Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua mondială a zonelor umede

În 2 februarie, se sărbătorește

Ziua mondială a zonelor umede

În fiecare an, în data de 2 februarie se aniversează Ziua mondială a zonelor umede. Celebrarea acestei zile a fost stabilită în cadrul Convenției asupra zonelor umede de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor acvatice, semnată în 1971 la Ramsar, Iran, sub egida UNESCO.

Zonele Ramsar sunt zone umede de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor de apă, protejate. Convenția Ramsar este un tratat interguvernamental care asigură cadrul pentru cooperarea internațională în domeniul conservării zonelor umede, al cărui scop este de a asigura protecția și conservarea siturilor naturale cu diversitatea biologică specifică zonelor umede.
România a ratificat Convenția Ramsar prin Legea nr.5/1991.
Actualmente există 157 părți semnatare ale Convenției, înscrise cu 1708 zone umede desemnate pentru includerea în Lista Ramsar a zonelor umede de importanță internațională, care totalizează 153 milioane hectare.
În România există numeroase zone umede din care, pînă în prezent, în lista siturilor Ramsar sunt  cinci arii naturale: Rezervația Biosferei Delta Dunării, Balta Mică a Brăilei, Complexul Piscicol Dumbrăvița, Lunca Mureșului și Lacul Techirghiol.
Aderarea la Convenția Ramsar presupune integrarea la rețeaua mondială de monitorizare a zonelor umede și a schimbărilor posibile privind caracterul ecologic al acestor zone cu rol important:
*ca  resurse de mare  valoare  economică, naturală, ștințifică  și recreativă *în menținerea calității mediului prin rolul lor multiplu în controlul inundațiilor, aprovizionarea stratului subteran de apă, stabilizarea țărmurilor, retenția nutrienților și sedimentelor, purificarea apei, menținerea biodiversității.
În județul Bihor au fost identificate opt arii de protecție care întrunesc condițiile desemnării ariilor de protecție specială avifaunistică, conform Directivei „Păsări” și care au fost validate, la nivel național ca situri Natura 2000:
1.Rezervația naturală Pădurea Rădvani cu heleșteele Cefa, care a fost propusă ca sit Natura 2000 și includerea ei ca sit Ramsar, în continuarea rezervației avifaunistice de la Biharugra, Ungaria. La Cefa au fost identificate  215  specii de păsări  protejate. Rezervația naturală Pădurea Rădvani cu heleșteele Cefa vor fi incluse în viitorul Parc natural Cefa.
2.  Lunca Barcǎului
3.  Valea Alceului
4.  Defileul Crișului Repede –Pǎdurea Craiului
5.  Lacurile de acumulare Lugașu de Jos – Tileagd
6.  Câmpia Crișurilor
7.  Câmpia Nirului – Valea Ierului
8.  Padiș – Muntele Vlǎdeasa.
În cadrul Parcului Natural Apuseni, declarat ca Sit de importanțǎ comunitarǎ „Apuseni” sunt numeroase zone umede, cum ar fi: Molhașurile de la Izbuce , județul Bihor.
Anul acesta, tema Zilei mondiale a zonelor umede și a celei de-a 10-a Conferințe a Părților, care va avea loc în Republica Coreea, este „Healthy Wetlands, Healthy People” (Zone umede „sănătoase”, Oameni sănătoși”).  Pentru marcarea Zilei mondiale a zonelor umede, la sediul A.P.M. Bihor au avut loc, joi, 31 ianuarie 2008, în sala ‚Emil Racovițǎ” (situatǎ la mansardǎ), activitǎți educative organizate de A.P.M. Bihor în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Apuseni.
La aceste activitǎți au participat elevi din clasele I-IV de la Școala cu cls. I-VIII „Decebal” din Oradea, coordonați de doamna înv. Emilia Huza, elevii care activeazǎ în cadrul Cercului de chimie experimentalǎ ‚Nymphaea”, coordonați de doamna prof. Voichița Moș și a  Cercului de protecția mediului de la Palatul Copiilor și Elevilor, coordonați de dna prof. Felicia Goina.
Specialiștii din cadrul A.P.M. Bihor le-au vorbit elevilor despre importanța zonelor umede pentru mediu și populație, despre efectele pozitive asupra sănătății umane prin menținerea într-o bună stare a zonelor umede (cum ar fi asigurarea sursei de hrană, ape curate, etc.), cât și efectele negative ale lipsei managementului acestora (scăderea calității apelor și bolile determinate de aceasta, incendierea zonelor mlăștinoase, inundațiile, poluarea apelor) care au ca rezultat afectarea sănătății și pierderea de vieți omenești”. Specialiști din cadrul Administrația Parcului Natural Apuseni au prezentat elevilor participanți zonele umede din Parcul Natural Apuseni și Parcul natural Cefa, au distribuit materiale informative (afișe, pliante și insigne cu Parcul Natural Apuseni și Parcul natural Cefa).
Pentru dezvoltarea durabilǎ a acestor zone este important ca administrațiile publice locale și  comunitǎțile locale sǎ le cunoascǎ, sǎ înțeleagǎ rolul lor în asigurarea stǎrii de sǎnǎtate a populației și sǎ se implice în protejarea și conservarea lor.
ec. Călin MOCAN, director executiv,       
ing. Felicia ENACHE, Comp. Relații Publice și Comunicare, Planuri, Proiecte și Programe, consilier superior al Agenției pentru Protecția Mediului Bihor

Trimite email
sâmbătă, 12 iulie 2025, 10:11:21 Ora de vară a Europei de Est