Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Școlii Gimnaziale Nojorid - prima ediție

Miercuri, 3 aprilie

Ziua Școlii Gimnaziale Nojorid - prima ediție

Căminul Cultural din Nojorid a găzduit miercuri, 3 aprilie 2013, prima ediție a Zilei școlii, manifestare cultural-artistică ce s-a vrut o „poveste adevărată” în care copiii din Leș, Livada și Nojorid să socializeze și să se simtă ca făcând parte din aceeași familie, vorba dnei director, prof. Melinda Tănase.

Cu această „poveste adevărată” și-a început discursul doamna director, salutând distinșii invitați, pe dl primar Mircea Crainic, pe distinsul inspector școlar, dl prof. Ilie Crăciun, pe doamnele Viorica Vese, din partea Primăriei Nojorid, departamentul Investiții, respectiv dna Maria Crainic, din partea Bibliotecii Comunale Nojorid. „Povestea” unificării celor trei școli a generat o uniformă comună, cu un semn distinctiv (o siglă a școlii), ales în urma unui concurs de desene organizat la nivelul celor trei școli.
„Oamenii mari se afirmă prin patriotism, oamenii mici practică naționalismul”
În cuvântul său, dl inspector școlar Ilie Crăciun a felicitat gospodarii comunei pentru felul în care se prezintă comuna, văzută de pe stradă, conducerile primăriei și școlii pentru proiect și pentru această manifestare, apelând la vorbe înțelepte („Oamenii mari se afirmă prin patriotism, oamenii mici practică naționalismul”...). Plăcut surprins de aprecierile dlui inspector școlar Ilie Crăciun și încântat de un asemenea eveniment, dl primar Mircea Crainic a fost scurt și la obiect, mulțumind conducerii școlii pentru acest eveniment pe care îl consideră de bun augur și un prilej de socializare, „fiind acum o școală într-o comună”, a spus dl primar în încheierea intervenției sale.  
După prezentarea siglei, a copacului cu ramurile celor trei localități și cu rădăcinile care își trag seva din cărți, doamna director ne-a introdus în atmosfera regalului artistic prin versuri meșteșugite, recitate în acompaniament de nai... „căci din cele trei școli mari,/ Câte numără comuna/ Au venit cu mic cu mare/ Toți copiii să-și dea mâna!/ Fericiți, nerăbdători, dornici să vă demonstreze/ Că ei au talent cu caru’, nu numai să copieze!”
Alexandra Durgheu Privighetoarea" din Păușa
În debutul spectacolului, Alexandra Durgheu din Păușa, absolventă a școlii, actualmente elevă la Liceul de Artă, a cântat și ne-a încântat cu nestemate din folclorul bihorean. Prezentați de doamna director și salutați de public, profesorii coordonatori au invitat artiștii pe scenă: elevii din clasele I și a IV-a din Nojorid, cu momentul artistic „Þări prin cântec și dans” (coordonați de înv. Andrada Dudaș și Gheorghe Petrilă); a IV-a Leș, cu dansul „Ciuleandra” (înv. Teodora Negru Tabacu); a III-a Nojorid, cu cântec de chitare (înv. Delia Horge); a II-a Leș, cu „Moșul și cocoșul” (înv. Loredana Burdaș); a V-a Leș, cu „Dansul primăverii” – dansul ghioceilor (prof. Oana Jurcuțiu); a VIII-a Nojorid, cu „Teenagers” - spectacol de pantomimă (prof. Adina Iacob); a VII-a Leș – Michael Jackson, în „oglindă” (duet).
„Un șmecher la lecție”
Actorii din clasa a VII-a de la Nojorid, ne-au surprins plăcut cu piesa „Un șmecher la lecție” (prof. Alina Curta); a VII-a Livada, cu dans modern (prof. Cornelia Apostol); a III-a Nojorid, cu dans sportiv cu majorete (înv. Delia Horge); a VII-a Leș, cu dans popular din Oaș (prof. Adina Iacob); interpret Oșoș Beniamin (a VIII-a, din Leș), la orgă; elevii din clasa a II-a și foști elevi ai dnei înv. Mirela Gligor (actualmente în clasa a VI-a) au interpretat împreună cântecul „Prieteni”; a VII-a Nojorid, cu dans modern (prof. Adina Iacob); în final, corurile claselor a VI-a din Leș și Livada au dialogat muzical pe scenă, în mai multe limbi (coordonatori: prof. Radu Negruț, Ștefan Negruțiu, Alina Butișcă, Geta Rusu, Flavia Romanu și Cornelia Apostol).
După spectacol, artiștii și toți elevii celor trei școli au mâncat pizza și s-au prins în dansul prieteniei...
„Omul sfințește locul!”  
După poza finală de pe scenă, dl inspector școlar Ilie Crăciun a ținut să felicite artiștii și profesorii coordonatori, invocând și consfințind că peste tot, în orice loc, în toate domeniile „Omul sfințește locul”, că „Românii au talent, dar nu au noroc”, și le-a mai lansat o provocare, dacă tot dețin bustul lui Octavian Goga în fața școlii: dacă se vrea, de ce nu, din toamnă, Școala Gimnazială Nr. 1 din Nojorid ar putea purta un nume, numele poetului „pătimirii noastre” – Octavian Goga. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (144 de poze), accesați Galeria foto: Ziua Școlii Gimnaziale Nojorid - prima ediție.  

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:16:43 Ora de vară a Europei de Est