Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Suveranul Pontif Benedict XVI și-a prezentat demisia

Astăzi, luni, 11 februarie, la Vatican,

Suveranul Pontif Benedict XVI și-a prezentat demisia

Dragi Frați,
v-am convocat pentru acest consistoriu nu numai pentru cele trei canonizări, dar și pentru a vă comunica o decizie de mare importanță pentru viața Bisericii.

După ce mi-am cercetat cugetul de mai multe ori înaintea lui Dumnezeu, am ajuns la certitudinea că puterile mele, din cauza vârstei înaintate, nu mai sunt potrivite pentru exercitarea în mod adecvat a slujirii petrine.
Sunt foarte conștient că această slujire, prin esența ei spirituală, trebuie să fie îndeplinită atât prin faptă și cuvânt, dar nu mai puțin prin suferință și rugăciune. Cu toate acestea, în lumea de astăzi, supusă unor schimbări rapide și agitată de chestiuni de mare relevanță pentru viața de credință, pentru a conduce Barca lui Petru și a vesti Evanghelia, este necesară vigoarea atât a trupului cât și a sufletului, vigoare care, în ultimele luni, în mine a scăzut în așa fel încât trebuie să recunosc incapacitatea mea de a administra bine slujirea ce mi-a fost încredințată. 
De aceea, pe deplin conștient de gravitatea acestui act, în deplină libertate, declar că renunț la slujirea de Episcop al Romei, Succesor al Sfântului Petru, ce mi-a fost încredințată de cardinali la 19 aprilie 2005, astfel că, de la 28 februarie 2013, la ora 20.00, Scaunul Romei, Scaunul Sfântului Petru, va fi vacant și va trebui să fie convocat conclavul, de cei cărora le revine aceasta, pentru alegerea noului Suveran Pontif. 
Dragi Frați, vă mulțumesc din adâncul inimii pentru toată dragostea și munca cu care ați dus împreună cu mine greutatea slujirii mele, și vă cer iertare pentru toate defectele mele. Acum să încredințăm Sfânta Biserică în grija Marelui ei Păstor, Domnul Nostru Isus Cristos, și să o implorăm pe Sfânta Maică Maria, pentru ca ea să asiste cu bunătatea ei de mamă pe Părinții Cardinali în alegerea noului Suveran Pontif. În ce mă privește, și în viitor, vreau să slujesc din toată inima, printr-o viață dedicată rugăciunii, Sfânta Biserică a lui Dumnezeu. 
Benedict XVI
Dată la Vatican, 10 februarie 2013 
Sursa: http://ro.radiovaticana.va/Articolo.asp?c=663868
„Decizia Sfântului Părinte Papa Benedict al XVI-lea de a renunța la Scaunul Petrin este o surpriză pentru noi toți. Este o dovadă de curaj și responsabilitate de care Sfântul Părinte, conștient de limitele sale fizice, a dat dovadă”.
PS Virgil Bercea
Episcop Greco-Catolic de Oradea 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:58:59 Ora de vară a Europei de Est