Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
7 noiembrie 2023

Prima de carieră didactică – informații importante, detalii utile / Cum pot cadrele didactice să obțină rapid creditele profesionale transferabile pentru educație nonformală (P)

Prima de Carieră Didactică a fost oferită în timpul grevei profesorilor ca o soluție pentru cheltuielile legate de activitatea pe care cadrele didactice o desfășoară, dar informațiile oferite până acum nu sunt foarte bine organizate și nu există un rezumat util.
Nu este foarte clar, de exemplu, de ce s-a oferit pe un card diferit de cel de salariu, cum se utilizează cardul primit, de ce sunt atât de mulți furnizori acceptați (deși activitatea lor n-are nicio legătură cu restricțiile privind cheltuirea sumelor de către profesori).
În acest material veți afla:
De unde vin banii;
De ce s-a utilizat un card separat;
De ce sunt atât de mulți furnizori în lista care acceptă cardul;
Care sunt regulile cu privire la cheltuirea banilor;
Care sunt cheltuielile sigur eligibile;
Care sunt beneficiile acestei prime;
Ce cursuri se pot achiziționa.
Răspunsurile au fost elaborate de echipa Docentix https://www.docentix.com/ – (The e-Learning Company este una dintre firmele afiliate care oferă exclusiv cursuri online în limba română).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
17 octombrie 2023

Conferință pentru profesori și învățători la Cluj – Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA, pe 19 octombrie: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar / Înscrieri deschise pentru cadrele didactice

Conferința Școala de bani începe școala...

A treia conferință regională din seria „Școala de bani începe școala: resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară”, este organizată pe 19 octombrie 2023, de la ora 13.30, la UBB – Aula FSEGA, de Edupedu.ro cu sprijinul Școala de Bani – BCR, alături de partenerul instituțional Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor). Înscrierile sunt deschise pentru participanți, prin completarea acestui formular.
Noțiunile de educație financiară, dar și mai important, cum să le aplice și să afle despre bani în cât mai multe contexte, în cât mai multe și variate împrejurări, exact ca în viață, sunt foarte importante pentru elevi. Care este valoarea banilor, cum să-și gestioneze veniturile și cheltuielile, cum să economisească și să investească, cum să împrumute bani în mod responsabil și cum să se protejeze de fraude financiare, toate aceste chestiuni trebuie să găsească răspunsuri și explicații și de la oamenii care aduc cunoașterea în viața lor, de la cadrele didactice.
Se organizează în total o serie de patru conferințe regionale. Prima dintre ele a avut loc la Timișoara, la Universitatea de Vest, pe 21 septembrie 2023, iar cea de-a doua la București, pe 19 octombrie, la Academia de Studii Economice din Bucureșt, care a fost și partener instituțional alături de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. În cadrul acestor evenimente, peste 250 de profesori participanți au interacționat și în cadrul unui atelier de educație financiară și au avut ocazia de a discuta cu experții și organizatorii din proiect. La final, s-au acordat diplome de participare semnate atât de reprezentanții Școala de Bani, cât și de partenerii din inspectoratele școlare și universități. Seria de conferințe regionale se încheie la Iași, pe 16 noiembrie. Înscrierile sunt deschise pentru participanți atât pentru evenimentul de la Cluj-Napoca cât și pentru cel de la Iași, prin completarea acestui formular.
Școala de Bani și BCR au lansat în 2022 proiectul LifeLab, care, după ce a fost pilotat în două școli din sistemul de învățământ preuniversitar, urmează să fie extins la nivel național. Primul an de LifeLab a însemnat peste 50 de profesori, 1.200 de elevi, 15 cursuri de pregătire pentru profesori și 100 de materiale educaționale dezvoltate de profesorii LifeLab. La sfârșitul programului, cunoștințele de educație financiară ale elevilor s-au îmbunătățit considerabil: de la 46% la 65% (pentru elevii din ciclul gimnazial) și de la 40% la 55% (pentru elevii din ciclul liceal). Totodată, 93% dintre elevi și-au exprimat dorința să învețe cât mai multe noțiuni financiare practice și aplicabile.
Pentru profesori sunt esențiale formarea, sprijinul și resursele, în orice demers didactic. LifeLab a pregătit resurse multiple. În plus, Școala de Bani a susținut CCD Prahova pentru a implementa un program de formare gratuit, acreditat de Ministerul Educației.
Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate, se acordă diplome de participare. Sunt invitați să participe în principal profesorii din mediul preuniversitar, pentru care au fost create resursele educaționale cu o abordare transdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară pot fi introduse în predarea mai multor materii, pe toate ciclurile de învățare din preuniversitar: preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

