Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Un mărțișor... pentru popor

La Lic. T. „Nicolae Jiga” din Tinca

Un mărțișor... pentru popor

Motto: Pe poiana amorțită,/ Soarele vâslea ușor/ Și din iarba veștejită/ A ieșit un mărțișor!

1 Martie a fost sărbătorit anul acesta și la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” din Tinca, printr-o activitate extracurriculară intitulată „Un mărțișor... pentru popor”.
Elevii clasei a IX-a B, îndrumați de doamna prof. Crina-Laura Joldoș, au desfășurat cu vreo câteva zile înainte adevărate ateliere de creație, în care imaginația tuturor și-a spus cuvântul. Astfel, din mărgele, scoici de diferite forme și mărimi, semințe de dovleac, pene colorate, paste făinoase, hârtie glasată și creponată, bucăți de piele, bucăți de materiale, bucăți de globuri sparte etc. au ieșit diverse modele de mărțișoare, care mai de care mai frumoase, făcute cu multă răbdare și dăruire. Toate aceste mărțișoare au constituit obiectul unei expoziții ce a avut loc la finalul activității.
În cadrul acestei activități a fost mai întâi prezentată „Povestea Mărțișorului”. Prin intermediul elevilor Vârsta Dalia și Haș Raul, elevii au aflat, de pildă, că „Povestea mărțișorului începe cu mii de ani în urmă. Arheologii au descoperit mărțișoare cu o vechime de peste 8.000 de ani. Acestea erau sub forma unor pietricele de râu, vopsite în alb și roșu. Ele erau înșirate pe ață și se purtau la gât. Culoarea roșie era dată de foc, sânge și soare - însemnând nașterea și viața, adică femeia. Albul era limpezimea apelor, culoarea norilor, zăpada rece și pură-semnificând înțelepciunea bărbatului. Împletirea șnurului arăta legătura inseparabilă dintre cele două elemente ale vieții”; sau că „Strămoșii noștri, dacii și romanii, acum mai bine de 2.000 de ani, purtau la încheietura mâinii sau prinse în piept monede găurite, atârnate de un fir împletit, colorat în alb și negru. Bănuții erau de aur, argint sau metal obișnuit, indicând cât de bogată sau de săracă era persoana care îi purta. Albul însemna revenirea la viață a naturii și căldura verii, în timp ce negrul semnifica frigul iernii. Fetele credeau că aceste mărțișoare le vor aduce noroc, frumusețe și le vor feri de razele arzătoare ale soarelui verii. Când copacii înfloreau, femeile agățau firul de o ramură, iar cu moneda cumpărau caș, pentru ca tot restul anului pielea lor să fie albă și moale. În timp, mărțișorul s-a transformat în simbol al iubirii și firul negru a devenit roșu”... și multe alte astfel de povestioare.
Spre finalul activității s-a prezentat un material cu modul de lucru al elevilor în zilele atelierelor de creație, după care a urmat expoziția mărțișoarelor confecționate. Printre cele mai abile persoane în confecționarea de mărțișoare pot fi enumerate următoarele: Pele Patricia, Popa Roxana, Mateiu Gheorghe, Ciuciu Mădălina, Anton Iasmina, Ile Oana, Scrobuț Cerasela, Ile Ioana, Bortiș Marina, Bochiș Priscilia, Coste Maria, Prisecaru Teodora, Orban Alexandru, Ille Denisa, Telegdi Melinda etc. La activitatea desfășurată ne-am bucurat de prezența doamnei director Monica Anton, căreia, pe această cale, îi mulțumim pentru participare și îi urăm „1 Martie fericit!” și un călduros „La mulți ani!” în avans pentru ziua de 8 Martie. De asemenea, la activitate au fost invitați și elevii din clasele pregătitoare și clasele I, de la învățământul special, însoțiți de dascălii lor, prof. Levai Lacrima și prof. Ene Simion, dar și diriginta clasei a IX-a B, dna prof. Boca Minodora. Le mulțumim tuturor și le urăm „O primăvară cu bucurii și împliniri!” (prof. Crina – Laura Joldoș)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un mărțișor... pentru popor.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

luni, 24 februarie 2020