Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Acesta este secretul: să ai imaginație, vocabular dezvoltat și să citești”

Interviu cu Ioan-Paul Șipoș

„Acesta este secretul: să ai imaginație, vocabular dezvoltat și să citești”

Ioan-Paul Șipoș, 10 ani, născut în 22 ianuarie 2003, este elev în clasa a IV-a la Școala Gimnazială Nr. 16 din Oradea, înv. Veturia Nica.

Paul are publicate deja două cărticele cu versuri și desene reprezentative (în primul volum, fiecare poezia are, pe pagina alăturată, desenul care o ilustrează, purtând și un titlu).
Paul e un băiat bine făcut, și totuși mintea, dezvoltarea intelectuală, maturizarea au luat-o binișor înainte. Citește mult, se exprimă ușor și te uimește cu limbajul ales și maturitatea în gândire. Aflând de la doamna învățătoare că „Paul este un copil de excepție, cu preocupări literare, scrie poezii...”, am ținut să-l cunoaștem și să vi-l prezentăm.
„Prima poezie am compus-o la 5 ani și jumătate. Mă jucam cu tata și încercam să-l învăț o poezie. Mă străduiam să-mi amintesc una pe care am învățat-o la grădiniță. Și nu știu cum mi-au venit în minte niște versuri. Am spus de trei ori  poezii diferite, și-apoi am spus una care am reținut-o și am reprodus-o. Aceasta este prima poezie - „Păsărelele”.
-La 5 ani și jumătate știai să scrii?
-Nu, l-am rugat pe tata să o scrie la calculator. Și de-acuma pe calculator scriu tot timpul...
Cu cărțile pe masă!
Cu cele două cărticele pe masă, Paul ne prezintă prima sa cărticică, intitulată „Poeme diverse”, apărută la Oradea, în 2010. Prima sa poezie, „Păsărelele”, compusă în 2008, deschide volumul.
„Și sus și jos totul e frumos,/Pe sus zboară păsărele, Iar pe jos cresc lalele...” Poezia este ilustrată cu un desen ce poartă titlul „Pe urmele primăverii”. „Poeme diverse” cuprinde 10 însemnări (Păsărelele, Primăvara, La țară, Iarna, Noaptea și ziua, Bureții, Peșterile, Natura, Balerina și Toamna) și tot atâtea desene.
„La țară e minunat!
-Spre exemplu, cum s-a născut poezia „La țară”?
-Eu merg de multe ori la bunica din partea tatălui, la Cuzap. „La țară e minunat”, așa după cum am scris și în poezie. Totul mă fascinează, „păsărelele ciripesc frumos/, Câinii latră drăgăstos”... Soarele mângîie pământul,/ iar plantele lui i se-nchină”...
-Când ai început să-ți scrii singur poeziile pe calculator?
- De aici, de la pagina 13. „Bureții” este prima poezie scrisă de mine direct pe calculator. „Doisprezece bureți sar într-o băltuță./ Unul cade jos, ceilalți râd de el./ Vine cineva! Vine și îl culege, vai de el!”
Desenul acesta mie nu mi-a plăcut deloc. Tata a tot insistat să-l pun în volum. E vorba de „Lumea subacvatică”. Parcă-i un război subacvatic. Nu prea corespunde cu poezia „Peșterile”.
-Câte poezii conține primul volum?
-Zece poezii, dar la sfârșit este un fel de proză, „Toamna”. Mai exact nouă poezii și o proză. Înainte am scris „Balerina”. Când am fost o dată în Veneția, m-am inspirat dintr-un aranjament cu balerine. Așa s-a născut poezia „Balerina”. Și volumul al doilea, intitulat „Cărticica de poezii”, cuprinde tot 10 poezii. Asta este poezia mea preferată – „Iarna”.
„Acum ninge ne-ncetat,/ Iarna a pătruns în sat,/ Norii cern fulgii de nea,/ Acoperind țarina./
Dar ce s-a întâmplat în jur/ Și cu bolta albăstrie?/ Totul e acoperit/ Cu o albă dimie...”
În legătură cu „Pădurea de briliante”, Paul a dorit să se confeseze, dar să rămână totul doar între noi. Știe el de ce!
-La ce lucrezi și pe când următorul volum?
-Pentru moment am vrut să mă las de poezii, pentru că am vrut să fac un roman, o să scriu o carte cu nuvele. Dar le-am lăsat deoparte. M-am ocupat de compusul poeziilor. M-am răzgândit.
- Scrii cu ușurință?
-Simplu. Găsesc foarte ușor cuvinte.
-Citești mult?
-În mod normal, 40-45 de pagini pe zi. Cel mai puțin 30. Dar am terminat o carte de 500 de pagini în cinci zile! Lecturi pentru clasa a IV-a. Am citit povești cu zâne și o poveste nu era terminată. Și m-am dus la bibliotecă. Am împrumutat cartea că nu mai suportam suspansul...
Este important ca atunci când scrii sau compui poezii să ai imaginație; deci acesta este secretul: să ai imaginație, vocabular dezvoltat și să citești...
Acesta este Ioan-Paul Șipoș, luat prin surprindere, marți, 26 februarie 2013. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Acesta este secretul: să ai imaginație, vocabular dezvoltat și să citești”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:48:25 Ora de vară a Europei de Est