Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Flori pentru mama mea

La Grădinița „Prietenii copilăriei”din Sînmartin

Flori pentru mama mea

Mama! Ce cuvânt înălțător! Primul nostru cuvânt! Ce sentiment de dragoste ne învăluie sufletul și un chip sfânt ne apare în fața ochilor atunci când îl rostim!

O privire caldă și ocrotitoare ne urmărește fiecare pas al vieții. Tot ceea ce avem și tot ceea ce vom avea, viitorul, prezentul și trecutul îl datorăm mamei, celui mai bun prieten pe care îl avem alături în clipe grele. Orice copil, orice fiu vede în mama lui o ființă măreață, fără de păcat, puternică precum o stâncă în marea învolburată și totuși, în același timp, o fire blândă, o zână ce a coborât din tărâmul basmelor pentru a fi alături de noi. Ce copil nu își dorește ca în luna martie, luna femeilor, fetelor, dar în special a mamelor, să aibă pe cine să iubească, să aibă cui să-i spună La mulți ani! să-i dea un mărțișor făcut de mânuțele lui. Așa că noi, Grupa piticilor de la Grădinița „Prietenii copilăriei” din Sînmartin, grupă condusă de educatoarele Pintea Mihaela și Berindea Paula, am hotărât să sărbătorim joi, 7 martie 2013, Ziua Femeii.
Activitatea cu mămicile, intitulată ,,Flori pentru mama mea”, s-a desfășurat în sala de grupă, unde mămicile, bunicile și surorile au fost întâmpinate cu un călduros La mulți ani și un lănțișor din flori, confecționat de copii. Aceștia au prezentat mămicilor și un program artistic fiind răsplătiți cu aplauze și îmbrățișări. Activitatea a continuat cu o probă practică, în care perechile (mamă-copil), grupate în două echipe (după medalionul de la lănțișor) au fost invitate să confecționeze o lucrare de primăvară (colaje, ornamente, felicitări) având la dispoziție diverse materiale. Nu le-am prezentat nici un model deoarece toată sala de grupă era  o „primăvară”.
„Peste tot au fost expuse panouri cu lucrările copiilor din toată țara, participanți la Concursul județean ,,Primăvara mea cea dragă” din cadrul proiectului educativ „Vis de copil”,  coordonat de educatoarea Mihaela Pintea. La sfârșit am apreciat creativitatea, imaginația și răbdarea ambelor echipe ,iar copiii și-au răsplătit mămicile cu diplome și o surpriză dulce pregătită de ei și savurată împreună cu cele mai iubite ființe.
Miercuri,13 martie, a avul loc evaluarea Concursului județean „Primăvara mea cea dragă”din cadru Proiectului educativ,,Vis de copil”. Comisia de organizare și jurizare, formată din prof. Pantea Domnica –directorul școlii, prof. Pantea Loredana, educatoarele implicate în proiect: Pintea Mihaela, Bondar Livia, Man Aurina, Rogojan Aurelia, Moza Simona și Berindea Paula, a avut o misiune foarte dificilă întrucât expoziția a cuprins peste 400 de lucrări realizate de copii din toată țara, coordonați de 180 de educatoare. Au fost selectate și premiate lucrările cele mai reușite de la fiecare secțiune: mărțișoare, felicitări, colaje, ornamente de primăvară. Dna directoare a remarcat imaginația, creativitatea copiilor și a cadrelor didactice, varietatea materialelor, cât și diversitatea tehnicilor de lucru folosite în realizarea lucrărilor.  (Mihaela Pintea)

Trimite email

Sunday, 28 May 2023