Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

La Grădinița Nr. 56, au fost lansate trei cărți

Marți, la a 30-a aniversare

La Grădinița Nr. 56, au fost lansate trei cărți

În această lună, Grădinița nr. 56 împlinește 30 de ani de la înființare, iar în această săptămână, intitulată „Să știi mai multe, să fii mai bun”, colectivul grădiniței, în frunte cu doamna director Dana Lukacs, și-a propus o suită de manifestări speciale.

Săptămâna a debutat luni (1aprilie 2013) cu Ziua grădiniței, festivitate marcată printr-un spectacol grandios, care a reunit artiști din toate grupele, fiecare grupă prezetându-și propriul moment artistic.
Marți a fost ziua lansărilor de carte, când nu mai puțin de trei cadre didactice din unitate și-au lansat câte o carte.
„Lansările de azi (de marți – n.n.) fac parte din manifestările organizate de unitatea noastră cu ocazia Zilelor Grădiniței 56, deoarece în această lună, noi sărbătorim 30 de ani de la înființarea grădiniței. Aceste zile ale grădiniței fac parte și din săptămâna „Să știi mai multe, să fii mai bun”.  Mulțumim doamnei inspector școlar de specialitate Voichița Vancu pentru onoarea pe care ne-a făcut-o participând la manifestarea noastră; mulțumim tuturor invitaților, colegilor, părinților, dar și acestor copii care s-au pregătit să ne încânte”, a spus doamna director Dana Lukacs, în deschiderea reuniunii. Fiecare din cele trei cadre didactice și-a prezentat propria carte.
„Mă numesc Potra Ioana Grațiana. Sunt la cea de-a doua lansare. Această carte se numește „Jucăriile cuvinte”. Este o carte de poezii pentru copii. De ce Jucăriile cuvinte? De ce acest titlu? Răspunsul îl vom găsim chiar în prima poezie din carte, care sună în felul următor: „Multe jucării există/ copiii le mulțumesc,/ Dar cele mai la-ndemână/ sunt cuvintele, găsesc!/ Ele ne aduc o lume/ de minune sub priviri,/ rimele se țes ca basme/ suflet plin de bucurii.” Da, copiii se joacă. Jocul definește copilăria. Jucăriile completează frumos întregul tablou”, a spus Ioana, în prezentarea cărții sale. „Ca psiholog, mă voi grăbi să vă explic că poeziile au un rol important în dezvoltarea proceselor psihice: a celor cognitive, imaginația și creativitatea, a proceselor afective, a memoriei și a limbajului”, a mai adăugat Grațiana. Invitații săi, preotul Dacian Ciutina, asist. dr. Florin Tomoioagă și lector univ. dr. Karla Peter (care a scris Prefața cărții) au vorbit la superlativ, în cunoștință de cauză, despre cartea „Jucăriile cuvinte” (care conține 60 de poezii și 60 de imagini), iar trei fetițe, Riana Coita, Diana Scrofan și Kovacs Evelin, ne-au recitat din cartea Ioanei. Mai mult, am asistat și la o dramatizare în acest sens, o scenetă cu păpuși.
În continuare, Konkoly Mariana ne-a prezentat cartea sa, intitulată „Deschide-ți inima și mintea!” „Este  o carte de povești terapeutice. Conținutul acestei cărți constă în 32 de povești cu mesaj terapeutic. Ele vizează atât probleme de natură emoțională, cât și de natură comportamentală. Încă din facultate și din liceu, pot să spun așa, m-am confruntat cu copii care au anumite dificultăți în a se adapta la mediul nou, în a nu avea încredere în forțele proprii. Și este clar că în această carte apare formarea mea ca și educatoare și ca și psiholog...”, ne-a explicat Mariana, autoarea cărții. „Ideea acestei cărți s-a născut ca urmare a colaborării pe care am avut-o cu doamna director editorial de la Editura Aquila, Diana Tăutan”, a mai adăugat Mariana. „Eu vreau să spun că noi am editat cartea aceasta anul trecut. Asta înseamnă că de-atunci am avut ocazia să vedem și dacă este un succes sau nu... Într-o perioadă de criză, pot să spun că această carte este în topul vânzărilor la noi. A apărut deja și în limba maghiară. A apărut în Ungaria nu doar în România. Și în momentul de față avem parteneri care doresc să o cumpere și pentru alte limbi. Asta cred că spune tot despre această carte”... Am ascultat-o pe Diana Tăutan, directorul editorial. Și Mariana a pus în scenă cu ajutorul (Biancăi Onița) și al păpușilor „Povestea albinuței Maia”.
Cea de-a treia carte aparține Florentinei Adriana Blândul și este o cărticică în limba engleză.
„Cartea mea este structurată în două volume, volumul 3-5 ani și 5-7 ani. Și schimbăm de data aceasta registrul, pentru că mă adresez copiilor, preșcolarilor și tuturor adulților care doresc să se inițieze în tainele limbii engleze. Cărticelele sunt bogat ilustrate pentru că așa este și vârsta copiilor, gândirea concret-intuitivă, cuprinzând poezioare și cântecele adaptate conținuturilor pe care le-am predat copiilor” , ne-a explicat Florentina, autoarea cărții.
La final, doamna inspector școlar Voichița Vancu a ținut să le felicite pe cele trei autoare. „S-au spus atâtea lucruri frumoase, s-au făcut recenzii, recenzii cu trimitere metaforică, recenzii cu trimitere creștină și nu numai, s-au făcut chiar rezumate ale conținuturilor cărților, încât eu doar vin și vă spun, întăresc și confirm faptul că această grădiniță care împlinește astăzi așa o vârstă frumoasă poate fi reprezentată și prin doamnele și domnișoara educatoare... Prin ceea ce ele au scris încearcă să aducă secvențe din lumea minunată pe care noi încercăm să o creăm și să o trăim împreună cu copiii... Le felicit și le mulțumesc pentru că ne-au confirmat, încă o dată ce potențial mare avem noi educatoarele... Vă mulțumesc că mi-ați deschis și mie pofta. Și eu cochetez. Am scos carte și cărticele și m-am oprit”, a conchis doamna inspector școlar Voichița Vancu.
„Și pentru că o carte este un dar pe care îl poți deschide iar și iar, mâine după-masă (miercuri, 3 aprilie – n.n.), la ora 4, vă invităm la Târgul de carte, care se va desfășura pe holurile grădiniței noastre”, a ținut să completeze doamna director Dana Lukacs. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (57 de poze), accesați Galeria foto: La Grădinița Nr. 56, au fost lansate trei cărți.

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 15:36:20 Ora de vară a Europei de Est