Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Top 10. Informaticieni români de pretutindeni cu peste 1.000 de citări

Educație pentru și prin internet: Educație netățenească (23)

Top 10. Informaticieni români de pretutindeni cu peste 1.000 de citări

În topul celor 10.000 al celor mai citați informaticieni din lume [1], găsim mai mult de 10 (zece) nume românești de autori care au peste 1.000 de citări. Acest top este generat automat și poate conține anumite erori. De exemplu, Dan Moldovan și Dumitru Moldovan, deși diferiți, vor fi numărați la același autor, D. Moldovan.

La fel se petrec lucrurile și în sursa [2], dar aici mai avem niște criterii suplimentare pentru a face deosebirea. Din aceste motive topul nostru este lipsit de acuratețe și voi evita un clasament strict, prezentându-i în ordine arbitrară. Menționez că prima sursă este liberă, iar a doua se poate accesa doar pe bază de abonament.
Dintre cei zece performeri, doar trei trăiesc în prezent în România.
Acad. Solomon Marcus [3]. Un nume celebru în România și în lume, cu o operă care impresionează nu numai prin cantitate și calitate, ci și prin diversitate (matematică, informatică, poetică, literatură etc.). Are peste 24 de discipoli, unul este prezent în acest top (Acad. Gheorghe Păun). A fost profesor la Universitatea din București, în prezent pensionar. La cei 88 de ani este încă extrem de activ. Scrie articole diverse, dă interviuri, este invitat la multe conferințe din țară și din străinătate. Am avut privilegiul de a-l
cunoaște personal în 2006, când a fost invitatul meu de onoare la Universitatea Agora la simpozionul dedicat centenarului Grigore C. Moisil [4].
2. Acad. Gheorghe Păun [5]. Lucrează la Institutul de matematică al Academiei Române și la Universitatea din Sevilla, Spania. Un nume la fel de celebru în România și mai ales în lume, fiind unul dintre cei mai citați români în celebrul ISI Thomson Reuters. A inițiat un domeniu nou în informatică, Calcul cu membrane, cunoscut azi și sub numele de P Sisteme, unde „P” vine, evident, de la Păun. A publicat enorm de mult: matematică, informatică, literatură SF, poezie, cărți depre Go, iar în prezent editează o revistă de cultură de mare calitate, de care v-am mai pomenit, „Curtea de la Argeș”. Acest om scrie așa cum alții respiră, având o inspirație și deprindere de a demonstra teoreme și a scrie texte, ieșite din comun. A fost oaspetele meu de onoare de două ori la Oradea, ultima dată în 2008 la Universitatea Agora [4].
3. Prof. Dragoș Niculescu [6]. Este profesor la Universitatea Politehnica din București. Are multe lucrări de Știința calculatoarelor cu o extem de bună vizibilitate.
Ceilalți șapte au avut șansa de a se afirma în străinătate, mai precis în SUA, după ce au terminat facultatea în România. Îi voi enumera doar sumar, mai multe puteți afla despre acești români ai lumii, din sursele indicate de mine, dar și altele.
1. Ion Stoica este profesor la University of California, Berkeley. [7]
2. Dan Suciu este profesor la University of Washington [8].
3. Daniela Florescu a lucrat ca cercetător la INRIA, Franța, iar în prezent ocupă o poziție importantă la Oracle, SUA [9].
4. George Ciprian Necula este profesor la Universitatea din California, Berkeley, SUA [10, 11].
5. Victor Vianu este profesor  la University of California, San Diego [12, 13]
6. Mihai Budiu este cercetător la Microsoft în Silicon Valley, SUA [14, 15].
7. Stephan Olariu este profesor la Old Dominion University, SUA [16, 17]. L-am lăsat la urmă pe profesorul Olariu numai pentru motivul că în 2008 am avut o întâlnire extrem de plăcută la Universitatea Agora cu dânsul, fiind invitatul meu de onoare la ICCCC 2008 [4].
Legat de șansele de a te afirma în SUA, voi încheia cu niște impresii pe care mi le-a împărtășit Mihai, un tânăr informatician de excepție, încă student la master, care lucrează în prezent pentru Mozilla, de la distanță, de aici din România. După ce anul trecut a făcut două vizite de lucru la Londra, cu echipa cu care lucrează la dezvoltarea variantelor avansate de Firefox, anul acesta a fost invitat în SUA, la Silicon Valley.
Iată cu ce impresii s-a întors Mihai din Valea care… a revoluționat Lumea:
„Mi-a plăcut experiența. Am văzut regiunea Silicon Valley și alte orașe din California: Sunnyvale, Mountain View, Palo Alto, Menlo Park, San Francisco, Santa Clara, etc…
Ce apreciez pozitiv: acolo se promovează un stil antreprenorial. Merg tinerii la Google, la Mozilla, la X, Y companii, ș-apoi se lasă, își pornesc startups, se fac grupuri și se desfac foarte ușor. Acolo sunt bani mulți, acolo te „bagă în seamă” lumea dacă faci ceva. Să fii într-un loc ca acela te inspiră.
Am mers la Intel Museum (în Santa Clara) și iarăși am găsit motiv să fiu inspirat - să vezi într-un muzeu cum în viața unui om se poate schimba tehnologia enorm, de la primele circuite cu tranzistoare făcute de Intel, până la primul microprocesor, și apoi să ajungi la ultimele procesoare... este ceva. Asta au făcut oamenii, dar nu neapărat geniali sau speciali, ci oameni care au avut ambiție, curaj și care s-au găsit într-un loc potrivit, la timpul potrivit. Oricât de genial ai fi, dacă nu ai timpul și locul potrivit, degeaba încerci ceva...”
Mă rog ca Dumnezeu să facă o minune și să-i dea și lui Mihai timpul…
Ioan Dzițac
Bibliografie
[1] http://citeseerx.ist.psu.edu/stats/authors?all=true
[2]  http://isiknowledge.com
[3]  http://www.imar.ro/~smarcus/
[4]  http://univagora.ro/en/partners/book-of-honor/
[5] http://www.imar.ro/~gpaun/
[6] http://www.elcom.pub.ro/~dniculescu/
[7] http://www.cs.berkeley.edu/~istoica/
[8] https://homes.cs.washington.edu/~suciu/
[9]http://academic.research.microsoft.com/Author/266949/daniela-florescu?query=daniela%20florescu
[10] http://en.wikipedia.org/wiki/George_Necula
[11]  http://www.eecs.berkeley.edu/~necula/
[12] http://en.wikipedia.org/wiki/Victor_Vianu
[13]http://cseweb.ucsd.edu/~vianu/
[14]http://academic.research.microsoft.com/Author/618932/mihai-budiu?query=Mihai%20Budiu
 [15]  http://www.cs.cmu.edu/~mihaib/
[16] http://www.cs.odu.edu/~olariu/
[17]  http://academic.research.microsoft.com/Author/544841/stephan-olariu

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 13:25:25 Ora de vară a Europei de Est