Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Trei centre de documentare și informare

În trei zile,

Trei centre de documentare și informare

Dacă mai anii trecuți, am fost martori la lansarea primelor centre de documentare și informare în cadrul școlilor orădene (la Școala cu clasele I-VIII „Alexandru Roman”), miercuri, a fost inaugurat primul C.D.I. în învățământul preșcolar, la Grădinița nr. 52 din Oradea (grădiniță cu program prelungit), cu o zi înainte, și cu una după, fiind lansate alte două centre la Ștei și Aleșd (cu finanțare de la M.Ed.C.).

 „Universul piticilor”

Prin numele său („Universul piticilor”), centrul dorește să „avertizeze”, informând în ce lume ne aflăm și cu cine ne „luptăm”. Aceasta nu scade cu nimic meritele și valoarea, și nu coboară ștacheta față de un centru similar deschis în școlile din municipiu.
Scopul declarat al proiectului (cu finanțare nerambursabilă din partea Primăriei Oradea și cu contribuția părinților) este realizarea unui cadru optim de informare, consiliere a cadrelor didactice, părinților și copiilor cu privire la mediul preșcolar, promovând egalizarea șanselor tuturor copiilor (proveniți din medii sociale diferite).
„Considerăm că acest centru de informare și documentare, desfășurându-și activitatea în afara oricăror preocupări de ordin politic și ideologic, va îmbunătăți activitatea de educație în general, și la nivelul învățământului preșcolar, în special, va contribui la dezvoltarea relațională a copiilor, educatoarelor, membrilor comunității, prin creșterea implicării acestora în organizarea și desfășurarea unor activități bine documentate din punct de vedere științific și metodic”, afirmă prof. Maria Ivănescu, inspector de specialitate.
Dincolo de motivarea deciziei de înființare a centrului, și de prezentare a scopului și obiectivelor proiectului, Maria Nan, directoarea grădiniței, a făcut o radiografiere a activității și rezultatelor unității de învățământ pe care o conduce, printr-o prezentare sugestivă în power-point, invitând colegii de breaslă să acceseze pagina Web (www.oradea.ro/gradinita52).

„A educa înseamnă a iubi”

Din luările de cuvânt, am reținut poziția Inspectoratului Școlar și a Casei Corpului Didactic, exprimată de conducătorii celor două instituții coordonatore a activității C.D.I., inspectorul general, prof. Liliana Sanda Antonescu, făcându-ne cunoscut faptul că marți, 12 decembrie, cu o zi înainte, fusese inaugurat un centru de documentare și informare la Școala cu clasele I-VIII „Miron Pompiliu” din Ștei, iar a doua zi (joi, 14 decembrie), urma să fie lansat un C.D.I. la Grupul Școlar „Alexandru Roman” din Aleșd.
„A educa înseamnă a iubi… documentat și bine informat”, a ținut să sublinieze unul dintre invitați (directoare de grădiniță), referindu-se la menirea C.D.I deschis la Grădinița nr.52, ca un centru al tuturor grădinițelor, până vor apărea celelalte două centre în peisajul învățământului preșcolar orădean.

Un loc privilegiat pentru lectură

Vorbind despre valențe educative ale centrului și prezentând modul de organizare a spațiului C.D.I.(cu spații de informare, comunicare, lectură de plăcere, cercetare, și audio-video), directoarea Maria Nan a ținut să sublinieze faptul că „avem de-a face cu un loc unde se învață autonomia, și se dezvoltă spiritul critic, un loc privilegiat pentru lectură, unde copiii fac cunoștință cu literatura pentru copii, ale cărei taine vor fi descifrate cu ajutorul profesorului documentarist”...
 
Centru bugetar și de informare
 
Și până acum, Grădinița nr. 52 a fost (și este) un centru, dar unul bugetar și de informare pentru 14 grădinițe. De-acum, cu atât mai mult, și alții vor avea motive să-i treacă pragul.
Grădinița dispune de 12 săli, unde învață 275 de copii în învățământul de masă, în cadrul a opt grupe în limba română, și două în limba maghiară, dar și o grupă de învățământ special. Procesul instructiv-educativ se desfășoară în cele mai bune condiții. Localul, renovat cu un an înainte, dispune de dotări la nivel european, iar în plus, colectivul de cadre didactice are experiență și competență, și prin derularea unor proiecte naționale (în parteneriat cu grădinițe din județul Hunedoara) și internaționale (cu o școală maternală din Franța).

Interes… și onoare

La inaugurarea C.D.I., conducerea grădiniței a fost onorată de prezența unor invitați de seamă, reprezentanți ai I.S.J. (prof. Liliana Sanda Antonescu, inspector general, Akos Zoltan, insp. gen. adjunct, Maria Ivănescu, insp. de specialitate), C.C.D. (Virginia Tiurbe, director, Mioara Sallom și Adelina Iacob), Primăriei Oradea (ing. Georgeta Isai, dir. adj. al Direcției Patrimoniu Imobiliare), directoarele Grădinițelor nr. 20, 28, 35, 41, 42, 44, 45, 46, 53 și 54, directorul Școlii cu clasele I-VIII nr.16 (ca școală vecină), părinți și reprezentanți ai presei locale.
Echipa de proiect (Maria Man, directorul grădiniței, instit. Ioana Sala, resp. de proiect, și Gabriela Popa, resp. financiar) se simte onorată de asemenea invitați, și ține să le mulțumească pentru prezență și sprijinul acordat, felicită artiștii și colindătorii pentru emoționantul moment artistic realizat.
Ovidiu Dan   

Trimite email

miercuri, 8 decembrie 2021

Poza zilei

Revista „OviDan" nr. 206

Ediţia cuprinde ştiri şi fotoreportaje din şcoli, de la diferite evenimente din Oradea şi judeţ. Numărul se deschide cu ,,Mandela uriașă", proiectul elevilor de la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" din Oradea.
Școala Internațională Agora din Oradea este Școală de Excelență pentru proiectul Climate Action...
În cele 16 pagini ilustrate cu 60 de poze, avem o privire largă asupra lucrurilor frumoase care se întâmplă în municipiul de pe Crișul Repede și în județul Bihor, chiar și în pandemie; faptele vorbesc atât în paginile de administrație și proiecte, cât și în fotoreportajele realizate...
(OviDan)