Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Prezentarea concursului „Europa Jurnaliștilor din Amfiteatre”

Centrul Europe Direct Agora, Oradea Nord-Vest a găzduit marți

Prezentarea concursului „Europa Jurnaliștilor din Amfiteatre”

Reprezentanța Comisiei Europene în România, în parteneriat cu Centrul Europe Direct Agora, Oradea Nord-Vest, a organizat marți, 26 martie 2013, în Amfiteatrul Albastru al Universității Agora Oradea prezentarea concursului „Europa Jurnaliștilor din Amfiteatre”.

La eveniment au participat din partea organizatorilor Georgiana Petcu și Carmen Praja, împreună cu invitatul lor special Ichim Vasilică, jurnalist în Oradea, actualmente la OradeaPress și Crișana. 
Gazdele au onorat evenimentul cu prezența în sală a distinsului profesor univ. dr. Adriana Manolescu – președintele Senatului Universității Agora, dna decan Gabriela Bologa și dna Alina Angela Manolescu - directorul Centrului Europe Direct Agora, Oradea Nord-Vest.
În sală au mai fost prezenți alți jurnaliști orădeni și viitori jurnaliști, doctoranzi și masteranzi de la Universitatea Agora și Universitatea din Oradea, direct interesați de eveniment.
Concursul „Europa Jurnaliștilor din Amfiteatre” se desfășoară în cadrul celei de-a IV-a ediții a programului „Europa Jurnaliștilor din Amfiteatre, program care se derulează în perioada februarie – septembrie 2013.
La concurs sunt invitați să participe studenți, masteranzi și doctoranzi la facultățile de jurnalism, comunicare și relații publice. „Aceștia sunt invitați să realizeze materiale de presă pe teme europene de actualitate, în format video, audio sau pentru canale media online, și să le înscrie în competiție până la data de 10 mai 2013”.
„Ne bucurăm, așadar, să fim astăzi (marți - n.n.) aici și am dori să avem o discuție liberă cu voi dincolo de prezentarea detaliilor tehnice ale concursului. Să stăm un pic de vorbă și să ne spuneți dacă vi se pare interesant concursul, dacă vreți să realizați materiale de presă, dacă veți fi viitori jurnaliști sau oameni de comunicare, cine știe.
Este un program, așadar, prin care Reprezentanța Comisiei Europene în România vă invită să realizați materiale de presă pe teme europene în format video, audio sau pentru canale media online. Suntem la a IV-a ediție. Am pornit în București cu un program pilot... Anul acesta, am ajuns să cooptăm în program 26 de universități din toată țara. Ne bucurăm să fim și în Oradea. De-aici vom pleca la Arad, Timișoara, Craiova, mai avem câteva prezentări în București și terminăm cu campania asta de promovare”, a spus Georgiana Petcu, în deschiderea evenimentului.
În cadrul prezentării în PowerPoint, Georgiana a adus în atenția celor interesați informații utile legate de cea de-a IV-a ediție a programului „Europa Jurnaliștilor din Amfiteatre: scop, teme prioritare de comunicare ale UE pentru acest an (Promovarea relansării economice, Negocieri privind noul buget al UE, Rolul Europei în lume, Reforma politicii agricole comune și de dezvoltare rurală, Anul european al cetățenilor). Trebuie știut faptul că tema aleasă trebuie să aibă o relevanță europeană.
Referitor la concurs, au fost subliniate beneficiile câștigătorilor, dar și ale tuturor studenților care se implică în program, precum și etapele (fazele): 1.Întâlnirea de prezentare a programului (până în 8 aprilie) 2. Materialele realizate pentru concurs trebuie trimise pentru înscriere (până în 10 mai 2013, data limită); selectarea și anunțarea materialelor câștigătoare (14 iunie); organizarea festivității de premiere și a vizitei la Bruxelles (septembrie 2013).
În timpul discuțiilor, aveam să descoperim că în sală, printre marii anonimi, erau și două dintre câștigătoarele de anul trecut ale concursului (chiar deținătoarele premiului I – în foto). Jurnalistul invitat a fost provocat să povestească despre munca în redacție, cum se fac materialele de presă...
Am înțeles de la dl Vasilică Ichim că pentru a profesa ca jurnalist trebuie să ai, în primul rând, „o doză mare de curaj, pentru că lucrurile nu vin de la sine, nu-ți pică așa... Asta în primul rând. În al doilea rând, trebuie să găsești o formă pe care s-o dai materialului. În sensul că poți identifica foarte multe forme...”
Apropo de teme și subiecte, intervenind în discuție, Carmen Praja avea să aprecieze faptul că „sunt foarte puțini jurnaliști care scriu pe teme europene. Pe noi, cumva ne doare pentru că oamenii nu sunt informați, cetățenii nu sunt informați, apropo de anul acesta care este „Anul european al cetățenilor”. Și de-aici o grămadă de probleme. Din contră, pot să fie dezinformați”, ține să sublinieze Carmen Praja.
Stimați cititori, dacă vă interesează subiectul și doriți să aflați mai multe
informații despre concursul „Europa Jurnaliștilor din Amfiteatre”, intrați pe pagina de internet a Reprezentanței Comisiei Europene în România: http://ec.europa.eu/romania/focus/07032013_lansarea_celei_de-a_patra_editii_a_programului_europa_jurnalistilor_din_amfiteatre_ro.htm
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Prezentarea concursului „Europa Jurnaliștilor din Amfiteatre”.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:46:13 Ora de vară a Europei de Est