Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Conferința de încheiere a proiectului european „Euro-School... ”

Joi, la Liceul „Don Orione” a avut loc

Conferința de încheiere a proiectului european „Euro-School... ”

Conducerea Liceului „Don Orione” din Oradea (manager - Miheller Martin, director – Alexandru Stoica), în calitate de lider, respectiv conducerea Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium din Debrecen (director - dr. Bodis Zoltan), ca și partener de proiect, au susținut, joi (28 februarie 2013), în sala de sport a Liceului „Don Orione”, conferința de încheiere a proiectului „Euro-School Development of competences through educational partnership and cross-border cooperation”.

În prezidiul conferinței, alături de managerul Miheller Martin și directorul liceului, dl prof. Alexandru Stoica au luat loc părintele Mihai Fechetă, președintele Fundației „Don Orione”, iar din partea oaspeților, a liceului partener din Ungaria: directorul liceului – prof. dr. Bodis Zoltan, dna prof. Kemele Gabriella – consilierul educativ al Consiliului elevilor și dl prof. Brade Lorand - prof. de engleză.
Luând cuvântul în deschiderea conferinței, dl director Alexandru Stoica a salutat și prezentat distinșii invitați, partenerii de proiect din Ungaria și scopul evenimentului, acela de încheiere festivă a proiectului HURO/1001/072 „Euro-School. Dezvoltarea de competențe prin parteneriat educațional și cooperare transfrontalieră”.
Alături de reprezentanții conducerii instituțiilor partenere, partenerilor asociați și echipei de proiect, la conferință au participat cadrele didactice și elevii beneficiari ai proiectului, reprezentați la „microfon” de Kovacs Bendon, care a făcut aprecieri pozitive la adresa derulării proiectului, în calitatea sa de beneficiar direct.
În luările de cuvânt atât liderii de proiect, cât și partenerii au subliniat buna colaborare dintre conducerile celor două instituții și echipele de proiect, dintre elevii beneficiari, care s-au întâlnit și au desfășurat activități în comun atât în Ungaria cât și la Oradea și în tabere din țară.
Proiectul a fost derulat în  cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România (2007-2013) în perioada 01.03.2012 - 28.02.2013. Bugetul total al proiectului a fost de 67832 de euro.
„Prin intermediul acestui proiect Liceul „Don Orione”, în colaborare cu partenerul său de proiect din Ungaria, Szent József Gimnázium, și-a propus îmbunătățirea colaborării transfrontaliere dintre România și Ungaria, în special în ceea ce privește cooperarea între școli pentru dobândirea de noi competențe și abilități, prin realizarea de activități comune curriculare și extracurriculare. Proiectul și-a propus să familiarizeze generațiile de tineri cu spațiul intercultural și economic european, prin promovarea studiului și a muncii într-un context diferit”, a declarat managerul
Miheller Martin.
Această experiență pozitivă trăită ne responsabilizează pe toți
În intervenția sa, părintele Mihai Fechetă s-a adresat elevilor beneficiari:
„Dragi tineri, așa după cum cunoașteți în cadrul acestui proiect european pe care îl încheiem astăzi, tinerii, elevii beneficiari de la liceul nostru și de la Liceul „Sf. Iosif” din Debrețin au avut harul de a se întâlni, de a trăi în armonie și a se îmbogăți cu frumusețea și diversitatea celuilalt în cadrul activităților comune desfășurate atât în Ungaria, cât și la Oradea și în taberele la care au luat parte la Cabana Sebișel și Gârda. Această experiență pozitivă trăită ne responsabilizează pe toți să construim acea cultură a respectului, valorilor, frumosului și adevărului, chiar și într-un context social-cultural-istoric-geografic-religios și politic diferit. Din păcate, în zilele noastre, vedem cum oamenii sunt împărțiți pe religii, confesiuni, limbi, etnii, stare socială ...
„La ușa caselor noastre când vine o persoană, nu se întreabă ce religie sau ce confesiune ai, ce limbă vorbești, ce crez politic ai, dar se întreabă cu ce te pot ajuta”, după cum ne învață Sfântul Luigi Orione, a conchis părintele Mihai.
La finalul reuniunii, într-un gest superb de respect și înaltă prețuire pentru părintele Mihai, întreaga sală s-a ridicat în picioare și cu toții au cântat La mulți ani pentru părintele Mihai Fechetă, de ziua sa de naștere (care este... în 29 februarie). Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Conferința de încheiere a proiectului european „Euro-School... ”

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:01:37 Ora de vară a Europei de Est