Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un mărțișor... pentru popor

La Lic. T. „Nicolae Jiga” din Tinca

Un mărțișor... pentru popor

Motto: Pe poiana amorțită,/ Soarele vâslea ușor/ Și din iarba veștejită/ A ieșit un mărțișor!

1 Martie a fost sărbătorit anul acesta și la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca, printr-o activitate extracurriculară intitulată „Un mărțișor... pentru popor”.
Elevii clasei a IX-a B, îndrumați de doamna prof. Crina-Laura Joldoș, au desfășurat cu vreo câteva zile înainte adevărate ateliere de creație, în care imaginația tuturor și-a spus cuvântul. Astfel, din mărgele, scoici de diferite forme și mărimi, semințe de dovleac, pene colorate, paste făinoase, hârtie glasată și creponată, bucăți de piele, bucăți de materiale, bucăți de globuri sparte etc. au ieșit diverse modele de mărțișoare, care mai de care mai frumoase, făcute cu multă răbdare și dăruire. Toate aceste mărțișoare au constituit obiectul unei expoziții ce a avut loc la finalul activității.
În cadrul acestei activități a fost mai întâi prezentată „Povestea Mărțișorului”. Prin intermediul elevilor Vârsta Dalia și Haș Raul, elevii au aflat, de pildă, că „Povestea mărțișorului începe cu mii de ani în urmă. Arheologii au descoperit mărțișoare cu o vechime de peste 8.000 de ani. Acestea erau sub forma unor pietricele de râu, vopsite în alb și roșu. Ele erau înșirate pe ață și se purtau la gât. Culoarea roșie era dată de foc, sânge și soare - însemnând nașterea și viața, adică femeia. Albul era limpezimea apelor, culoarea norilor, zăpada rece și pură-semnificând înțelepciunea bărbatului. Împletirea șnurului arăta legătura inseparabilă dintre cele două elemente ale vieții”; sau că „Strămoșii noștri, dacii și romanii, acum mai bine de 2.000 de ani, purtau la încheietura mâinii sau prinse în piept monede găurite, atârnate de un fir împletit, colorat în alb și negru. Bănuții erau de aur, argint sau metal obișnuit, indicând cât de bogată sau de săracă era persoana care îi purta. Albul însemna revenirea la viață a naturii și căldura verii, în timp ce negrul semnifica frigul iernii. Fetele credeau că aceste mărțișoare le vor aduce noroc, frumusețe și le vor feri de razele arzătoare ale soarelui verii. Când copacii înfloreau, femeile agățau firul de o ramură, iar cu moneda cumpărau caș, pentru ca tot restul anului pielea lor să fie albă și moale. În timp, mărțișorul s-a transformat în simbol al iubirii și firul negru a devenit roșu”... și multe alte astfel de povestioare.
Spre finalul activității s-a prezentat un material cu modul de lucru al elevilor în zilele atelierelor de creație, după care a urmat expoziția mărțișoarelor confecționate. Printre cele mai abile persoane în confecționarea de mărțișoare pot fi enumerate următoarele: Pele Patricia, Popa Roxana, Mateiu Gheorghe, Ciuciu Mădălina, Anton Iasmina, Ile Oana, Scrobuț Cerasela, Ile Ioana, Bortiș Marina, Bochiș Priscilia, Coste Maria, Prisecaru Teodora, Orban Alexandru, Ille Denisa, Telegdi Melinda etc. La activitatea desfășurată ne-am bucurat de prezența doamnei director Monica Anton, căreia, pe această cale, îi mulțumim pentru participare și îi urăm „1 Martie fericit!” și un călduros „La mulți ani!” în avans pentru ziua de 8 Martie. De asemenea, la activitate au fost invitați și elevii din clasele pregătitoare și clasele I, de la învățământul special, însoțiți de dascălii lor, prof. Levai Lacrima și prof. Ene Simion, dar și diriginta clasei a IX-a B, dna prof. Boca Minodora. Le mulțumim tuturor și le urăm „O primăvară cu bucurii și împliniri!” (prof. Crina – Laura Joldoș)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un mărțișor... pentru popor.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:34:22 Ora de vară a Europei de Est