Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Inteligența artificială. Robotul, prietenul sau posibil dușman al omului?

Educație pentru și prin internet: Educație netățenească (20)

Inteligența artificială. Robotul, prietenul sau posibil dușman al omului?

Totul a început cu literatura Science Fiction(SF). La început a fost cuvântul, iar cuvântul era „robot” și a fost introdus în 1921 de scriitorul ceh Karel Èapek (1890-1938) în romanul SF „Rossum’s Universal Robots” (R.U.R.) [1].

În limbile slave, robota înseamnă muncă istovitoare, trudă chinuitoare, de unde și originea cuvântului rob sau …muncitor, iar apoi robot (roboții industriali fiind utlizați azi pentru efectuarea unor munci grele, „plictisoare”, în medii toxice etc.).
În 1942, în nuvela SF „Runaround”, celebrul scriitor american, de origine ruso-evreiască, Isaac Asimov (1920-1992), introduce cuvântul robotică (engl. robotics) [2]. Asimov, profesor de biochimie la Universitatea Boston din SUA, a fost unul din cei mai prolifici scriitori ai tuturor timpurilor (a scris peste 500 de cărți și peste 90 de mii de scrisori) [3]. Cu o imaginație anticipativă extraodinară, Asimov a postulat legile existenței unui robot, numite și Legile lui Asimov.
Primul robot industrial se numea „Unimate” și a fost realizat pentru liniile de asamblare de la General Motors în anii 1950 de către George Devol (1912-2011) și Joseph Engeberger (n. 1925) [4].
Legile lui Asimov
Legea 0. Un robot nu are voie să provoace vreun rău umanității sau să permită, prin inactivitatea sa, să se facă vreu rău umanității.
Legea 1. Robotul n-are voie să pricinuiască vreun rău omului sau, prin neintervenția sa, să lase ca viața omului să fie periclitată.
Legea 2. Robotul trebuie să asculte ordinele primite din partea unei ființe umane, cu condiția ca aceste ordine să nu contrazică legile anterioare.
Legea 3. Robotul trebuie să-și apere existența, dar numai atunci când grija de sine nu contrazice legile anterioare.
Asemănări între om și robot. Creier= microprocesor; Schelet= structură materială; Membre= șenile, roți, picioare; Ochi= senzori de lumină, camere video; Urechi= senzori cu ultrasunete; Gură= instrumente de recepție și transmisie audio; Echilibru= sonare, senzori pentru orientare; Mușchi= actuatori (pneumatici, electronici); Hrană= baterii, sursă de curent;
ASIMO, un robot humanoid realizat de Honda. În 2000 firma Honda a realizat un robot humanoid. Deși s-ar părea că numele său este dat în onoarea lui Asimov, ceea ce s-a și dorit indirect, el este acronimul pentru „Advanced Step in Innovative Mobility” (ASIMO). [5]. ASIMO este creat după chipul și asemănarea omului, doar mai „pitic”: are 1,30 m înălțime, 54 kg, vede, vorbește și se poate deplasa cu viteza unui om obișnuit (6km/h), după cum se poate vedea pe pagina web a proprietarului [6].
Învățare, emoții, sentimente?
Cercetătorii încearcă să umanizeze tot mai mult roboți, adică să-i înzestreze cu capabilități prin care, nu numai să învețe, ci să poată descifra emoțiile și sentimentele umane [7].
Am citit recent un articol științific, semnat de niște cercetători chinezi și profesorul japonez Kaoru Hirota (care, la invitația subsemnatului, a fost oaspete de onoare al Universității Agora în 2006 [8]), privind înzestrarea unui robot care joacă Go (un joc cu reguli simple, dar comparabil cu șahul, ca și complexitate, dar fără filozofia belicoasă a șahului), cu capabilități de descifrare și manifestare a emoțiilor.
Concluzie. Drumul spre lumea roboților pornește de la imaginație, trecând prin harul creativității, susținut de cunoștințe de matematică și cercetări de inteligență artificială. Îngrijorarea mea este, nu că robotul ar putea deveni dușman al omului în viitor, ci că unii oameni nu sunt capabili să fie mai buni cu semenii lor decât roboții din legile lui Asimov…
Ioan Dzițac
Bibliografie
[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Karel_%C4%8Capek
[2] http://en.wikipedia.org/wiki/Isaac_Asimov
[3] http://www.asimovonline.com
[4] http://en.wikipedia.org/wiki/Unimate
[5] http://en.wikipedia.org/wiki/ASIMO
[6] http://asimo.honda.com/
[7] http://www.descopera.ro/eticheta/robot
[8] http://univagora.ro/ro/parteneri/cartea-de-onoare/
 
 P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Inteligența artificială. Robotul, prietenul sau posibil dușman al omului?
 

Trimite email
joi, 18 iulie 2024, 20:18:46 Ora de vară a Europei de Est