Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Patru zile în mândra și dulcea Moldovă a Marelui Ștefan și a lui Nică

În săptămâna binecuvântată

Patru zile în mândra și dulcea Moldovă a Marelui Ștefan și a lui Nică

Această excursie a fost așteptată cu mult drag de elevii clasei a IV-a C, de la Eco Școala Avram Iancu, chiar dacă an de an au fost plecați în excursii și tabere.

Patru zile de pomină în această formație, care a dăinuit un ciclu, un mandat de... primari. Lor li s-au alăturat, dornici de aventura... cunoașterii, colegii din clasa a III-a A (prof. Lucia Zsak).
Ca și organizatori, ne-am propus realizarea unor obiective și așa s-a și întâmplat (vizitarea unor obiective turistice, dobândirea și consolidarea unor cunoștințe de geografie, istorie și literatură, despre formele de relief, climă/vegetație, personalități ale istoriei și literaturii, cultivarea respectului pentru trecutul istoric, stârnirea plăcerii pentru lectură, cimentarea colectivului clasei, aplicarea unor reguli și norme de comportare civilizată în împrejurări diferite, protejarea mediului înconjurător...). Dumnezeu ne-a binecuvântat cu vreme frumoasă, cu mult soare (deși la noi, în Oradea, a plouat aproape continuu). S-a vrut a fi o excursie de studii și așa a și fost, dincolo de relaxarea totală și atmosfera de vacanță care a domnit tot timpul!
Ajutoarele de nădejde, dar și martorii  momentelor frumoase trăite împreună au fost trei tătici, o mămică, o bunică, șoferul, și ghidul nostru drag Adrian Culda. În cele patru zile, am organizat concursuri despre locurile vizitate, concurs de ghicitori istorice și geografice, de recunoaștere a textelor pe baza unor fragmente citate, scrise de marele nostru povestitor Ion Creangă, concurs de glume, s-a cântat, s-a recitat, s-a dansat, au desenat (ce le-a plăcut mai mult), au citit (despre păsări, marcând Ziua internațională a păsărilor, povestioare/legende despre Ștefan cel Mare), dar s-au și jucat. De fiecare dată toți au fost recompensați cu vederi, magneți tip carte poștală, cu medalii din lut, cu dulciuri și reviste etc. Într-un cuvânt au îmbinat utilul cu plăcutul.
În cele trei nopți, am fost cazați la Borșa,  la Hotel Victoria, la Putna, la Pensiunea Mușatinii și la Tg. Neamț, la Pensiunea La Cetate. Am vizitat șase mănăstiri: Bârsana, Moldovița, Sucevița, Putna, Dragomirna și Neamț, monumentele din centrul orașului Satu Mare, Memorialul de la Sighet, Cimitirul vesel de la Săpânța, Chilia lui Daniil Sihastru, un atelier de ceramică neagră, Muzeul satului bucovinean, Cetatea de scaun a Sucevei, Cetatea Neamț, Casa memorială Ion Creangă de la Humulești. Am făcut cunoștință din mers cu Castelul Caroly și Statuia ostașului român din Carei, cu Tisa ce curge la granița de nord a țării, pe frontiera cu Ucraina, cu așezări și case unicat în țară, precum cele de la Certeze și Ciocănești, cu mândrul port maramureșean și bucovinean, cu Casa memorială Veronica Micle, cu Turnul pompierilor din Satu Mare, cu multe râuri, unități de relief, orașe și județe... pe care le-am străbătut.
 A fost un drum lung, încărcat, dar minunat, lesne de descifrat de pe chipurile tuturor.
A fost o săptămână în care copiii au dovedit pe deplin că știu mai multe și sunt mai buni!
Mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă această excursie, precum și bunului Dumnezeu că ne-a avut în pază! Monica Toader
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Patru zile în mândra și dulcea Moldovă a Marelui Ștefan și a lui Nică.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:19:36 Ora de vară a Europei de Est