Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Parteneriatul pentru sănătatea mediului, în colectarea uleiului vegetal uzat

A fost lansat, în premieră națională,

Parteneriatul pentru sănătatea mediului, în colectarea uleiului vegetal uzat

Din inițiativa Eco Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Oradea, joi, 14 februarie 2013, a fost lansat, în premieră națională, Parteneriatul pentru sănătatea mediului.

„Colectarea deșeurilor provenite din uleiuri vegetale și grăsimi comestibile uzate, în vederea reciclării, reprezintă un element de noutate în comunitățile locale. Până în prezent, aceste deșeuri au fost colectate doar prin intermediul lanțurilor de restaurante și hoteluri.
Vă invităm ca împreună să participăm la informarea colectivităților școlare asupra acestei probleme și prin intermediul lor să sensibilizăm comunitatea locală, pentru a diminua impactul acestei surse de poluare asupra mediului”, a spus în deschiderea manifestării doamna profesor Stelieana Cârciumaru – coordonator Eco Școala.
În această acțiune ecologică de colectare a uleiului vegetal uzat, Eco Școala „Avram Iancu” a pornit la drum în parteneriat cu Societatea Comercială „Respiră Verde”, lansând această chemare și școlilor partenere: „Oltea Doamna”, „Nicolae Bălcescu”, „Dimitrie Cantemir”, Liceului Teoretic „Lucian Blaga”, Grădinițelor Nr. 44, 55, 27, tuturor unităților de învățământ din municipiul Oradea și județul Bihor.
Felicitând Eco Școala „Avram Iancu” pentru inițiativă, managerul general al S.C. „Respiră Verde”, dl Daniel Ciuciui, și-a prezentat societatea comercială care și-a început activitatea în 2011 în municipiul Oradea, iar în timp de doi ani au reușit să fie prezenți în mai bine de 42 de orașe din țară, colectând de la aproximativ 400 de locații (restaurante, hoteluri, catering, lanțuri de magazine, cum ar fi: Artima, Carrefour, Ramada, Hotel Continental... și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, zona Vest.
„Urmează să ne extindem mai mult în zona Moldovei, în Timișoara, Târgu Mureș, în Cluj-Napoca, vom deschide în Iași și București”.
1 litru de ulei uzat poluează aproximativ de la 10.000 la un milion de litri de apă
Prin intermediul unor prezentări în PowerPoint și al unui reportaj ProTV s-a dorit să se afle cât de poluant este uleiul vegetal uzat aruncat în chiuvetă sau în alte locuri.
Despre activitatea de pionierat inițiată în Oradea, despre proveniența uleiurilor alimentare uzate și impactul lor asupra societății noastre și a mediului înconjurător, despre direcțiile de reciclare (folosirea uleiurilor la producerea biodiselului, a motorinei normale, la fabricarea săpunului bio și a produselor farmaceutice – în crema Nivea) și despre beneficiile prezentului program, despre toate acestea a vorbit managerul de vânzări, dl Ionuț Popșea.  
La reuniune au participat: consilierul local Gal Călin, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, dna inspector școlar Mioara Þigan și doamna inspector școlar de specialitate Felicia Ianța, profesori și directori ai unor unități de învățământ orădene (Lic. T. „Lucian Blaga”, Șc. Gimnazială „D. Cantemir”, Grădinița Nr. 44 – dir. adj. prof. Mariana Vereș, Grădinița Nr. 55), elevi și părinți.
Ce vor câștiga școlile prin derularea acestui parteneriat?
Răspunsul aveam să-l aflăm tot de la managerul de vânzări, dl Ionuț Popșea.
„S.C. „Respiră Verde” va pune la dispoziția școlilor care vor intra în Parteneriatul pentru sănătatea mediului, recipiente speciale pentru colectarea uleiului alimentar uzat. Compania noastră va plăti școlilor pentru fiecare litru de ulei colectat suma de 50 de bani (0,50 lei). Pe lângă aceste sume, la un număr mai mare de opt școli înscrise în proiect, primele trei locuri vor fi premiate; cei de pe locul III vor primi accesorii de birotică, cei de pe locul II – o cafetieră inox pentru sala profesorală, iar locul I – o multifuncțională Canon Pixma”.
S.C. Respiră Verde SRL poate fi contactată la sediul său din strada Nicolae Șova Nr. 4 Oradea, tel. 0740/310.730, 0741/848.908; e-mail contract@respiraverde.eu; www.respiraverde.eu
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Parteneriatul pentru sănătatea mediului, în colectarea uleiului vegetal uzat. 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:15:44 Ora de vară a Europei de Est