Roman. Socotelile se făceau cu ajutorul unor pietricele, fie pentru numărare, fie pentru trasarea unor linii pe nisip, iar „pietricica” în limba latină se numea „calcul” (cum ar suna să spunem că „pietruim”, în loc de „calculăm”?). După abac a urmat rigla de calcul (1623), bazată pe calculul cu logaritmi [2]. În 1642 francezul B. Pascal a inventat primul calculator mecanic [3]. În 1812 englezul C. Babbage a început proiectarea primului calculator mecanic programabil [4], iar primul programator a fost o femeie, Ada Lovelace [5]. G. Boole a algebrizat logica binară, cea care stă la baza logicii computaționale de azi, utilizată la proiectarea circuitelor logice ale calculatoarelor (inițiată în 1854, numită azi și logica booleană) [6]. În 1936 englezul A. Turing a inventat calculatorul universal (teoretic, numit și „mașină Turing universală”) [7], care a stat la baza apariției primului calculator electronic programabil (ENIAC, proiectat de John Mauchly și J. Presper Eckert, finalizat în 1946) [8]. În 1945 savantul John von Neuman [9] a enunțat principiile de funcționare a unui calculator, principii care stau la baza arhitecturii calculatoarelor electronice până în zilele noastre (au evoluat doar limbajele de programare - de la limbaj mașină la nivel înalt și componentele fizice – de la tuburi cu vid imense, la circuite integrate extrem de miniaturizate). În 1948 americanul C. Shannon scrie prima lucrare de teoria informației [10]. A urmat o miniaturizare amețitoare: PC-ul (Steve Jobs [11], Steve Wozniak [12] ș.a.), notebook (laptopul), i-pad (tableta), i-phone etc. În [13] puteți găsi o listă mai completă cu pionierii informaticii. Vint Cerf [14] este considerat părintele internetului, iar Tim Berners Lee [15], părintele web-ului (www).
Câțiva dintre pionierii infomaticii
1. Blaise Pascal (1623–1662). A inventat primul calculator mecanic (Pascaline, 1642, neprogramabil, făcea doar adunări și scăderi).
2. Charles Babbage (1791-1871). A proiectat primul calculator mecanic programabil.
3. Ada Lovelace (Augusta Ada King, Contesă de Lovelace) (1815–1852). Primul programator (pe computerul lui Babbage).
4. George Boole (1815-1864). Părintele logicii computaționale.
5. Alan Turing (1912-1954). Părintele mașinii universale Turing, dar nu numai.
6. John von Neumann (1903-1957). Părintele principiilor de funcționare a calculatoarelor moderne (arhitecturi von Neumann), dar nu numai.
7. Claude Elwood Shannon (1916–2001)
8. Lotfi A. Zadeh (n. 1921). Părintele logicii fuzzy, cu aplicații imense în inteligența artificială și la agenții inteligenți.
9. Steve Jobs (1955-2011). Inventatorul PC-ul Apple (cu Wozniak), a tabletei etc.
10. Steve Wozniak (n. 1950). Inventatorul PC-lui Apple (cu Jobs).
11. Vint Cerf (1943). Părintele internetului.
12. Tim Berners Lee (n. 1955). Părintele web-ului.
Dar lista giganților nu se oprește aici… [13].
Ioan Dzițac
Bibliografie
[1] http://ro.wikipedia.org/wiki/Istoria_informaticii
[2] http://ro.wikipedia.org/wiki/Rigl%C4%83_de_calcul
[3] http://en.wikipedia.org/wiki/Blaise_Pascal
[4] http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Babbage
[5] http://en.wikipedia.org/wiki/Ada_Lovelace
[6] http://en.wikipedia.org/wiki/George_Boole
[7] http://ro.wikipedia.org/wiki/Alan_Turing
[8] http://en.wikipedia.org/wiki/ENIAC
[9] http://en.wikipedia.org/wiki/John_von_Neumann
[10] http://en.wikipedia.org/wiki/Claude_Shannon
[11] http://en.wikipedia.org/wiki/Steve_Jobs
[12 http://en.wikipedia.org/wiki/Steve_Wozniak
[13] http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_pioneer
[14] http://en.wikipedia.org/wiki/Vint_Cerf
[15] http://en.wikipedia.org/wiki/Tim_Berners-Lee

Trimite email
joi, 18 iulie 2024, 19:53:05 Ora de vară a Europei de Est