Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Jurnal de 8 Martie

Ziua porților deschise... la clasa a III-a

Jurnal de 8 Martie

E zi de sărbătoare. La clasa a III-a de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” de 8 Martie e Ziua porților deschise. Toată ziua e mare forfotă.

Prima oră în alternativa Step by Step e Întâlnirea de dimineață. Emoții de partea tuturor: a doamnei învățătoare Porumb Viorica, dar și a copiilor și părinților.
Dacă în mod obișnuit doamnele învățătoare elaborează mesajul zilei, azi, de 8 Martie, elevii au fost provocați să formeze echipe și să pregătească anterior, apoi să  prezinte în fața clasei, la flip-chart, mesaje adresate învățătoarelor. Pe cât de emoționante, pe atât de documentate s-au dovedit a fi materialele prezentate, unul dintre acestea cuprinzând și informația că ziua de 8 Martie a fost declarată ca Ziua Internațională a Femeii încă din anul 1912. Copiii au dat frâu liber creativității și au compus versuri, au desenat și au așezat pe hârtie cele mai frumoase gânduri. Emoționant moment... la care au ținut să participe și părinți, dornici să fie alături de noi toți: elevi și cadre didactice într-o asemenea importantă și frumoasă zi.
„Să ne ajutăm unii pe alții”
După activitățile pe centre, de la ora 11 a urmat o altă activitate captivantă desfășurată în cadrul proiectului educativ județean intitulat „Să ne ajutăm unii pe alții”, coordonat de prof. Oros Luminița și Porumb Viorica. În cadrul acestui proiect urmărim socializarea copiilor cu cerințe educative speciale, dar și implicarea acestora, alături de colegi, în activități de întrajutorare, cultivând tuturor sentimentul că suntem utili semenilor noștri. Ne-am deplasat cu elevii la grupa II de preșcolari de la C.S.E.I. Nr 1, împreună cu dna învățătoare Ciutan Maria și dna director adj. Ilisie Carmen, de la instituția gazdă, care sunt și coordonatorii activității de azi. Dnele prof. Mariana Jurcău și Pavel Adriana ne-au primit cu mare căldură, alături de preșcolari, prietenii noștri pe care i-am vizitat și în toamnă, în cadrul aceluiași proiect. Cei mari i-au ajutat pe cei mici să confecționeze felicitări de 8 Martie, iar rezultatele au fost pe măsură. Chiar dacă o parte dintre copiii de la grupă sunt instituționalizați, felicitările frumoase realizate împreună au fost oferite persoanelor dragi din viața lor, umplând sufletele tuturor de bucurie.
„ARaTĂ-mi Că Ești Special!”
Pentru ca ziua să fie pe deplin reușită, activitatea de terapie prin artă mult așteptată de către copii, desfășurată vinerea de la 13 la 15, în cadrul proiectului „ARa-mi Că Ești Special!” (Arta CES), coordonat de dna prof. Teodora Pantazi,  a încununat cu succes această zi frumoasă. Proiectul, implementat de Asociația CES – Colaborăm Educăm Sprijinim în parteneriat cu Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr.1 Oradea în perioada 14.01-21.06.2013, este finanțat de Fundația pentru Comunitate și MOL România prin programul MOL pentru Sănătatea Copiilor. Scopul proiectului este implementarea unor programe de terapie prin mediere artistică individuală și de grup, de tipul terapiei prin muzică, terapiei prin dans, metodei teatrului experiențial, art-terapiei și psihodramei, la copiii cu cerințe educative speciale (CES) și alte boli cronice, în vederea recuperării psihopedagogice a acestora și/sau dezvoltării armonioase a personalității lor.
Activitățile de meloterapie și terapie prin dans, derulate în cadrul programului de terapie de grup, inaugurate la clasa a III-a Step by Step de la C. N. „Mihai Eminescu” de Ziua Mărtișorului și continuate de 8 Martie, ne-au adus tuturor muzica primăverii în suflet și i-au ajutat pe copii să-și identifice calitățile proprii și ale colegilor, să și le exprime prin muzică și dans, sporind astfel încrederea in sine. Așteptăm cu toții cu nerăbdare și următoarele trei ședințe care mai urmează.
Azi am avut parte de încă o surpriză plăcută: alături de grupul de terapeuți, respectiv  profesori psihopedagogi de la C.S.E.I. Nr.1 Oradea a participat la activitate și 1 din cei 3 voluntari europeni găzduiți de aceeași institutie școlară în cadrul proietului SEV „Prin Tine(ri) lumea CES se lărgește”. Ca și în activitatea anterioară, alături de cei 5 elevi cu cerințe educative speciale au fost incluși în grup și colegii acestora din clasa a III-a, precum și doamnele învățătoare de la clasă, pentru a le oferi suport în procesul de autocunoaștere și dezvoltare personală, proces coordonat de psihopedagog Teodora Pantazi și prof. de sprijin Luminița Oros.
Iar la final, fiind ziua de 8 Martie, am primit fiecare câte un buchet de flori minunate, la fel ca și primăvara pe care vă urăm să o păstrați în suflet toată viața, doamnelor și domnișoarelor! (Luminița Oros)

Trimite email

marţi, 11 august 2020