Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Top 10. Informaticieni români de pretutindeni cu peste 1.000 de citări

Educație pentru și prin internet: Educație netățenească (23)

Top 10. Informaticieni români de pretutindeni cu peste 1.000 de citări

În topul celor 10.000 al celor mai citați informaticieni din lume [1], găsim mai mult de 10 (zece) nume românești de autori care au peste 1.000 de citări. Acest top este generat automat și poate conține anumite erori. De exemplu, Dan Moldovan și Dumitru Moldovan, deși diferiți, vor fi numărați la același autor, D. Moldovan.

La fel se petrec lucrurile și în sursa [2], dar aici mai avem niște criterii suplimentare pentru a face deosebirea. Din aceste motive topul nostru este lipsit de acuratețe și voi evita un clasament strict, prezentându-i în ordine arbitrară. Menționez că prima sursă este liberă, iar a doua se poate accesa doar pe bază de abonament.
Dintre cei zece performeri, doar trei trăiesc în prezent în România.
Acad. Solomon Marcus [3]. Un nume celebru în România și în lume, cu o operă care impresionează nu numai prin cantitate și calitate, ci și prin diversitate (matematică, informatică, poetică, literatură etc.). Are peste 24 de discipoli, unul este prezent în acest top (Acad. Gheorghe Păun). A fost profesor la Universitatea din București, în prezent pensionar. La cei 88 de ani este încă extrem de activ. Scrie articole diverse, dă interviuri, este invitat la multe conferințe din țară și din străinătate. Am avut privilegiul de a-l
cunoaște personal în 2006, când a fost invitatul meu de onoare la Universitatea Agora la simpozionul dedicat centenarului Grigore C. Moisil [4].
2. Acad. Gheorghe Păun [5]. Lucrează la Institutul de matematică al Academiei Române și la Universitatea din Sevilla, Spania. Un nume la fel de celebru în România și mai ales în lume, fiind unul dintre cei mai citați români în celebrul ISI Thomson Reuters. A inițiat un domeniu nou în informatică, Calcul cu membrane, cunoscut azi și sub numele de P Sisteme, unde „P” vine, evident, de la Păun. A publicat enorm de mult: matematică, informatică, literatură SF, poezie, cărți depre Go, iar în prezent editează o revistă de cultură de mare calitate, de care v-am mai pomenit, „Curtea de la Argeș”. Acest om scrie așa cum alții respiră, având o inspirație și deprindere de a demonstra teoreme și a scrie texte, ieșite din comun. A fost oaspetele meu de onoare de două ori la Oradea, ultima dată în 2008 la Universitatea Agora [4].
3. Prof. Dragoș Niculescu [6]. Este profesor la Universitatea Politehnica din București. Are multe lucrări de Știința calculatoarelor cu o extem de bună vizibilitate.
Ceilalți șapte au avut șansa de a se afirma în străinătate, mai precis în SUA, după ce au terminat facultatea în România. Îi voi enumera doar sumar, mai multe puteți afla despre acești români ai lumii, din sursele indicate de mine, dar și altele.
1. Ion Stoica este profesor la University of California, Berkeley. [7]
2. Dan Suciu este profesor la University of Washington [8].
3. Daniela Florescu a lucrat ca cercetător la INRIA, Franța, iar în prezent ocupă o poziție importantă la Oracle, SUA [9].
4. George Ciprian Necula este profesor la Universitatea din California, Berkeley, SUA [10, 11].
5. Victor Vianu este profesor  la University of California, San Diego [12, 13]
6. Mihai Budiu este cercetător la Microsoft în Silicon Valley, SUA [14, 15].
7. Stephan Olariu este profesor la Old Dominion University, SUA [16, 17]. L-am lăsat la urmă pe profesorul Olariu numai pentru motivul că în 2008 am avut o întâlnire extrem de plăcută la Universitatea Agora cu dânsul, fiind invitatul meu de onoare la ICCCC 2008 [4].
Legat de șansele de a te afirma în SUA, voi încheia cu niște impresii pe care mi le-a împărtășit Mihai, un tânăr informatician de excepție, încă student la master, care lucrează în prezent pentru Mozilla, de la distanță, de aici din România. După ce anul trecut a făcut două vizite de lucru la Londra, cu echipa cu care lucrează la dezvoltarea variantelor avansate de Firefox, anul acesta a fost invitat în SUA, la Silicon Valley.
Iată cu ce impresii s-a întors Mihai din Valea care… a revoluționat Lumea:
„Mi-a plăcut experiența. Am văzut regiunea Silicon Valley și alte orașe din California: Sunnyvale, Mountain View, Palo Alto, Menlo Park, San Francisco, Santa Clara, etc…
Ce apreciez pozitiv: acolo se promovează un stil antreprenorial. Merg tinerii la Google, la Mozilla, la X, Y companii, ș-apoi se lasă, își pornesc startups, se fac grupuri și se desfac foarte ușor. Acolo sunt bani mulți, acolo te „bagă în seamă” lumea dacă faci ceva. Să fii într-un loc ca acela te inspiră.
Am mers la Intel Museum (în Santa Clara) și iarăși am găsit motiv să fiu inspirat - să vezi într-un muzeu cum în viața unui om se poate schimba tehnologia enorm, de la primele circuite cu tranzistoare făcute de Intel, până la primul microprocesor, și apoi să ajungi la ultimele procesoare... este ceva. Asta au făcut oamenii, dar nu neapărat geniali sau speciali, ci oameni care au avut ambiție, curaj și care s-au găsit într-un loc potrivit, la timpul potrivit. Oricât de genial ai fi, dacă nu ai timpul și locul potrivit, degeaba încerci ceva...”
Mă rog ca Dumnezeu să facă o minune și să-i dea și lui Mihai timpul…
Ioan Dzițac
Bibliografie
[1] http://citeseerx.ist.psu.edu/stats/authors?all=true
[2]  http://isiknowledge.com
[3]  http://www.imar.ro/~smarcus/
[4]  http://univagora.ro/en/partners/book-of-honor/
[5] http://www.imar.ro/~gpaun/
[6] http://www.elcom.pub.ro/~dniculescu/
[7] http://www.cs.berkeley.edu/~istoica/
[8] https://homes.cs.washington.edu/~suciu/
[9]http://academic.research.microsoft.com/Author/266949/daniela-florescu?query=daniela%20florescu
[10] http://en.wikipedia.org/wiki/George_Necula
[11]  http://www.eecs.berkeley.edu/~necula/
[12] http://en.wikipedia.org/wiki/Victor_Vianu
[13]http://cseweb.ucsd.edu/~vianu/
[14]http://academic.research.microsoft.com/Author/618932/mihai-budiu?query=Mihai%20Budiu
 [15]  http://www.cs.cmu.edu/~mihaib/
[16] http://www.cs.odu.edu/~olariu/
[17]  http://academic.research.microsoft.com/Author/544841/stephan-olariu

Trimite email

joi, 14 noiembrie 2019