Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Acesta este secretul: să ai imaginație, vocabular dezvoltat și să citești”

Interviu cu Ioan-Paul Șipoș

„Acesta este secretul: să ai imaginație, vocabular dezvoltat și să citești”

Ioan-Paul Șipoș, 10 ani, născut în 22 ianuarie 2003, este elev în clasa a IV-a la Școala Gimnazială Nr. 16 din Oradea, înv. Veturia Nica.

Paul are publicate deja două cărticele cu versuri și desene reprezentative (în primul volum, fiecare poezia are, pe pagina alăturată, desenul care o ilustrează, purtând și un titlu).
Paul e un băiat bine făcut, și totuși mintea, dezvoltarea intelectuală, maturizarea au luat-o binișor înainte. Citește mult, se exprimă ușor și te uimește cu limbajul ales și maturitatea în gândire. Aflând de la doamna învățătoare că „Paul este un copil de excepție, cu preocupări literare, scrie poezii...”, am ținut să-l cunoaștem și să vi-l prezentăm.
„Prima poezie am compus-o la 5 ani și jumătate. Mă jucam cu tata și încercam să-l învăț o poezie. Mă străduiam să-mi amintesc una pe care am învățat-o la grădiniță. Și nu știu cum mi-au venit în minte niște versuri. Am spus de trei ori  poezii diferite, și-apoi am spus una care am reținut-o și am reprodus-o. Aceasta este prima poezie - „Păsărelele”.
-La 5 ani și jumătate știai să scrii?
-Nu, l-am rugat pe tata să o scrie la calculator. Și de-acuma pe calculator scriu tot timpul...
Cu cărțile pe masă!
Cu cele două cărticele pe masă, Paul ne prezintă prima sa cărticică, intitulată „Poeme diverse”, apărută la Oradea, în 2010. Prima sa poezie, „Păsărelele”, compusă în 2008, deschide volumul.
„Și sus și jos totul e frumos,/Pe sus zboară păsărele, Iar pe jos cresc lalele...” Poezia este ilustrată cu un desen ce poartă titlul „Pe urmele primăverii”. „Poeme diverse” cuprinde 10 însemnări (Păsărelele, Primăvara, La țară, Iarna, Noaptea și ziua, Bureții, Peșterile, Natura, Balerina și Toamna) și tot atâtea desene.
„La țară e minunat!
-Spre exemplu, cum s-a născut poezia „La țară”?
-Eu merg de multe ori la bunica din partea tatălui, la Cuzap. „La țară e minunat”, așa după cum am scris și în poezie. Totul mă fascinează, „păsărelele ciripesc frumos/, Câinii latră drăgăstos”... Soarele mângîie pământul,/ iar plantele lui i se-nchină”...
-Când ai început să-ți scrii singur poeziile pe calculator?
- De aici, de la pagina 13. „Bureții” este prima poezie scrisă de mine direct pe calculator. „Doisprezece bureți sar într-o băltuță./ Unul cade jos, ceilalți râd de el./ Vine cineva! Vine și îl culege, vai de el!”
Desenul acesta mie nu mi-a plăcut deloc. Tata a tot insistat să-l pun în volum. E vorba de „Lumea subacvatică”. Parcă-i un război subacvatic. Nu prea corespunde cu poezia „Peșterile”.
-Câte poezii conține primul volum?
-Zece poezii, dar la sfârșit este un fel de proză, „Toamna”. Mai exact nouă poezii și o proză. Înainte am scris „Balerina”. Când am fost o dată în Veneția, m-am inspirat dintr-un aranjament cu balerine. Așa s-a născut poezia „Balerina”. Și volumul al doilea, intitulat „Cărticica de poezii”, cuprinde tot 10 poezii. Asta este poezia mea preferată – „Iarna”.
„Acum ninge ne-ncetat,/ Iarna a pătruns în sat,/ Norii cern fulgii de nea,/ Acoperind țarina./
Dar ce s-a întâmplat în jur/ Și cu bolta albăstrie?/ Totul e acoperit/ Cu o albă dimie...”
În legătură cu „Pădurea de briliante”, Paul a dorit să se confeseze, dar să rămână totul doar între noi. Știe el de ce!
-La ce lucrezi și pe când următorul volum?
-Pentru moment am vrut să mă las de poezii, pentru că am vrut să fac un roman, o să scriu o carte cu nuvele. Dar le-am lăsat deoparte. M-am ocupat de compusul poeziilor. M-am răzgândit.
- Scrii cu ușurință?
-Simplu. Găsesc foarte ușor cuvinte.
-Citești mult?
-În mod normal, 40-45 de pagini pe zi. Cel mai puțin 30. Dar am terminat o carte de 500 de pagini în cinci zile! Lecturi pentru clasa a IV-a. Am citit povești cu zâne și o poveste nu era terminată. Și m-am dus la bibliotecă. Am împrumutat cartea că nu mai suportam suspansul...
Este important ca atunci când scrii sau compui poezii să ai imaginație; deci acesta este secretul: să ai imaginație, vocabular dezvoltat și să citești...
Acesta este Ioan-Paul Șipoș, luat prin surprindere, marți, 26 februarie 2013. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Acesta este secretul: să ai imaginație, vocabular dezvoltat și să citești”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 21 august 2019