Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Vineri seara, la „No Problem”, s-au ales Miss și Mister chimie

Olimpiada națională de chimie, în direct, de la Oradea

Vineri seara, la „No Problem”, s-au ales Miss și Mister chimie

Pentru toți olimpicii naționali chimiști, ziua de vineri a fost zi de distracție. Dimineață, au plecat în excursie la Chișcău, să viziteze Peștera Urșilor, iar seara și-au petrecut-o la discoteca „No Problem”, unde au avut ocazia să participe la un concurs de frumusețe.

 Din cele 14 perechi înscrise, s-au prezentat doar 11, bucureștenii retrăgându-se în ultimă instanță. Titlurile de Miss și Mister chimie au fost cucerite de Diana Haliță, din Cluj-Napoca și Michael Bogdan Mărgineanu, din Timiș.
Reacții exoterme, atracții dintre protoni și electroni...
Într-un timp record, prof. Rodica Mureșan, Voichița Moș, Zsejki Lucreția  și Cornel Dănuț Peter (directorul Palatului Copiilor și Elevilor Oradea) au organizat un concurs reușit, cu trei probe (prezentare originală, proba de dans și declarația de dragoste), momente artistice (susținute de artiști de la palatul orădean, și nu numai), diplome și premii (cupe – pentru Miss și Mister - și birotică) pentru ocupantele primelor trei locuri pe podium. Profesor Vasile Gheorghe a premiat câștigătorii concursului de fotografii, iar vioara întâi a manifestării a fost Mihai Dacin, moderatorul manifestării, cel care a grăbit reacțiile în lanț ale chimiștilor.  Pentru jurizare a fost desemnat un „complet de judecată” orădean, alcătuit din elevi și profesori (Paula Mureșan, elevă în clasa a X-a B la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Ovidiu Piscoi, clasa a IX-a A - Mister boboc al Liceului Teologic Greco-Catolic, Voichița Moș, prof. de chimie la palatul orădean și Rodica Mureșan, prof. de chimie la Lic. Teologic Greco-Catolic, președintele juriului). Premiile concursului de frumusețe au fost înmânate de prof. Daniela Bogdan, inspector general al M.E.C.T., vicepreședinte al Comisiei centrale a celei de-a 42 ediții a Olimpiadei naționale de chimie.
Antologică va rămâne proba declarațiilor de dragoste ale chimiștilor, care nu s-au dezis de specialitatea și prima lor dragoste. Puteți lesne intui cum au sunat declarațiile lor de dragoste. Să o luăm pe cea mai inspirată, făcută de cel care avea să devină Mister chimie: ”Draga (mea dragă),  atracția dintre mine și tine e mai puternică decât aceea dintre un proton și un electron, iar căldura degajată de sufletele noastre e mai mare decât a oricărei reacții exoterme. În plus, atenția cu care se adaugă picătură cu picătură la o titrare, o am și eu atunci când îți dăruiesc picătură cu picătură din dragostea mea în fiecare clipă. Te iubesc!”- Michael
Diana e Rac, iar, Michael, Scorpion
Diana Haliță este elevă în clasa a XI-a B, la Colegiul Național „Emil Racoviță”din Cluj-Napoca, născută în zodia Rac (pe 16 iulie), 1, 73 m, 55 kg, ochi căprui, o „abonată” la olimpiadele de chimie, nelipsită de la națională, începând din clasa a VIII-a. La absolvirea colegiului dorește să urmeze Facultatea de Chimie, din plăcere, iar Matematica pentru viitoarea profesie –  de dascăl de matematică.
Michael Bogdan Mărgineanu e elev în clasa a X-a MI-2, la Colegiul Național „C.D. Loga” din Timișoara. E Scorpion (născut în 7 noiembrie), ochi albaștri, 1,85 m, 65 kg. Face de cinci ani tenis de câmp (de performanță), dar vrea să devină chirurg plastician. Auzind una ca asta, Mihai Dacin a și sărit să-l testeze, iar Michael i-a servit-o urgent („Dacă aș veni la tine pentru o chirurgie plastică ce mi-ai propune să schimbi la mine?” „Cam multe!”, a venit prompt răspunsul chirurgului.). Și Bogdan  deține un palmares impresionant, începând cu o mențiune la naționala de științe pentru juniori, în 2006, și calificat în lotul lărgit la științe, premiul III la „Chimexpert”, în 2007, la Satu Mare, precum și două premii I la concursul interjudețean de chimie „Veronica Chiriac” (în 2006 și 2007), Din clasa a VII-a e prezent la toate olimpiadele de chimie, cu premii județene, aceasta fiind prima participare la naționala de chimie.
Ceilalți patru premianți, ocupanții locurilor II și III sunt: Alina Toma (din Vâlcea) și Corneliu Coman (din Iași)  -premiul II, Mira Sobe (din Vâlcea) și Lazăr Chișavu (din Timiș) – premiul III.
Sâmbătă, premierea...
 Ultimul act al celei de-a 42-a ediții a Olimpiadei naționale de chimie, desfășurate la Oradea, în perioada 4-9 februarie, se va consuma sâmbătă dimineața, la Casa de Cultură a Sindicatelor, acolo unde a și debutat, când vom cunoaște laureații actualei ediții și componența lotului olimpic lărgit al României la chimie. (Ovidiu DAN)
 P.S. Pentru mai multe poze (72 de poze), accesați Galeria foto: Vineri seara, la „No Problem”, s-au ales Miss și Mister chimie.

Trimite email
sâmbătă, 5 iulie 2025, 22:39:12 Ora de vară a Europei de Est