Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Giganții pe umerii cărora se sprijină Informatica și Internetul

Educație pentru și prin internet: Educație netățenească (18)

Giganții pe umerii cărora se sprijină Informatica și Internetul

La început a fost matematica. Pentru a-și spori puterea de calcul, oamenii aveau nevoie de instrumente de calcul ajutătoare. Se crede că încă cu 2400 Î.Hr. a fost inventat abacul, un instrument care ajuta la efectuarea calculelor [1].

Denumirea de calcul se păstrează de pe vremea Imperiului Roman. Socotelile se făceau cu ajutorul unor pietricele, fie pentru numărare, fie pentru trasarea unor linii pe nisip, iar „pietricica” în limba latină se numea „calcul” (cum ar suna să spunem că „pietruim”, în loc de „calculăm”?). După abac a urmat rigla de calcul (1623), bazată pe calculul cu logaritmi [2]. În 1642 francezul B. Pascal a inventat primul calculator mecanic [3]. În 1812 englezul C. Babbage a început proiectarea primului calculator mecanic programabil [4], iar primul programator a fost o femeie, Ada Lovelace [5]. G. Boole a algebrizat logica binară, cea care stă la baza logicii computaționale de azi, utilizată la proiectarea circuitelor logice ale calculatoarelor (inițiată în 1854, numită azi și logica booleană) [6]. În 1936 englezul A. Turing a inventat calculatorul universal (teoretic, numit și „mașină Turing universală”) [7], care a stat la baza apariției primului calculator electronic programabil (ENIAC, proiectat de John Mauchly și J. Presper Eckert, finalizat în 1946) [8]. În 1945 savantul John von Neuman [9] a enunțat principiile de funcționare a unui calculator, principii care stau la baza arhitecturii calculatoarelor electronice până în zilele noastre (au evoluat doar limbajele de programare - de la limbaj mașină la nivel înalt și componentele fizice – de la tuburi cu vid imense, la circuite integrate extrem de miniaturizate). În 1948 americanul C. Shannon scrie prima lucrare de teoria informației [10]. A urmat o miniaturizare amețitoare: PC-ul (Steve Jobs [11], Steve Wozniak [12] ș.a.), notebook (laptopul), i-pad (tableta), i-phone etc. În [13] puteți găsi o listă mai completă cu pionierii informaticii. Vint Cerf [14] este considerat părintele internetului, iar Tim Berners Lee [15], părintele web-ului (www).
Câțiva dintre pionierii infomaticii
1. Blaise Pascal (1623–1662). A inventat primul calculator mecanic (Pascaline, 1642, neprogramabil, făcea doar adunări și scăderi).
2. Charles Babbage (1791-1871). A proiectat primul calculator mecanic programabil.
3. Ada Lovelace (Augusta Ada King, Contesă de Lovelace) (1815–1852). Primul programator (pe computerul lui Babbage).
4. George Boole (1815-1864). Părintele logicii computaționale.
5. Alan Turing (1912-1954). Părintele mașinii universale Turing, dar nu numai.
6. John von Neumann (1903-1957). Părintele principiilor de funcționare a calculatoarelor moderne (arhitecturi von Neumann), dar nu numai.
7. Claude Elwood Shannon (1916–2001)
8. Lotfi A. Zadeh (n. 1921). Părintele logicii fuzzy, cu aplicații imense în inteligența artificială și la agenții inteligenți.
9. Steve Jobs (1955-2011). Inventatorul PC-ul Apple (cu Wozniak), a tabletei etc.
10. Steve Wozniak (n. 1950). Inventatorul PC-lui Apple (cu Jobs).
11. Vint Cerf (1943). Părintele internetului.
12. Tim Berners Lee (n. 1955). Părintele web-ului.
Dar lista giganților nu se oprește aici… [13].
Ioan Dzițac
Bibliografie
[1] http://ro.wikipedia.org/wiki/Istoria_informaticii
[2] http://ro.wikipedia.org/wiki/Rigl%C4%83_de_calcul
[3] http://en.wikipedia.org/wiki/Blaise_Pascal
[4] http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Babbage
[5] http://en.wikipedia.org/wiki/Ada_Lovelace
[6] http://en.wikipedia.org/wiki/George_Boole
[7] http://ro.wikipedia.org/wiki/Alan_Turing
[8] http://en.wikipedia.org/wiki/ENIAC
[9] http://en.wikipedia.org/wiki/John_von_Neumann
[10] http://en.wikipedia.org/wiki/Claude_Shannon
[11] http://en.wikipedia.org/wiki/Steve_Jobs
[12 http://en.wikipedia.org/wiki/Steve_Wozniak
[13] http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_pioneer
[14] http://en.wikipedia.org/wiki/Vint_Cerf
[15] http://en.wikipedia.org/wiki/Tim_Berners-Lee

Trimite email

duminică, 26 septembrie 2021