Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Specialiștii în proiecte din Primărie au atras cei mai mulți bani la nivel de regiune

Un nou raport de activitate

Specialiștii în proiecte din Primărie au atras cei mai mulți bani la nivel de regiune

Viceprimarul municipiului, dl. Mircea Mălan, alături de directorul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) din Primăria Oradea, dl. Marius Moș, a prezentat marți, 12 februarie 2013, raportul de activitate pe anul 2012 al acestei direcții.

Directorul DMPFI a vorbit despre procentele pe care specialiștii în  proiecte au reușit să le atragă din totalul fondurilor puse la dispoziție în cadrul programului de finanțare HU - RO.
„Pentru proiectul privind realizarea drumului expres am atras 43% din banii puși la dispoziție pe această axă, pentru modernizarea Pieței Rogerius am atras 69% din fondurile alocate, pentru reabilitarea și dotarea blocurilor operatorii de la Spitalul Municipal și Spitalul Județean am atras peste 50% din fondurile puse la dispoziție, pentru proiectul privind protejarea valorilor naturale locale prin realizarea unei grădini publice pe Dealul Ciuperca am obținut 18% din fonduri, iar pentru reabilitarea Sinagogii Zion - 19%. În toate proiectele noastre am concurat cu încă 8 județe, dar cu toate acestea am reușit să fim orașul cu cei mai mulți bani atrași la nivel de regiune, urmați fiind de Cluj - Napoca cu 31%. În ceea ce privește sumele atrase pe angajat, aceste sunt de 23.008.936 euro/angajat din proiectele terminate, în implementare, în evaluare sau în pregătire și 16.850.672 euro/angajat doar din proiectele în implementare”, a spus directorul Marius Moș.
Datorită proiectelor câștigate de specialiștii DMPFI din cadrul Primăriei Oradea, în municipiu există 16 șantiere pe care se lucrează simultan, lucrările fiind în diverse stadii de execuție.
„Atragerea de fonduri nerambursabile rămâne cea mai mare prioritate pentru Primăria Oradea, în condițiile în care este evident pentru toată lumea că marile proiecte ale orașului nu pot fi finalizate doar din surse proprii, având în vedere situația economică actuală. Tocmai de aceea suntem hotărâți să folosim la maximum această oportunitate, pentru că aceste fonduri reprezintă pentru Oradea un prilej de dezvoltare semnificativă. Îi felicit pe toți colegii care lucrează în cadrul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională pentru că au dovedit prin munca și profesionalismul lor că Primăria Oradea poate câștiga bătălia obținerii fondurilor europene, chiar dacă Oradea nu este pol de dezvoltare sau centru de regiune”, a spus viceprimarul municipiului, dl. Mircea Mălan.
În continuare, viceprimarul Mircea Mălan a vorbit despre obiectivele pentru acest an ale direcției pe care o coordonează: „În acest an rămâne o prioritate pentru noi dezvoltarea infrastructurii de afaceri prin asigurarea utilităților în Parcul Industrial Eurobusiness II, și mă refer aici la cele 60 ha care urmează să le primim de la minister. Tot o prioritate este dezvoltarea infrastructurii rutiere prin realizarea unui pasaj subteran, astfel încât cei care trec peste Podul Dacia spre B-dul. Magheru să aibă o ieșire undeva înspre Piața Cetate, iar în acest fel s-ar rezolva problema traficului în cel mai important punct din oraș. Repararea podurilor este tot un obiectiv pentru acest an, alături de înlocuirea magistralelor. Din cei 70 de km de magistrală, 50 necesită să fie înlocuiți. Până în acest moment s-a reușit câștigarea unui proiect pentru schimbarea a 17 km, urmând ca în continuare să fie găsite și alte surse de finanțare pentru diferența rămasă. Printre obiectivele urmărite se mai numără restaurarea clădirilor cu o valoare arhitectonică semnificativă, dar și continuarea programului de anvelopare a blocurilor de locuințe”. (Biroul de presă)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:31:29 Ora de vară a Europei de Est