Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Ziua mondială a zonelor umede

În 2 februarie, se sărbătorește

Ziua mondială a zonelor umede

În fiecare an, în data de 2 februarie se aniversează Ziua mondială a zonelor umede. Celebrarea acestei zile a fost stabilită în cadrul Convenției asupra zonelor umede de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor acvatice, semnată în 1971 la Ramsar, Iran, sub egida UNESCO.

Zonele Ramsar sunt zone umede de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor de apă, protejate. Convenția Ramsar este un tratat interguvernamental care asigură cadrul pentru cooperarea internațională în domeniul conservării zonelor umede, al cărui scop este de a asigura protecția și conservarea siturilor naturale cu diversitatea biologică specifică zonelor umede.
România a ratificat Convenția Ramsar prin Legea nr.5/1991.
Actualmente există 157 părți semnatare ale Convenției, înscrise cu 1708 zone umede desemnate pentru includerea în Lista Ramsar a zonelor umede de importanță internațională, care totalizează 153 milioane hectare.
În România există numeroase zone umede din care, pînă în prezent, în lista siturilor Ramsar sunt  cinci arii naturale: Rezervația Biosferei Delta Dunării, Balta Mică a Brăilei, Complexul Piscicol Dumbrăvița, Lunca Mureșului și Lacul Techirghiol.
Aderarea la Convenția Ramsar presupune integrarea la rețeaua mondială de monitorizare a zonelor umede și a schimbărilor posibile privind caracterul ecologic al acestor zone cu rol important:
*ca  resurse de mare  valoare  economică, naturală, ștințifică  și recreativă *în menținerea calității mediului prin rolul lor multiplu în controlul inundațiilor, aprovizionarea stratului subteran de apă, stabilizarea țărmurilor, retenția nutrienților și sedimentelor, purificarea apei, menținerea biodiversității.
În județul Bihor au fost identificate opt arii de protecție care întrunesc condițiile desemnării ariilor de protecție specială avifaunistică, conform Directivei „Păsări” și care au fost validate, la nivel național ca situri Natura 2000:
1.Rezervația naturală Pădurea Rădvani cu heleșteele Cefa, care a fost propusă ca sit Natura 2000 și includerea ei ca sit Ramsar, în continuarea rezervației avifaunistice de la Biharugra, Ungaria. La Cefa au fost identificate  215  specii de păsări  protejate. Rezervația naturală Pădurea Rădvani cu heleșteele Cefa vor fi incluse în viitorul Parc natural Cefa.
2.  Lunca Barcǎului
3.  Valea Alceului
4.  Defileul Crișului Repede –Pǎdurea Craiului
5.  Lacurile de acumulare Lugașu de Jos – Tileagd
6.  Câmpia Crișurilor
7.  Câmpia Nirului – Valea Ierului
8.  Padiș – Muntele Vlǎdeasa.
În cadrul Parcului Natural Apuseni, declarat ca Sit de importanțǎ comunitarǎ „Apuseni” sunt numeroase zone umede, cum ar fi: Molhașurile de la Izbuce , județul Bihor.
Anul acesta, tema Zilei mondiale a zonelor umede și a celei de-a 10-a Conferințe a Părților, care va avea loc în Republica Coreea, este „Healthy Wetlands, Healthy People” (Zone umede „sănătoase”, Oameni sănătoși”).  Pentru marcarea Zilei mondiale a zonelor umede, la sediul A.P.M. Bihor au avut loc, joi, 31 ianuarie 2008, în sala ‚Emil Racovițǎ” (situatǎ la mansardǎ), activitǎți educative organizate de A.P.M. Bihor în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Apuseni.
La aceste activitǎți au participat elevi din clasele I-IV de la Școala cu cls. I-VIII „Decebal” din Oradea, coordonați de doamna înv. Emilia Huza, elevii care activeazǎ în cadrul Cercului de chimie experimentalǎ ‚Nymphaea”, coordonați de doamna prof. Voichița Moș și a  Cercului de protecția mediului de la Palatul Copiilor și Elevilor, coordonați de dna prof. Felicia Goina.
Specialiștii din cadrul A.P.M. Bihor le-au vorbit elevilor despre importanța zonelor umede pentru mediu și populație, despre efectele pozitive asupra sănătății umane prin menținerea într-o bună stare a zonelor umede (cum ar fi asigurarea sursei de hrană, ape curate, etc.), cât și efectele negative ale lipsei managementului acestora (scăderea calității apelor și bolile determinate de aceasta, incendierea zonelor mlăștinoase, inundațiile, poluarea apelor) care au ca rezultat afectarea sănătății și pierderea de vieți omenești”. Specialiști din cadrul Administrația Parcului Natural Apuseni au prezentat elevilor participanți zonele umede din Parcul Natural Apuseni și Parcul natural Cefa, au distribuit materiale informative (afișe, pliante și insigne cu Parcul Natural Apuseni și Parcul natural Cefa).
Pentru dezvoltarea durabilǎ a acestor zone este important ca administrațiile publice locale și  comunitǎțile locale sǎ le cunoascǎ, sǎ înțeleagǎ rolul lor în asigurarea stǎrii de sǎnǎtate a populației și sǎ se implice în protejarea și conservarea lor.
ec. Călin MOCAN, director executiv,       
ing. Felicia ENACHE, Comp. Relații Publice și Comunicare, Planuri, Proiecte și Programe, consilier superior al Agenției pentru Protecția Mediului Bihor

Trimite email

vineri, 1 iulie 2022