Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Transparență totală în „Săptămâna de foc”

La Universitatea Agora din Oradea

Transparență totală în „Săptămâna de foc”

Săptămâna aceasta (18 - 22 martie 2013), la Universitatea Agora din Oradea vorbim despre „O săptămână de foc”, ca să-l cităm pe distinsul său rector, dl profesor univ. dr. Ioan Dzițac, săptămână în care Universitatea Agora are șanse să devină „mai bogată” cu patru conferențiari universitari (Viorina Jerdeu, Dan Bența, Laura Popoviciu și Ioan Stan ) și un Doctor Honoris Causa (dl profesor universitar emerit Grigor Moldovan).

Ieri (marți, 19 martie), spre exemplu, candidatul Dan Bența (din Cluj-Napoca) a susținut concursul pentru ocuparea postului de conferențiar universitar în mod public, în amfiteatru, în fața studenților și cadrelor didactice, cu participarea reprezentanților presei.
„În deplină transparență, noi am făcut cunoscute pe site-ul universității cele patru concursuri pe posturi didactice care vor avea loc în această săptămână, precum și un eveniment academic deosebit, acordarea înaltului titlu de Doctor Honoris Causa domnului profesor universitar emerit Grigor Moldovan. Este cel mai înalt titlu onorific pe care îl poate acorda o universitate acreditată din România”, ne-a declarat dl rector, prof. univ. dr. Ioan Dzițac.
Dan Bența – un tânăr școlit la UBB, care promite mult(e)
Într-o deplină transparență, așa cum aprecia dl rector, am asistat și noi ieri la concursul la care candidatul Dan Bența (din Cluj-Napoca) și-a susținut în mod public teza printr-o prezentare PowerPoint în fața studenților, cadrelor didactice și a comisiei (alcătuite din: conf. univ. dr. Gabriela Bologa – președintele comisiei, prof. univ. dr. Grigor Moldovan, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj – Napoca, prof. univ. dr. Ștefan Nițchi, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj – Napoca, prof. univ. dr. Ioan Dzițac, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad și prof. univ. dr. ing. Mișu-Jan Manolescu, Universitatea Agora din Oradea – în calitate de membri).
Cu o mare mobilitate și deschidere, date de competență și experiență, de stăpânirea perfectă a limbajului și cu un calm englezesc, Dan Bența și-a prezentat „disertația” la un nivel academic, surprinzând în mod plăcut întreaga asistență, și obținând aprecieri favorabile, în direct, din partea a doi dintre membrii comisiei.
După concurs avem să aflăm cine este Dan Bența.
„Sunt Dan Bența, momentan angajat al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, deocamdată doctor din 2011, experiență în cercetare, în activitate științifică, implicare în 45 de publicații, inclusiv articole științifice, cărți, rapoarte cercetare, implicare în 13 granturi de cercetare-dezvoltare, experiență în lucrul cu adulții. Astăzi (marți –n.n.) , ați asistat la o prezentare pentru poziția de conferențiar universitar pentru disciplinele „Informatică” și „Baze de date în economie”. Am avut o prezentare cu tema „Utilizarea platformei moodle la disciplina „Baze de date în economie” pentru procesul de predare-învățare-examinare. Am prezentat experiența mea în configurarea, instalarea, utilizarea platformelor moodle, unde am experiență, atât pe parte de scriere, manuale de utilizare, cât și instalare, configurare și instruire cadre didactice pentru utilizare. Am mai configurat undeva la peste 200 de cursuri online pe moodle și am detaliat și am structurat disciplina „Baze de date în economie” pentru fiecare curs, plecând de la necesitatea bazei de date, de la modelul relațional, de la baza de date distribuite obiectuale și așa mai departe. Pentru curs și am dat și propuneri pentru laborator, cum să se desfășoare în cadrul Universității Agora această disciplină.
-De când lucrați la UBB?
-La universitatea din Cluj lucrez, ca și cadru didactic asociat, din 2007.
-Ce ați absolvit?
-Am absolvit Universitatea „Babeș-Bolyai”, specializarea Informatică economică, după care am făcut masterul Informatică economică și societatea informațională. Tot acolo am făcut și doctoratul cu teza „Managementul riscului și dezvoltare soft și managementul riscului în proiecte complexe”, sub îndrumarea dlui profesor Ștefan Nițchi”.      
Cu un asemenea conferențiar universitar, Universitatea Agora va mai câștiga o steluță, crescând, urcând încă o treaptă în ochii orădenilor și nu numai. Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Transparență totală în „Săptămâna de foc”.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:37:20 Ora de vară a Europei de Est