Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul educațional “Kalokagathia”

O nouă lansare

Proiectul educațional “Kalokagathia”

Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea a găzduit joi, 2 noiembrie 2006, lansarea unui proiect național de stimulare a interesului pentru educație fizică și sport în rândul preșcolarilor și școlarilor mici (din clasele I și II), intitulat “kalokagathia”(în grecește – frumusețe și bunătate).


 În județele resursă (Timiș, Brașov, Constanța, Mehedinți, Prahova, Suceava, Vâlcea și municipiul București), proiectul a fost implementat în mai-iunie.
La lansare, au participat echipa coordonatoare de proiect, generali ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor (insp. șc. gen. Liliana Sanda Antonescu, inspectorii generali adjuncți Silviu Torjoc și Akos Zoltan), inspectori școlari de specialitate, reprezentanți ai CCD și DDDP, directori și reprezentanți ai unităților pilot, educatoare și învățători, metodiști, profesori de sport, părinți și copii, precum și inspectori școlari și directori ai unităților pilot din județele Timiș, Arad, Hunedoara și Sălaj.
Despre scopul, obiectivele și strategia de implementare a proiectului a vorbit prof. Maria Ivănescu, inspector de specialitate, coordonator din cadrul echipei de proiect. Aflăm astfel că “programul educativ urmărește stimularea interesului copiilor și elevilor pentru educație fizică și sport în grădinițe și școli, la nivelul județului Bihor, prin extinderea experiențelor pozitive acumulate și derularea unor acțiuni care vizează prevenirea unor atitudini și comportamente dăunătoare sănătății. Iar acest scop se va realiza în măsura în care vor fi îndeplinite cele trei categorii de obiective specifice privind copiii (respectiv elevii), cadrele didactice, dar și părinții (și alți factori educaționali din comunitate)”, a subliniat dna inspectoare Maria Ivănescu.
Fără nicio exagerare sau extrapolare, se vrea a se ajunge, în timp, la idealul armonic, caracterizat la atenieni prin formula “Kalos kai agathos”, la omul vrednic, înzestrat cu toate calitățile fizice, sufletești și morale ale bunului cetățean.
Proiectul se desfășoară pe perioada a doi ani școlari la nivelul a zece unități pilot din învățământul preșcolar( grădinițele cu program prelungit orădene nr. 20, 30, 45, 47, 50 și 54, grădinițele cu program prelungit din Aleșd și Marghita - Gr. nr.4, Grădinița de Ambliopi și Grădinița Orsolya din Oradea), și unsprezece școli din municipiul Oradea și județul Bihor (școlile gimnaziale  „Dimitrie Cantemir”, „Avram Iancu”, „Nicolae Bălcescu” și nr. 16 din Oradea, Lic. T. „O. Ghibu” și L.P.S. „Bihorul”, precum și școlile cu clasele I-VIII din Aleșd, Marghita, Diosig, Valea lui Mihai, și Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Popoviciu” din Beiuș).
Ca o cireașă pe tort, la finalul manifestării, dansatori de la grădinițele orădene nr. 20, 30, 45, 47, și Grădinița cu Program Prelungit Aleșd, de la L.P.S. „Bihorul” și Clubul „Stephany” (prezentați de instit. Georgeta Bara, directoarea Grădiniței nr.47), au încântat asistența, prefațând astfel un proiect destinat lor și colegilor de generație, sponsorul acțiunii, Centrul de divertisment pentru copii și tineret „Dopey”, răsplătindu-i cu tichete de intrare pentru o distracție în „familie” în cadrul centrului! 
Ov. Dan

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 21:40:44 Ora de vară a Europei de Est