Din nou despre proiectul de modernizare a Pieței Rogerius

Proiectul tehnic va fi realizat de S.C. Poliart SRL

Din nou despre proiectul de modernizare a Pieței Rogerius

Joi, 7 martie 2013, în cadrul unei conferințe de presă, dl primar Ilie Bolojan ne-a vorbit despre proiectele aflate în derulare, dar și despre cel de modernizare a Pieței Rogerius.

Alături de dl primar, la conferință, au participat directorul general al ADP, dl Liviu Andrica și arhitectul Daniel Tivadar, reprezentantul firmei Poliart, cea care va realiza proiectul tehnic pentru Complexul Comercial Piața Rogerius (în valoare de 50.000 de euro).
Mai întâi despre proiectele aflate în lucru
Pentru început, dl primar a trecut în revistă principalele proiecte aflate în lucru în această perioadă: proiectele pe fonduri europene.
„Cel mai mare proiect la care lucrăm este cel de reabilitare a rețelelor și de înlocuire a centralei cu una nouă. În acest moment suntem în situația de a finaliza licitația privind reabilitarea rețelelor. Licitația a fost demarată anul trecut și în urma ei ar trebui să selectăm constructorul care va realiza înlocuirea a 17 km de magistrală. Am convenit că în data de 14 martie vom anunța câștigătorul. Valoarea estimată a acestei lucrări este de aproximativ 65 de milioane de lei, aproximativ 16 milioane de euro. Este una din cele mai mari licitații pe care le-a realizat până acum Primăria Oradea în acești ani... În ceea ce privește licitația pentru centrala nouă aceasta va fi cea mai mare licitație organizată de Primăria Oradea în ultimii 20 de ani. Este o licitație de 53 de milioane de euro. Am avut săptămâna aceasta o primă comisie de monitorizare unde s-a făcut o evaluare a documentației de licitație, luni este fixată o nouă ședință
Și intenția este ca tot joi, 14 martie, să trimitem pentru publicare în sistemul electronic de achiziții publice a documentației și deci să o demarăm. Perioada de execuție a lucrării va fi practic de 18 luni. Noi sperăm ca în această vară să facem adjudecarea, în așa fel încât în iarna 2014-2015 să putem să operăm cu noua centrală...”
Dl primar s-a referit apoi la șoseaua de centură și proiectele de pasaje. „Suntem într-o fază avansată de evaluare cu cele două pasaje, cu cele două documentații. Estimarea noastră este că până la sfârșitul lunii martie se va finaliza evaluarea pe componenta de eligibilitate, va urma evaluarea proiectului tehnic..., iar dacă nu intervine nimic, în cursul lunii mai sau iunie vom putea semna contractul de finanțare pentru cele două pasaje peste girațiile de pe Calea Aradului și de pe Nufărului, iar în această vară, să putem demara procedurile de licitație în așa fel încât din toamnă să începem lucrările, pentru ambele pasaje fiind prevăzute termene de 24 de luni, maximum.
De la compania de drumuri și autostrăzi am primit informația că s-a adjudecat contractul de execuție a pasajului peste calea ferată către Oșorhei... Valoarea contractului este de 5.000.000 de euro. Termenul de execuție este de 24 de luni. Noi sperăm ca în luna martie acest contract să fie semnat, nu au fost contestații. Din această primăvară să înceapă lucrările... Sunt în curs de finalizare procedurile de organizare a licitației pentru podul Densușianu. Și sper că și acel pod care astăzi este decopertat și nefolosibil să fie reabilitat în cursul acestui an și din toamnă sper să se poată circula acolo”.
În continuare, dl primar s-a oprit la lucrările de apă și canalizare, cele finanțate din proiectul Apa Regio, care sunt în curs normal”.
Vom continua lucrările în Oncea (veche), unde au început din toamnă lucrările de înlocuire a rețelelor de azbest pe străzile situate în perimetrul Ion Bogdan, Bihorului și liniile de cale ferată. Vom termina aceste lucrări în luna mai și vom începe asfaltările pe cele 12 din Oncea (veche) unde nu s-a mai lucrat de foarte mulți ani. Sper ca la toamnă toate aceste străzi vor fi asfaltate...”
