Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ziua mondială a zonelor umede

În 2 februarie, se sărbătorește

Ziua mondială a zonelor umede

În fiecare an, în data de 2 februarie se aniversează Ziua mondială a zonelor umede. Celebrarea acestei zile a fost stabilită în cadrul Convenției asupra zonelor umede de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor acvatice, semnată în 1971 la Ramsar, Iran, sub egida UNESCO.

Zonele Ramsar sunt zone umede de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor de apă, protejate. Convenția Ramsar este un tratat interguvernamental care asigură cadrul pentru cooperarea internațională în domeniul conservării zonelor umede, al cărui scop este de a asigura protecția și conservarea siturilor naturale cu diversitatea biologică specifică zonelor umede.
România a ratificat Convenția Ramsar prin Legea nr.5/1991.
Actualmente există 157 părți semnatare ale Convenției, înscrise cu 1708 zone umede desemnate pentru includerea în Lista Ramsar a zonelor umede de importanță internațională, care totalizează 153 milioane hectare.
În România există numeroase zone umede din care, pînă în prezent, în lista siturilor Ramsar sunt  cinci arii naturale: Rezervația Biosferei Delta Dunării, Balta Mică a Brăilei, Complexul Piscicol Dumbrăvița, Lunca Mureșului și Lacul Techirghiol.
Aderarea la Convenția Ramsar presupune integrarea la rețeaua mondială de monitorizare a zonelor umede și a schimbărilor posibile privind caracterul ecologic al acestor zone cu rol important:
*ca  resurse de mare  valoare  economică, naturală, ștințifică  și recreativă *în menținerea calității mediului prin rolul lor multiplu în controlul inundațiilor, aprovizionarea stratului subteran de apă, stabilizarea țărmurilor, retenția nutrienților și sedimentelor, purificarea apei, menținerea biodiversității.
În județul Bihor au fost identificate opt arii de protecție care întrunesc condițiile desemnării ariilor de protecție specială avifaunistică, conform Directivei „Păsări” și care au fost validate, la nivel național ca situri Natura 2000:
1.Rezervația naturală Pădurea Rădvani cu heleșteele Cefa, care a fost propusă ca sit Natura 2000 și includerea ei ca sit Ramsar, în continuarea rezervației avifaunistice de la Biharugra, Ungaria. La Cefa au fost identificate  215  specii de păsări  protejate. Rezervația naturală Pădurea Rădvani cu heleșteele Cefa vor fi incluse în viitorul Parc natural Cefa.
2.  Lunca Barcǎului
3.  Valea Alceului
4.  Defileul Crișului Repede –Pǎdurea Craiului
5.  Lacurile de acumulare Lugașu de Jos – Tileagd
6.  Câmpia Crișurilor
7.  Câmpia Nirului – Valea Ierului
8.  Padiș – Muntele Vlǎdeasa.
În cadrul Parcului Natural Apuseni, declarat ca Sit de importanțǎ comunitarǎ „Apuseni” sunt numeroase zone umede, cum ar fi: Molhașurile de la Izbuce , județul Bihor.
Anul acesta, tema Zilei mondiale a zonelor umede și a celei de-a 10-a Conferințe a Părților, care va avea loc în Republica Coreea, este „Healthy Wetlands, Healthy People” (Zone umede „sănătoase”, Oameni sănătoși”).  Pentru marcarea Zilei mondiale a zonelor umede, la sediul A.P.M. Bihor au avut loc, joi, 31 ianuarie 2008, în sala ‚Emil Racovițǎ” (situatǎ la mansardǎ), activitǎți educative organizate de A.P.M. Bihor în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Apuseni.
La aceste activitǎți au participat elevi din clasele I-IV de la Școala cu cls. I-VIII „Decebal” din Oradea, coordonați de doamna înv. Emilia Huza, elevii care activeazǎ în cadrul Cercului de chimie experimentalǎ ‚Nymphaea”, coordonați de doamna prof. Voichița Moș și a  Cercului de protecția mediului de la Palatul Copiilor și Elevilor, coordonați de dna prof. Felicia Goina.
Specialiștii din cadrul A.P.M. Bihor le-au vorbit elevilor despre importanța zonelor umede pentru mediu și populație, despre efectele pozitive asupra sănătății umane prin menținerea într-o bună stare a zonelor umede (cum ar fi asigurarea sursei de hrană, ape curate, etc.), cât și efectele negative ale lipsei managementului acestora (scăderea calității apelor și bolile determinate de aceasta, incendierea zonelor mlăștinoase, inundațiile, poluarea apelor) care au ca rezultat afectarea sănătății și pierderea de vieți omenești”. Specialiști din cadrul Administrația Parcului Natural Apuseni au prezentat elevilor participanți zonele umede din Parcul Natural Apuseni și Parcul natural Cefa, au distribuit materiale informative (afișe, pliante și insigne cu Parcul Natural Apuseni și Parcul natural Cefa).
Pentru dezvoltarea durabilǎ a acestor zone este important ca administrațiile publice locale și  comunitǎțile locale sǎ le cunoascǎ, sǎ înțeleagǎ rolul lor în asigurarea stǎrii de sǎnǎtate a populației și sǎ se implice în protejarea și conservarea lor.
ec. Călin MOCAN, director executiv,       
ing. Felicia ENACHE, Comp. Relații Publice și Comunicare, Planuri, Proiecte și Programe, consilier superior al Agenției pentru Protecția Mediului Bihor

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 23:50:19 Ora de vară a Europei de Est