Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Generația Marii Uniri”, de Viorel Faur

Miercuri, în sala mare a Prefecturii, lansare de carte

„Generația Marii Uniri”, de Viorel Faur

Universitatea din Oradea, Asociația culturală „Crișana”, Prefectura județului Bihor și Asociația „România Europeană” au organizat miercuri (27 martie 2013), în sala mare a Prefecturii Bihor lansarea cărții dlui Viorel Faur, intitulată „Generația Marii Uniri” (evenimentele din Bihor 1 decembrie 1918 – aprilie 1919) – documente.

Moderatorul evenimentului a fost dl prof. univ. dr. Ion Zainea.
La manifestare au onorat cu prezența: prefectul Claudiu Pop și subprefectul Cristian Bitea, președintele Consiliului Județean Bihor, dl prof. Cornel Popa, dl Ioan Mang, vicepreședintele C.J. Bihor, președintele Senatului Universității Oradea, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, prorectorul Sorin Șipoș, prof. univ. dr. Ion Simuț, prof. univ. dr. Vasile Marcu și alți profesori universitari, prof. Miron Blaga, prieteni și admiratori ai distinsului prof. univ. dr. Viorel Faur.
„Vă mărturisesc că sunt bucuros că pot să prefațez o serie de activități cultural-științifice menite să aducă în actualitate faptele memorabile ale înaintașilor din anul 1918, de la 27 martie, 28 noiembrie și 1 decembrie, care au marcat finalizarea procesului istoric de edificare a statului național unitar român. Am privilegiul de a rosti câteva cuvinte referitoare la cartea istoricului și cunoscutului om de cultură bihorean dl dr. Viorel Faur, personalitate atât de activă în viața publică a județului și un model de devoțiune pentru o idee, aceea de a reconstitui aspectele cele mai semnificative ale istoriei politice, culturale și militare din epoca modernă, care s-au desfășurat în spațiul său de obârșie, județul Bihor. Ca reprezentant al Instituției Prefectului încurajez, sprijin și apreciez acest gen de manifestare, cum este cea de astăzi (miercuri – n.n.) la care participă oameni de mare calitate intelectuală, animați de sincere sentimente de respect față de trecutul național...” a spus prefectul Claudiu Pop.
Președintele Senatului universitar, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă a mulțumit conducerii Prefecturii și Consiliului Județean pentru găzduirea evenimentului și a felicitat autorul pentru noua sa izbândă și pentru întreaga activitate; „dl profesor Viorel Faur este unul dintre punctele tari ale învățământului superior orădean. O altă mare realizare care pleacă tot de la istorie este Centrul de Cercetări, sub egida Academiei Române. Toate acestea sprijină învățământul academic din orașul de pe criș. Cred că oricâte cuvinte aș spune acum, ceea ce este cu adevărat important rămâne nespus”, a apreciat președintele Senatului.
„Dialogul meu literar cu istoria este unul permanent, a ținut să sublinieze criticul și istoricul literar Ion Simuț. Modul în care dl profesor Viorel Faur înfățișează istoria este unul bazat întotdeauna pe documente. Noi suntem obișnuiți să-l receptăm pe dl profesor Faur așa cum este, și aceasta este întâmpinarea noastră, ca un extraordinar orator. Dar sub această bună, frumoasă și impresionantă oratorie se ascunde sau se vede, depinde cum suntem de atenți, o vastă documentație de istorie. Pe lângă oratorul și parlamentarul pe care îl cunoaștem, trebuie să ghicim, să cunoaștem, acesta este cuvântul cel mai potrivit, să-l cunoaștem pe istoricul preocupat de documente. Fără ele, fără acele documente, istoria nu-și câștigă, nu-și arată, nu-și aduce argumentele, nu-și arată autenticitatea, așa cum spune și în această prefață: să vorbească documentele și prin ele să vorbim noi, istoricii de azi, la modul retrospectiv... Dar nu lasă documentele reci, le încălzește. Știe să le încălzească”, după cum a remarcat criticul literar Ion Simuț.
De mici, copiii trebuie să-și iubească comuna
