Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Direcțiile de dezvoltare și proiectele principale pentru anii 2014-2020

Pasajele supraterane peste drumul de centură

Direcțiile de dezvoltare și proiectele principale pentru anii 2014-2020

La conferința de presă de miercuri (20 martie 2013), dl primar Ilie Bolojan a ținut să ne prezinte trei subiecte: cele două pasaje supraterane peste centura orașului Oradea, proiectele principale pentru sesiunea de finanțare 2014-2020 și planul urbanistic general.

1.Pasajele supraterane peste drumul de centură
„Ieri (marți – n.n.), Autoritatea de management a programului operațional sectorial transporturi a aprobat la solicitatea Companiei de drumuri și autostăzi finanțarea celor două pasaje supraterane peste drumul de centură al municipiului Oradea, unul în zona străzii Nojoridului, iar celălalt în zona străzii Ciheiului.
Pasajele au o valoare cumulată de aproximativ 15.000.000 de euro și vor fi finanțate din programul operațional sectorial transporturi în perioada următoare. Asta înseamnă că o dată cu acest accept de finanțare, vor fi depuse de către companie documentațiile pentru proiect și de asemenea urmează să se demareze procedurile de licitație. Sper că în această toamnă toate procedurile vor fi demarate și cel mai târziu în primăvara anului viitor vor începe lucrările la aceste pasaje pentru că în vara anului 2015 ele trebuie finalizate.
2. Principalele proiecte pe care noi le vom întocmi și le vom depune pe axele care vor fi dezvoltate de către agențiile de dezvoltare regională, de către celelalte autorități de management în așa fel încât să urmărim în principal trei obiective. Pe de o parte să întocmim proiecte care să încurajeze partea de mediu de afaceri. De cealaltă parte este nevoie să rezolvăm tot ce înseamnă partea de infrastructură grea, iar a treia direcție este partea de infrastructură socială. Deci, încercăm să investim mai puțin în proiecte care la rândul lor ne generează cheltuieli de funcționare și să investim în proiecte care ori ne fac economii, cum este partea de eficiență energetică sau generează dezvoltare.
Am estimat că o sumă de 130.000.000 de euro, ceea ce reprezenta veniturile proprii ale municipiului Oradea, în aproape doi ani și jumătate, este o sumă suficient de importantă pentru a fi atrasă ca să se vadă un impact semnificativ în municipiu.
La infrastructura grea avem Pasajul subteran în zona Centrului civic. Piața Gojdu (20 mil. euro); pasajul suprateran peste calea ferată către Sîntandrei; drumul de legătură între girația dinspre Sîntandrei și zona Parc Industrial-Frigoexpres - Biharia și Podul peste Crișul Repede în zona Parcului Industrial.
Sprijinirea mediului de afaceri, partea de patrimoniu și turism
Noi ne dorim să dezvoltăm în continuare parcurile industriale.
Vom prelua CET2. Aceasta este o țintă pentru acest mandat să preluăm CET-ul abandonat. Să întocmim un proiect pentru ecologizarea haldelor de zgură de-acolo. Să putem folosi cele 90 de hectare de teren care sunt acoperite de handele de zgură.
Pe partea de patrimoniu și turism... Proiectele sunt realizate în principal pe malul drept al Crișului Repede, toate. Pentru că noi credem că în acest mandat vom termina malul stâng: parcarea de pe Independenței, vom face pietonala din Piața Unirii și pietonala de pe Vasile Alecsandri, urmând ca din 2016 sau din 2015, depinde, să ne mutăm pe partea dreaptă. Asta înseamnă că trebuie să reabilităm podul din zona centrală pentru că este ieșit din termen; de asemenea, să transformăm Piața
Ferdinand într-o zonă pietonală. Să creăm niște puncte de atracție în această zonă, cum este reabilitarea Casei Darvas – La Roche și transformarea cel puțin a unei părți într-un muzeu Art Nouveau, reabilitarea sălii monumentale din Palatul Vulturul Negru, fostul cinematograf Libertatea, sala mare, nu sala mică, să-i dăm o destinație de tip public, este una din cele mai frumoase săli pe care le are municipiul Oradea. Pe actualul teren de la Voința ne trebuie o parcare supraterană.
Pe partea de eficiență energetică, vom investi în continuare în reabilitare magistrale și rețele termice, puncte termice, în reducerea cheltuielilor pe care noi le avem în sistemul public de iluminat. Cheltuim aprox. 2 mil. de euro pe an cu iluminatul public. Interesul nostru este să reducem această sumă prin înlocuirea actualelor corpuri clasice de iluminat cu corpuri cu leduri unde consumurile sunt mult mai mici.
Pe partea de infrastructură ușoară.
E nevoie să finalizăm un Centru de management al traficului; să asfaltăm în continuare străzi din cartierele vechi, încă 120 de străzi, de la 150.
În ceea ce privește infrastructura socială
Vom încerca să reabilităm în continuare școli și licee în Oradea, dar cele care au un număr important de copii, cum sunt „Onisifor Ghibu” și „Mihai Viteazul”, să reabilităm spitale și să finanțăm un cămin pentru persoane vârstice.
3.Planul urbanistic general
E un document foarte important privind dezvoltarea municipiului Oradea în anii următori.
În septembrie, estimăm că va fi predată toată documentația să putem lucra după noul plan urbanistic general.
În anii următori vom dezvolta piste de biciclete în continuare pe malul Crișului Repede și pe malul Peței.
O legătură directă de la podul peste Crișul Repede și Pețea spre Universitate este pe strada Avram Iancu, care însă este foarte îngustă și atunci vom demola partea dreaptă cum te duci din zona centrală către unitatea de pompieri, până la nivelul unității de pompieri și casele care mai sunt către colț, spre Parcul Bălcescu. În felul acesta strada Avram Iancu va deveni mult mai largă, vom avea zone de pietoni, zone de bicicliști zone de terase. Aproape că se va dubla.
De asemenea, se propune lărgirea străzii Sucevei la patru benzi. De asemenea sunt propuse parcaje de cartier, care să rezolve problemele de parcare în zonele aglomerate... (Ovidiu DAN) 

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 02:13:07 Ora de vară a Europei de Est