Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Trei centre de documentare și informare

În trei zile,

Trei centre de documentare și informare

Dacă mai anii trecuți, am fost martori la lansarea primelor centre de documentare și informare în cadrul școlilor orădene (la Școala cu clasele I-VIII „Alexandru Roman”), miercuri, a fost inaugurat primul C.D.I. în învățământul preșcolar, la Grădinița nr. 52 din Oradea (grădiniță cu program prelungit), cu o zi înainte, și cu una după, fiind lansate alte două centre la Ștei și Aleșd (cu finanțare de la M.Ed.C.).

 „Universul piticilor”

Prin numele său („Universul piticilor”), centrul dorește să „avertizeze”, informând în ce lume ne aflăm și cu cine ne „luptăm”. Aceasta nu scade cu nimic meritele și valoarea, și nu coboară ștacheta față de un centru similar deschis în școlile din municipiu.
Scopul declarat al proiectului (cu finanțare nerambursabilă din partea Primăriei Oradea și cu contribuția părinților) este realizarea unui cadru optim de informare, consiliere a cadrelor didactice, părinților și copiilor cu privire la mediul preșcolar, promovând egalizarea șanselor tuturor copiilor (proveniți din medii sociale diferite).
„Considerăm că acest centru de informare și documentare, desfășurându-și activitatea în afara oricăror preocupări de ordin politic și ideologic, va îmbunătăți activitatea de educație în general, și la nivelul învățământului preșcolar, în special, va contribui la dezvoltarea relațională a copiilor, educatoarelor, membrilor comunității, prin creșterea implicării acestora în organizarea și desfășurarea unor activități bine documentate din punct de vedere științific și metodic”, afirmă prof. Maria Ivănescu, inspector de specialitate.
Dincolo de motivarea deciziei de înființare a centrului, și de prezentare a scopului și obiectivelor proiectului, Maria Nan, directoarea grădiniței, a făcut o radiografiere a activității și rezultatelor unității de învățământ pe care o conduce, printr-o prezentare sugestivă în power-point, invitând colegii de breaslă să acceseze pagina Web (www.oradea.ro/gradinita52).

„A educa înseamnă a iubi”

Din luările de cuvânt, am reținut poziția Inspectoratului Școlar și a Casei Corpului Didactic, exprimată de conducătorii celor două instituții coordonatore a activității C.D.I., inspectorul general, prof. Liliana Sanda Antonescu, făcându-ne cunoscut faptul că marți, 12 decembrie, cu o zi înainte, fusese inaugurat un centru de documentare și informare la Școala cu clasele I-VIII „Miron Pompiliu” din Ștei, iar a doua zi (joi, 14 decembrie), urma să fie lansat un C.D.I. la Grupul Școlar „Alexandru Roman” din Aleșd.
„A educa înseamnă a iubi… documentat și bine informat”, a ținut să sublinieze unul dintre invitați (directoare de grădiniță), referindu-se la menirea C.D.I deschis la Grădinița nr.52, ca un centru al tuturor grădinițelor, până vor apărea celelalte două centre în peisajul învățământului preșcolar orădean.

Un loc privilegiat pentru lectură

Vorbind despre valențe educative ale centrului și prezentând modul de organizare a spațiului C.D.I.(cu spații de informare, comunicare, lectură de plăcere, cercetare, și audio-video), directoarea Maria Nan a ținut să sublinieze faptul că „avem de-a face cu un loc unde se învață autonomia, și se dezvoltă spiritul critic, un loc privilegiat pentru lectură, unde copiii fac cunoștință cu literatura pentru copii, ale cărei taine vor fi descifrate cu ajutorul profesorului documentarist”...
 
Centru bugetar și de informare
 
Și până acum, Grădinița nr. 52 a fost (și este) un centru, dar unul bugetar și de informare pentru 14 grădinițe. De-acum, cu atât mai mult, și alții vor avea motive să-i treacă pragul.
Grădinița dispune de 12 săli, unde învață 275 de copii în învățământul de masă, în cadrul a opt grupe în limba română, și două în limba maghiară, dar și o grupă de învățământ special. Procesul instructiv-educativ se desfășoară în cele mai bune condiții. Localul, renovat cu un an înainte, dispune de dotări la nivel european, iar în plus, colectivul de cadre didactice are experiență și competență, și prin derularea unor proiecte naționale (în parteneriat cu grădinițe din județul Hunedoara) și internaționale (cu o școală maternală din Franța).

Interes… și onoare

La inaugurarea C.D.I., conducerea grădiniței a fost onorată de prezența unor invitați de seamă, reprezentanți ai I.S.J. (prof. Liliana Sanda Antonescu, inspector general, Akos Zoltan, insp. gen. adjunct, Maria Ivănescu, insp. de specialitate), C.C.D. (Virginia Tiurbe, director, Mioara Sallom și Adelina Iacob), Primăriei Oradea (ing. Georgeta Isai, dir. adj. al Direcției Patrimoniu Imobiliare), directoarele Grădinițelor nr. 20, 28, 35, 41, 42, 44, 45, 46, 53 și 54, directorul Școlii cu clasele I-VIII nr.16 (ca școală vecină), părinți și reprezentanți ai presei locale.
Echipa de proiect (Maria Man, directorul grădiniței, instit. Ioana Sala, resp. de proiect, și Gabriela Popa, resp. financiar) se simte onorată de asemenea invitați, și ține să le mulțumească pentru prezență și sprijinul acordat, felicită artiștii și colindătorii pentru emoționantul moment artistic realizat.
Ovidiu Dan   

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:50:29 Ora de vară a Europei de Est