Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Cea de-a 42-a ediție a Olimpiadei naționale de chimie

Luni, s-a deschis, la Oradea

Cea de-a 42-a ediție a Olimpiadei naționale de chimie

Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea a găzduit, astăzi (luni, 4 februarie 2008), festivitatea de deschidere a celei de-a 42-a ediții a Olimpiadei naționale de chimie, astfel că, timp de șase zile, Oradea va deveni „capitala chimiei”, cum plastic se exprima Mihai Dacin, moderatorul manifestării.

„Felicitări pentru trecut și succes pe viitor!”
În debutul evenimentului, prof. Liliana Sanda Antonescu, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar și dr. ing. Mihai-Dan Groza, primarul interimar al Oradiei, au adresat oaspeților un salut de bun  venit în municipiul de pe Crișul Repede, urându-le succes în confruntarea din zilele următoare.
Preot Ioan Codorean, consilier cultural al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, a transmis mesajul de binecuvântare a PS Sale episcop Sofronie Drincec.
Din partea Comisiei centrale a olimpiadei naționale de chimie au fost invitați la microfon prof. Daniela Bogdan, inspector general M.E.C.T., vicepreședintele comisiei, precum și prof. dr. Marius Andruh, președintele comisiei, un profesor deosebit de popular, îndrăgit deopotrivă de profesori și olimpicii naționali care l-au cunoscut la edițiile anterioare. Domnia sa a vorbit despre 2008, drept „anul de promovarea a chimiei”. Dacă la ediția din 2007, dl profesor le-a prezentat în cadrul festivității de deschidere recorduri în chimie, de această dată le-a pregătit „o poveste cu caricaturi în chimie, în care chimiștii apar ca niște monștri, iar în jur numai fum și explozii ..., dar și puțină inginerie cristalină”.
Flori, cântece și dansuri, expoziție, cărți și autografe...
Festivitățile au continuat cu prezentarea celor 50 de membri ai Comisiei centrale, un prilej de a le oferi o floare (dar nu numai lor) și un moment artistic realizat de formații și soliști de la Palatul Copiilor și Elevilor Oradea (Ansamblul folcloric „Florile Bihorului”, instruit de maestrul coregraf Florica Negrău, acompaniat de orchestra de muzică populară, soliști vocali de muzică ușoară: Măriuca Popa, Anamaria Mihăieș și Florena Șandro, precum și formația „Illusion”, în două reprize), precum și alți artiști orădeni, de la Liceul Teoretic „Ady Endre”(cu dansuri populare maghiare și vals vienez), Liceul de Artă (cu muzică de cameră, Marta Avram la pian, Olah Boglarka și Sonia Vulturar, la vioară, Bogdan Cocora, la violoncel, Darius Duca, la contrabas), precum și îndrăgita trupă campioană hip hop M&Q.
În holul casei au fost organizate două expoziții, una cuprinzând cărți și culegeri de specialitate, ocazie cu care președintele, respectiv vicepreședintele Comisiei centrale, prof. dr. Marius Andruh și prof. Daniela Bogdan, au dat autografe celor care le-au cumpărat cărțile expuse (noi i-am surprins pe distinșii profesori acordând autografe dlui prof. Gheorghe Iova, de la C.N. „Arany Janos” din Salonta și dlui  prof. Viorel Enache, de la Școala cu clasele I-VIII "Constantin Șerban", din Aleșd).
Cealaltă expoziție a fost organizată de prof. Iosif Popa, o expoziție comemorativă, intitulată „Un Einstein al Bihorului”, cuprinzând imagini inedite despre ing. chimist dr. Ernest Varadi (Weiss).
Programul Olimpiadei naționale de chimie
*Marți, 5 februarie, între orele 9.30 și 12.30, la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” se va desfășura proba teoretică;
*Miercuri, 6 februarie, între orele 9.30 și 12.30, proba practică, programată a se desfășura în șase școli: la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” (pentru candidații clasei a VIII-a), la colegiile naționale „E. Gojdu” (candidații clasei a IX-a) și „M. Eminescu” (candidații clasei a X-a), la Colegiul Tehnic „Transilvania”  și Liceul Teoretic „Lucian Blaga” (candidații clasei a XI-a) și la Liceul Teoretic „Ady Endre” (candidații clasei a XII-a);
Afișarea rezultatelor probei teoretice.
*Joi, 7 februarie, între orele 9.00 și 14.00,  proba de baraj, la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”; expoziție de material didactic pentru laboratorul de chimie, precum și expoziția comemorativă „Un Einstein al Bihorului” – Ernest Varodi (prezentată de prof. Iosif Popa);
Afișarea rezultatelor probei practice;
Depunere contestațiilor, la cele două probe, la C.N. „E. Gojdu” (între orele 18.00 și 20.00).
*Vineri, 8 februarie: Rezolvarea contestațiilor; excursie la Peștera Urșilor, și vizită la „European Drinks” (între orele 8.00 și 17.00); seară distractivă pentru elevii olimpici, la „No Problem” (orele 18.00 - 24.00); seară festivă pentru profesori și comisia centrală la hotel „Continental”.
*Sâmbătă, 9 februarie, ora 9.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, festivitatea de premiere și de încheiere a Olimpiadei naționale de chimie.
400 de olimpici naționali
La ediția de la Oradea, vor concura circa 400 de olimpici naționali.
După festivitatea de deschidere, în fața Casei de Cultură a Sindicatelor, aveam să facem cunoștință cu cei dintâi olimpici naționali, reprezentanții județelor Teleorman și Dâmbovița, între care, mezina (din clasa a VIII-a), Mădălina Iliescu, din orașul Titu (Dâmbovița), deținătoare a premiului întâi pe țară la concursul național de chimie „Chimexpert” (desfășurat anul trecut la Satu Mare).
 Lotul bihorenilor este alcătuit din următorii 21 de elevi: Ana Florentina Gui și Alina Todoca (de la Școala cu clasele I-VIII ”Constantin Șerban” din Aleșd), Sebastian Horațiu Ghiurcuța (de la Școala cu clasele I-VIII „Decebal” din Oradea), Florina Heredea, Diana Popovici, Răzvan Ioan Panea, Alina Pârv, Patric Teodorescu, Dan Mercea, Ioana Moga, Diana Butiri, Lavinia Trică, Ioana Iancu, Copos Anca și Ioan Ovidiu Neaga (toți 12 de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea), Claudiu Oprea (Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna”), Bianca Þenț și Florin Avram (Liceul Teologic Penticostal „Betel” din Oradea), Bogdan Gîrdan (Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan” Oradea), Pap Lorand Janos (Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita), și Cristina Maria Podilă (de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea).
 Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cea de-a 42-a ediție a Olimpiadei naționale de chimie.

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 12:47:05 Ora de vară a Europei de Est