Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Top 10. Informaticieni români de pretutindeni cu peste 1.000 de citări

Educație pentru și prin internet: Educație netățenească (23)

Top 10. Informaticieni români de pretutindeni cu peste 1.000 de citări

În topul celor 10.000 al celor mai citați informaticieni din lume [1], găsim mai mult de 10 (zece) nume românești de autori care au peste 1.000 de citări. Acest top este generat automat și poate conține anumite erori. De exemplu, Dan Moldovan și Dumitru Moldovan, deși diferiți, vor fi numărați la același autor, D. Moldovan.

La fel se petrec lucrurile și în sursa [2], dar aici mai avem niște criterii suplimentare pentru a face deosebirea. Din aceste motive topul nostru este lipsit de acuratețe și voi evita un clasament strict, prezentându-i în ordine arbitrară. Menționez că prima sursă este liberă, iar a doua se poate accesa doar pe bază de abonament.
Dintre cei zece performeri, doar trei trăiesc în prezent în România.
Acad. Solomon Marcus [3]. Un nume celebru în România și în lume, cu o operă care impresionează nu numai prin cantitate și calitate, ci și prin diversitate (matematică, informatică, poetică, literatură etc.). Are peste 24 de discipoli, unul este prezent în acest top (Acad. Gheorghe Păun). A fost profesor la Universitatea din București, în prezent pensionar. La cei 88 de ani este încă extrem de activ. Scrie articole diverse, dă interviuri, este invitat la multe conferințe din țară și din străinătate. Am avut privilegiul de a-l
cunoaște personal în 2006, când a fost invitatul meu de onoare la Universitatea Agora la simpozionul dedicat centenarului Grigore C. Moisil [4].
2. Acad. Gheorghe Păun [5]. Lucrează la Institutul de matematică al Academiei Române și la Universitatea din Sevilla, Spania. Un nume la fel de celebru în România și mai ales în lume, fiind unul dintre cei mai citați români în celebrul ISI Thomson Reuters. A inițiat un domeniu nou în informatică, Calcul cu membrane, cunoscut azi și sub numele de P Sisteme, unde „P” vine, evident, de la Păun. A publicat enorm de mult: matematică, informatică, literatură SF, poezie, cărți depre Go, iar în prezent editează o revistă de cultură de mare calitate, de care v-am mai pomenit, „Curtea de la Argeș”. Acest om scrie așa cum alții respiră, având o inspirație și deprindere de a demonstra teoreme și a scrie texte, ieșite din comun. A fost oaspetele meu de onoare de două ori la Oradea, ultima dată în 2008 la Universitatea Agora [4].
3. Prof. Dragoș Niculescu [6]. Este profesor la Universitatea Politehnica din București. Are multe lucrări de Știința calculatoarelor cu o extem de bună vizibilitate.
Ceilalți șapte au avut șansa de a se afirma în străinătate, mai precis în SUA, după ce au terminat facultatea în România. Îi voi enumera doar sumar, mai multe puteți afla despre acești români ai lumii, din sursele indicate de mine, dar și altele.
1. Ion Stoica este profesor la University of California, Berkeley. [7]
2. Dan Suciu este profesor la University of Washington [8].
3. Daniela Florescu a lucrat ca cercetător la INRIA, Franța, iar în prezent ocupă o poziție importantă la Oracle, SUA [9].
4. George Ciprian Necula este profesor la Universitatea din California, Berkeley, SUA [10, 11].
5. Victor Vianu este profesor  la University of California, San Diego [12, 13]
6. Mihai Budiu este cercetător la Microsoft în Silicon Valley, SUA [14, 15].
7. Stephan Olariu este profesor la Old Dominion University, SUA [16, 17]. L-am lăsat la urmă pe profesorul Olariu numai pentru motivul că în 2008 am avut o întâlnire extrem de plăcută la Universitatea Agora cu dânsul, fiind invitatul meu de onoare la ICCCC 2008 [4].
Legat de șansele de a te afirma în SUA, voi încheia cu niște impresii pe care mi le-a împărtășit Mihai, un tânăr informatician de excepție, încă student la master, care lucrează în prezent pentru Mozilla, de la distanță, de aici din România. După ce anul trecut a făcut două vizite de lucru la Londra, cu echipa cu care lucrează la dezvoltarea variantelor avansate de Firefox, anul acesta a fost invitat în SUA, la Silicon Valley.
Iată cu ce impresii s-a întors Mihai din Valea care… a revoluționat Lumea:
„Mi-a plăcut experiența. Am văzut regiunea Silicon Valley și alte orașe din California: Sunnyvale, Mountain View, Palo Alto, Menlo Park, San Francisco, Santa Clara, etc…
Ce apreciez pozitiv: acolo se promovează un stil antreprenorial. Merg tinerii la Google, la Mozilla, la X, Y companii, ș-apoi se lasă, își pornesc startups, se fac grupuri și se desfac foarte ușor. Acolo sunt bani mulți, acolo te „bagă în seamă” lumea dacă faci ceva. Să fii într-un loc ca acela te inspiră.
Am mers la Intel Museum (în Santa Clara) și iarăși am găsit motiv să fiu inspirat - să vezi într-un muzeu cum în viața unui om se poate schimba tehnologia enorm, de la primele circuite cu tranzistoare făcute de Intel, până la primul microprocesor, și apoi să ajungi la ultimele procesoare... este ceva. Asta au făcut oamenii, dar nu neapărat geniali sau speciali, ci oameni care au avut ambiție, curaj și care s-au găsit într-un loc potrivit, la timpul potrivit. Oricât de genial ai fi, dacă nu ai timpul și locul potrivit, degeaba încerci ceva...”
Mă rog ca Dumnezeu să facă o minune și să-i dea și lui Mihai timpul…
Ioan Dzițac
Bibliografie
[1] http://citeseerx.ist.psu.edu/stats/authors?all=true
[2]  http://isiknowledge.com
[3]  http://www.imar.ro/~smarcus/
[4]  http://univagora.ro/en/partners/book-of-honor/
[5] http://www.imar.ro/~gpaun/
[6] http://www.elcom.pub.ro/~dniculescu/
[7] http://www.cs.berkeley.edu/~istoica/
[8] https://homes.cs.washington.edu/~suciu/
[9]http://academic.research.microsoft.com/Author/266949/daniela-florescu?query=daniela%20florescu
[10] http://en.wikipedia.org/wiki/George_Necula
[11]  http://www.eecs.berkeley.edu/~necula/
[12] http://en.wikipedia.org/wiki/Victor_Vianu
[13]http://cseweb.ucsd.edu/~vianu/
[14]http://academic.research.microsoft.com/Author/618932/mihai-budiu?query=Mihai%20Budiu
 [15]  http://www.cs.cmu.edu/~mihaib/
[16] http://www.cs.odu.edu/~olariu/
[17]  http://academic.research.microsoft.com/Author/544841/stephan-olariu

Trimite email
marți, 15 iulie 2025, 23:57:00 Ora de vară a Europei de Est