„În ceea ce privește terenul pentru Parcul Industrial etapa a doua Eurobusiness II, am depus ieri (miercuri, 6 martie – n.n.) la Ministerul Apărării toată documentația necesară emiterii Hotărârii de Guvern. Toate problemele topografice sunt rezolvate și estimez ca având acordul de principiu al Ministerului Apărării în aproximativ două-trei luni de zile, ar trebui să se emită de către Guvernul României Hotărârea privind transferul acestui teren...”
Proiectul de modernizare a Pieței Rogerius
Câștigătorul licitației pentru realizarea proiectului tehnic este firma Poliart. Valoarea contractului este de 50.000 de euro. În termen de 45 de zile de la data semnării, în 15 aprilie, vom primi integral toată documentația, în așa fel încât să putem apoi derula procedura de licitație. Piața urmează să fie modernizată la o valoare de 4,7 milioane de euro, iar perioada de execuție propusă va fi de 18 luni. Asta înseamnă că dacă totul va fi bine, în această toamnă vom începe lucrările în Piața din Rogerius. Avem deja o primă schiță pe care o aveți în față și pe care dorim să o prezentăm joi, 14 martie, la ora 17.00, în sala de la etaj a Orășelului Copiilor, într-o prezentare publică. Îi invităm de pe acuma pe toți cei interesați, comercianți, clienți, riverani la această primă prezentare publică”, a spus domnul primar.
Arhitectul Daniel Tivadar, reprezentantul firmei Poliar a precizat: „Prin acest proiect, noi am vrut să aducem un plus de calitate pentru spațiile destinate comercianților, pentru un comerț la standarde europene și de asemenea un plus de spații publice pentru locuitorii din zonă prin amenajarea deasupra pieței a unui spațiu cu zone verzi. Spațiile puse la dispoziția comercianților vor fi mai mari ca număr decât cele care există la ora actuală. Dacă la ora actuală avem spații pentru aproximativ 800 de comercianți, prin proiectul propus vom avea spații pentru aproximativ 900 de persoane fizice și societăți comerciale.
Prin proiect am stabilit trei etape de construcție. Vom începe din zona din spate, cea a punctului termic, dinspre strada Pascal. Acolo se va realiza un prim tronson, în care, în momentul în care se va trece la următoarele etape, se poate asigura comercianților spațiu de vânzare. Prin organizarea pieței păstrăm toate sectoarele care există la ora actuală, dar aducem și sectoare în plus...”
Comercianții își vor putea parca autoturismele în parcarea subterană care va fi amenajată sub actuala parcare din fața spitalului, după cum a ținut să precizeze dl primar.
Directorul general al ADP, dl Liviu Andrica, s-a referit la cele trei runde de negocieri pe care le-a avut cu cei cinci proprietari de spații comerciale din Piața Rogerius. La final s-a obținut acordul acestora.
„Pentru  a veni în întâmpinarea agenților economici, vom amenaja în parcarea din fața Spitalului municipal cu cort de circa 1.500 de metri pătrați, unde vom instala 300 de mese, unde agenții economici care vor fi dislocați în etapele de realizare a construcției își vor desfășura activitatea. Ca o noutate, în premieră pentru agenții economici, în special cei care comercializează legume și fructe în sectorul din mijloc, se va face încălzirea în pardoseală, între mese.
Mesajul pe care doresc să-l transmit comercianților este că nu trebuie să-și facă nicio problemă, fiecare își va găsi loc în piață”, a ținut să sublinieze directorul general Liviu Andrica. (Ovidiu DAN)

Trimite email
Sunday, 3 December 2023

Poza zilei

De 1 Decembrie, la Tulca

-Riana, pe unde ți-ai petrecut de 1 Decembrie?
-Am fost cu părinții la Căminul Cultural.
-Și eu, dar nu te-am văzut!
-Cine ți-a plăcut cel mai mult cum a cântat?
-Ciprian Mocan și Mădălin Dodu.
-Mie mi-au plăcut Elena Buda, vedeta noastră, și Daniela Lele, iar Diana a fost magnifică!