Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Jurnal de 8 Martie

Ziua porților deschise... la clasa a III-a

Jurnal de 8 Martie

E zi de sărbătoare. La clasa a III-a de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” de 8 Martie e Ziua porților deschise. Toată ziua e mare forfotă.

Prima oră în alternativa Step by Step e Întâlnirea de dimineață. Emoții de partea tuturor: a doamnei învățătoare Porumb Viorica, dar și a copiilor și părinților.
Dacă în mod obișnuit doamnele învățătoare elaborează mesajul zilei, azi, de 8 Martie, elevii au fost provocați să formeze echipe și să pregătească anterior, apoi să  prezinte în fața clasei, la flip-chart, mesaje adresate învățătoarelor. Pe cât de emoționante, pe atât de documentate s-au dovedit a fi materialele prezentate, unul dintre acestea cuprinzând și informația că ziua de 8 Martie a fost declarată ca Ziua Internațională a Femeii încă din anul 1912. Copiii au dat frâu liber creativității și au compus versuri, au desenat și au așezat pe hârtie cele mai frumoase gânduri. Emoționant moment... la care au ținut să participe și părinți, dornici să fie alături de noi toți: elevi și cadre didactice într-o asemenea importantă și frumoasă zi.
„Să ne ajutăm unii pe alții”
După activitățile pe centre, de la ora 11 a urmat o altă activitate captivantă desfășurată în cadrul proiectului educativ județean intitulat „Să ne ajutăm unii pe alții”, coordonat de prof. Oros Luminița și Porumb Viorica. În cadrul acestui proiect urmărim socializarea copiilor cu cerințe educative speciale, dar și implicarea acestora, alături de colegi, în activități de întrajutorare, cultivând tuturor sentimentul că suntem utili semenilor noștri. Ne-am deplasat cu elevii la grupa II de preșcolari de la C.S.E.I. Nr 1, împreună cu dna învățătoare Ciutan Maria și dna director adj. Ilisie Carmen, de la instituția gazdă, care sunt și coordonatorii activității de azi. Dnele prof. Mariana Jurcău și Pavel Adriana ne-au primit cu mare căldură, alături de preșcolari, prietenii noștri pe care i-am vizitat și în toamnă, în cadrul aceluiași proiect. Cei mari i-au ajutat pe cei mici să confecționeze felicitări de 8 Martie, iar rezultatele au fost pe măsură. Chiar dacă o parte dintre copiii de la grupă sunt instituționalizați, felicitările frumoase realizate împreună au fost oferite persoanelor dragi din viața lor, umplând sufletele tuturor de bucurie.
„ARaTĂ-mi Că Ești Special!”
Pentru ca ziua să fie pe deplin reușită, activitatea de terapie prin artă mult așteptată de către copii, desfășurată vinerea de la 13 la 15, în cadrul proiectului „ARa-mi Că Ești Special!” (Arta CES), coordonat de dna prof. Teodora Pantazi,  a încununat cu succes această zi frumoasă. Proiectul, implementat de Asociația CES – Colaborăm Educăm Sprijinim în parteneriat cu Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 Oradea în perioada 14.01-21.06.2013, este finanțat de Fundația pentru Comunitate și MOL România prin programul MOL pentru Sănătatea Copiilor. Scopul proiectului este implementarea unor programe de terapie prin mediere artistică individuală și de grup, de tipul terapiei prin muzică, terapiei prin dans, metodei teatrului experiențial, art-terapiei și psihodramei, la copiii cu cerințe educative speciale (CES) și alte boli cronice, în vederea recuperării psihopedagogice a acestora și/sau dezvoltării armonioase a personalității lor.
Activitățile de meloterapie și terapie prin dans, derulate în cadrul programului de terapie de grup, inaugurate la clasa a III-a Step by Step de la C. N. „Mihai Eminescu” de Ziua Mărtișorului și continuate de 8 Martie, ne-au adus tuturor muzica primăverii în suflet și i-au ajutat pe copii să-și identifice calitățile proprii și ale colegilor, să și le exprime prin muzică și dans, sporind astfel încrederea in sine. Așteptăm cu toții cu nerăbdare și următoarele trei ședințe care mai urmează.
Azi am avut parte de încă o surpriză plăcută: alături de grupul de terapeuți, respectiv  profesori psihopedagogi de la C.S.E.I. Nr.1 Oradea a participat la activitate și 1 din cei 3 voluntari europeni găzduiți de aceeași institutie școlară în cadrul proietului SEV „Prin Tine(ri) lumea CES se lărgește”. Ca și în activitatea anterioară, alături de cei 5 elevi cu cerințe educative speciale au fost incluși în grup și colegii acestora din clasa a III-a, precum și doamnele învățătoare de la clasă, pentru a le oferi suport în procesul de autocunoaștere și dezvoltare personală, proces coordonat de psihopedagog Teodora Pantazi și prof. de sprijin Luminița Oros.
Iar la final, fiind ziua de 8 Martie, am primit fiecare câte un buchet de flori minunate, la fel ca și primăvara pe care vă urăm să o păstrați în suflet toată viața, doamnelor și domnișoarelor! (Luminița Oros)

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 08:39:38 Ora de vară a Europei de Est