Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Raportul anual în fața comunității Agora

Marți, rectorul Universității Agora, dl prof. univ. dr. Ioan Dzițac, și-a prezentat

Raportul anual în fața comunității Agora

Marți, rectorul Universității Agora, dl prof. univ. dr. Ioan Dzițac, și-a prezentat Raportul anual în fața comunității Agora

Raportul venea după un concurs în care candidatul Dan Bența din Cluj-Napoca tocmai ne-a demonstrat cum arată un „produs” marca UBB și un eveniment academic de cea mai înaltă ținută, decernarea titlului de Doctor Honoris Causa dlui profesor universitar emerit Grigor Moldovan.
În ambele cazuri, este vorba despre o universitate care are în spate o istorie de sute de ani. „Universitatea noastră, trebuie s-o luăm așa cum este, este tânără și micuță, nu ne putem compara cu  universități care au o istorie în spate, de sute de ani, dar, eu zic că putem fi mândri că într-un timp atât de scurt, am reușit să avem realizări notabile”, a spus dl rector în deschiderea raportului. „De câte ori am ocazia, repet numele fondatorilor săi pentru că apreciez în mod deosebit că au avut curajul și tăria să fondeze o universitate... Deci rectorul fondator este dl profesor universitar dr. ing. Mișu-Jan Manolescu și profesor universitar dr. Adriana Manolescu – președintele Senatului și decan fondator al Facultății de Drept și Științe Economice”.
În continuare, dl rector a prezentat structura conducerii universității (conducere decizională și conducere executivă) și componența: Facultatea de Drept și Științe Economice (decan – conf. univ. dr. Gabriela Bologa), un singur departament, Departamentul de Științe Sociale (director – prof. univ. dr. Elena Ana Iancu)... o universitate mică, dar dinamică, având patru programe de studii universitare de licență și cinci programe de studii postuniversitare; avem cinci centre de cercetare-dezvoltare și trei reviste științifice (dintre care una ISI și două IDB – în baza de date internațional), revista clasificată ISI o avem din 2006. Avem trei proiecte europene în desfășurare. Specializările le cunoașteți: Drept – acreditată, Poliție locală – autorizată, Management – acreditată, Contabilitate și Informatică de Gestiune – acreditată.
Nou - Economia comerțului, turismului și serviciilor
Din păcate, populația școlară este în scădere, interesul pentru studii este tot mai scăzut și mai au unii o problemă cu universitățile particulare datorită unor fenomene neplăcute care s-au produs. Se generalizează și se pune eticheta: „universitățile particulare egal „fabrici de diplome”. Puteți discuta cu absolvenții noștri de anul trecut să vedeți cât de dificil se obține o diplomă... Intenționăm, de anul viitor, să introducem Economia comerțului, turismului și serviciilor, care sperăm să atragă mai mulți candidați, și câteva masterate...
În continuare, au fost prezentate rezultatele obținute la primul examen de licență (organizat de universitate, după acreditare), cele cinci programe postuniversitare, resursa umană, bursele Agora, graficul cu lucrări ISI (și citările lor), Departamentul de Relații Internaționale și Programe Europene, Centrul de Informare Europeană Europe Direct (director – lector univ. dr. Alina-Angela Manolescu), proiecte de tip POSDRU, resurse (dotarea materială), platforma Moodle (instalată din acest an), Editura Universității Agora și Tipografia Agora, conferințele organizate în 2012 și cele două titluri onorifice acordate de Senatul Universității Agora dlui academician Gheorghe Filip și profesorului american Robert Joseph Childs.
În încheierea raportului, dl rector avea să amintească faptul că în câteva minute, membrii Senatului aveau să revină în sală pentru acordarea unui nou titlu de Doctor Honoric Causa dlui profesor emerit Moldovan Grigor de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. (Ovidiu DAN)
P.S.Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Raportul anual în fața comunității Agora.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:41:35 Ora de vară a Europei de Est