În continuare, dl vicepreședinte Ioan Mang a legat cartea direct de realitățile școlare, ea fiind un îndreptar și un instrument util în cunoașterea istoriei județului. „Este obligatoriu să învățăm în școlile noastre copiii, de mici, să-și iubească comuna, să-și cunoască tradițiile, istoria comunei și a județului. Această carte este o carte de căpătâi de la care profesorii vor avea datoria să scrie istoria județului Bihor și a locurilor în care predau; istorie pe care copiii vor trebui să o învețe, să o cunoască în învățământul primar și gimnazial”, a concluzionat dl vicepreședinte Ioan Mang.
 „Profesori sunt mulți, dascăli sunt puțini. Și de față, se-ntâmplă același lucru!”
Dl profesor Miron Blaga a fost când acid, când ironic, dar nu la adresa autorului cărții. Săgețile au fost îndreptate înspre sală.
„Este onorant pentru mine, în primul rând, să fiu invitat să vorbesc despre o asemenea carte. O reeditare în fond, dar de data aceasta completată și în același timp despre un proiect al unui dascăl adevărat. Profesori sunt mulți, dascăli sunt puțini. Și de față se-ntâmplă același lucru. După cum este onorant pentru mine și cred că și pentru această incintă ca un dascăl, un cărturar ca și Viorel Faur, să onoreze cu prezența și cu lansarea unei cărți a domniei sale această, încă o dată specific, incintă, unde, din nefericire, cultura nu este totdeauna la ea acasă. Dar se pare că în noua conjunctură, se vor rezolva destule probleme. Mai ales că promisiunile există. Dar cu promisiunile nu ne încălzim...Îl cunosc pe cărturarul Viorel Faur de prin anii ’77 - ’78, când lansa primele domniei sale cărți, prima domniei sale carte. Am avut cu domnia sa o colaborare extraordinară la revista „Cele trei crișuri”. Domnia sa era în Parlamentul României și cred că a fost, poate să se supere oricine, singurul  parlamentar adevărat de Bihor pe care l-am dat. Mai departe nu trebuie să spun eu, cred că știe lumea despre ce este vorba. Iar dacă întâmplător, această carte a apărut inițial la 75 de ani de la Marea Unire; trebuie să mai spunem un lucru: dacă avem ziua de 1 Decembrie – Zi a noastră națională, i se datorează și profesorului Viorel Faur... Cartea nu cred că este cazul s-o prezint eu... De altfel profesorul Simuț a vorbit despre legătura filologiei  cu istoria, a istoricului literar cu istoricul propriu-zis și a făcut conexiunile necesare, clare și la obiect. Ce aș vrea să spun eu, totuși. Este mai important astăzi să ne publicăm documentele pe care le avem decât să le comentăm. Sunt comentatori destui și mai ales există o orientare anti document în istoriografia actuală...”, a mai spus dl profesor Miron Blaga.
Autorul lucrării, dl prof. univ. dr. Viorel Faur, avea să vorbească despre evenimentul cultural, subliniind adevăratul substrat al manifestării.
„Adevărul nu mai poate deranja pe nimeni!”
„Am ajuns la întâmplarea asta, să lansăm într-o sală cu adevărat impunătoare o carte de istorie drept pretext, ca să putem vorbi, în ce mă privește despre Basarabia de-acum 95 de ani. Unul dintre proiecte despre care s-a vorbit, și dl vicepreședinte Mang știe: Bihorul, în anul acesta, va face caz special de cei 95 de ani de la unire. Nu mai e ceva lăsat așa la întâmplare. Ci foarte bine organizat. Într-adevăr, în cadrul acestui proiect, urmează celelalte două volume, mult mai consistente decât acesta. Și unul chiar uluitor!"
De la carte, la istorie și la realitatea contemporană (la administrație și regionalizare) nu a fost decât un pas, iar „adevărul nu mai poate deranja pe nimeni! Sau dacă deranjează, să fie sănătos! Important pentru mine este că am putut în documente să arăt cetățeanului de azi o parte de adevăr. El citește documentul și nu-i mai trebuie 100 de comentatori pe margine. El se hrănește cu substanța istoriei...”, a concluzionat distinsul istoric Viorel Faur. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Generația Marii Uniri”, de Viorel Faur.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 28 martie 2020