Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Miercuri, proba practică

Olimpiada națională de chimie, în direct, de la Oradea

Miercuri, proba practică

Miercuri, 6 februarie, între orele 9.30 și 12.30, cei 397 de olimpici naționali au susținut proba practică (experimentală) la șase școli orădene: la Școala cu clasele I-VIII „Dacia” (candidații clasei a VIII-a), la colegiile naționale „E. Gojdu” (candidații clasei a IX-a) și „M. Eminescu” (candidații clasei a X-a), la Colegiul Tehnic „Transilvania” și Liceul Teoretic „Lucian Blaga” (candidații clasei a XI-a), iar la Liceul Teoretic „Ady Endre” (candidații clasei a XII-a).

Plini de avânt, pornim pe teren, imediat după ora 8.00.
La „Blaga” o dăm în bară!
Domnul director Ioan Hora era încântat, în sfârșit  laboratorul său de chimie, care arăta super, avea șansa să iasă în lume, adică să fie cunoscut și admirat de zeci și sute de ochi din țara (lumea) întreagă! Stupefacție! La locul cu pricina, dăm de două membre ale comisiei centrale mai catolice decât Papa. Cum adică presa să pozeze frumusețea de laborator! Vai de mine! Nu divulgăm secrete! Vicepreședintele, așijderea, nu-și asumă responsabilitatea. Se dau telefoane la împărăție. Nu știm ce s-a comunicat de la centru (C.N. „E.Gojdu”), dar în final, nu mai insistăm, renunțăm, spre disperarea directorului Ioan Hora, care nu vede cu ochi bun atâta secretomanie. Să vă mai spunem ca nici măcar la ședința tehnică nu am avut voie să pozăm. A trebuit să ne  mulțumit doar cu discuția pe care am avut-o înainte cu echipalul județului Sibiu și cu poza celor trei olimpici sibieni, care nu erau deloc încântați de proba teoretică, prin urmare, nu se așteptau la mare brânză, dar erau încrezători că vor da lovitura la proba experimentală!
Ne luăm picioarele la spinare și pornim spre școala „Dacia”.
Ion Ion e un profesor admirabil!
Ca să vezi națiune, oameni și oameni, dascăli și dascăli!
La Școala cu clasele I-VIII „Dacia” suntem primiți cu brațele deschise, atât de dl director Florian Hava, cât și de prof. dr. Ion Ion, de la Universitatea Politehnică București, catedra de chimie analitică, vicepreședintele Comisiei centrale, un om și un dascăl admirabil, care este încântat de vizita noastră. Nu intră nici în panică nici în sperieți (pentru că nu a văzut pe Dracu), ci, cu un calm englezesc, dă un telefon la împărăție, iar dna Daniela Bogdan, acceptă să se facă poze în prezența domniei sale (vicepreședintele Ion Ion).
De la domnia sa, aveam să aflăm apoi despre subiectele probei teoretice (de marți): patru subiecte, trei pe bază de probleme, plus un fel de test grilă, cu cinci variante de răspuns din care doar una era corectă („o schemă de reacții în care erau implicați 18 compuși; candidaților li se cerea să descrie formula chimică a fiecăruia dintre cei 18 compuși, utilizarea corectă a „aparaturii” matematice, gândind din punct de vedere chimic). Vedeți, la chimie, se interferează cunoștințe de matematică, fizică și chimie”, ne avertizează dl profesor. La proba practică, olimpicii (din clasa a VIII-a) aveau de identificat cinci substanțe diferite pe baza unor reacții chimice cu reactivi anorganici, și scrierea ecuațiilor reacțiilor chimice utilizate pentru identificarea cationilor.
 La „Gojdu” e... „Transilvania”
La C. N. „E. Gojdu”, portarul e  împărat! Și cum era „distrat” sau cu gândul la mâncare, o ia înspre bucătărie în loc să urce să ne anunțe dnei Daniela Bogdan. Noi stăm cuminți și așteptăm să iasă TV „Transilvania” și să urcăm, dar o luăm în freză, pentru că domnul director Viorel Mititean tocmai cobora împreună cu dna Daniela Bogdan, vicepreședintele comisiei centrale și dl Marius Andruh, președintele comisiei centrale  (unul cu ștampila, iar celălalt cu pixul, șefii C.C. urmau să treacă pe la celelalte cinci școli să ștampileze și să semneze lucrările candidaților). Așa că am făcut cale întoarsă și nu ne-am oprit până la Colegiul Tehnic „Transilvania”. De-aici, urma să revenim la „Gojdu”, dar tot degeaba pentru că între timp, tot așteptând șefii CC, se făcuse ora 12.30..., iar aceștia, ia-i de unde nu-s, nu se mai arătau la față ca să putem urca și în împărăția gojdistă.
Astăzi, urmează proba de baraj
Astăzi (joi, 7 februarie), cei 109 candidați care s-au înscris pentru proba de baraj se vor război cu subiectele timp de cinci ore, dând tot ce au mai bun pentru a ajunge în lotul național lărgit al României. Din păcate, doar primii 20 clasați vor avea această satisfacție supremă (ca indiferent de ceea ce au făcut la probele de marți și miercuri) să ajungă ăi mai primii olimpici chimiști ai României și să ne reprezinte țara la confruntările internaționale de chimie. (Ovidiu DAN)

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 9 decembrie 2021

Poza zilei

Revista „OviDan" nr. 206

Ediţia cuprinde ştiri şi fotoreportaje din şcoli, de la diferite evenimente din Oradea şi judeţ. Numărul se deschide cu ,,Mandela uriașă", proiectul elevilor de la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" din Oradea.
Școala Internațională Agora din Oradea este Școală de Excelență pentru proiectul Climate Action...
În cele 16 pagini ilustrate cu 60 de poze, avem o privire largă asupra lucrurilor frumoase care se întâmplă în municipiul de pe Crișul Repede și în județul Bihor, chiar și în pandemie; faptele vorbesc atât în paginile de administrație și proiecte, cât și în fotoreportajele realizate...
(OviDan)