Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Economiștii orădeni au fost în vizită la Connectronics

Job ShadowDay la Colegiul Economic „Partenie Cosma”

Economiștii orădeni au fost în vizită la Connectronics

Cu ocazia derulării programului de educație pentru orientare profesională al Junior Achievement, Job ShadowDay, aflat la a XI-a ediție în România, elevii clasei a X-a J, de la Colegiul Economic „Partenie Cosma” din Oradea, împreună cu dna dirigintă, prof. Bălan Liliana, am ajuns să vizităm firma orădeană Connectronics Romania.

Mulțumim părinților (Vișoiu Nicoleta și Secara Dana) care ne-au dus la Connectronics Romania, unde am petrecut o zi în „umbra” unuia dintre părinți, pentru a înțelege mai bine responsabilitățile lor la locul de muncă și a câștiga experiență concretă, utilă pentru viitorul nostru profesional.
Firma orădeană Connectronics Romania, parte a grupului Connect Group, este specializată în producția de plăci electronice și cabluri.
Firma Connectronics Romania, divizia cabluri, și-a început activitatea în România la începutul anului 2004, cu doar nouă angajați, pentru ca astăzi Connectronics să fie cea mai mare fabrică a grupului. Producția de la Oradea a evoluat dintr-o manufactură pur contractuală într-o fabrică cu produse de sine stătătoare, dotată cu tehnologie de ultimă oră.
În 2008 și-a inaugurat noua hală de producție din Șoseaua Borșului 40. Investițiile în noua unitate, care se întinde pe o suprafață de 16.000 de metri pătrați, s-au ridicat la 5 milioane de euro.
Noua fabrică permite dezvoltarea producției de cabluri destinată partenerilor externi, cum ar fi: Alcatel-Lucent, Philips, JGL, ASML, Case New Holland și Tycoand Barco.
Dispune de personal bine instruit în scopul de a maximiza calitatea și pentru a minimiza eroarea umană. Aici este utilizată o gamă largă de tehnici, cum ar fi: lipire și sertizare, procese semi-automate, ansambluri de cabluri – unele chiar foarte complexe, turnare...
Produsele realizate aici sunt protejate împotriva umezelii, agenților chimici, realizându-se produse durabile, de calitate și de încredere.Toate produsele pe care le realizează sunt 100% testate electronic, dispunând de aparatură de ultimă oră.
Impresii „la cald” din partea elevilor sau dușul de trezire la realitate!
Mămica lucrează la această firmă din prima zi, de la înființare, la divizia cabluri, unde a început ca și operator, apoi trecând prin mai multe faze, având diverse funcții, a ajuns ca în prezent să lucreze ca și șef de schimb. Are în subordine în jur de 190 de angajați, îi place ceea ce face, ajutată fiind de întreaga echipă. (Daiana Micloș)
Urs Cristina – Am rămas impresionată de faptul că aici se lucrează într-un mediu atât de curat, ca într-o farmacie și în liniște totală. Dar se lucrează mult pentru bani puțini...
Cimpe Ana-Maria – Pentru mine a însemnat o experiență frumoasă, pentru că ne-a arătat cât de mult trebuie să lucrăm pentru un salariu mic”.
Þigărean Claudiu – Job ShadowDay a însemnat pentru mine o zi în care am învățat că banii nu se câștigă așa ușor cum pare.
Pop-Bițiș Loredana – Mi-am dat seama că nu este așa de ușor să lucrezi 8 ore în picioare și că trebuie să învăț mai mult ca să ajung la o slujbă mai bună.
Popa Iosif Marim – M-au impresionat muncitorii, care erau ordonați, fiecare la locul său, într-un spațiul foarte curat.
Cărbunar Bogdan – Experiența Job ShadowDay a însemnat o perspectivă asupra viitorului în cazul abandonului școlar.
Ilie Diana – Eu am ajuns la concluzia că nu este ușor să lucrezi 8 ore în picioare, mai ales că salariul este foarte mic și de aceea mai bine învăț decât să ajung să lucrez așa!
Prof. Bălan Liliana

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:51:28 Ora de vară a Europei de Est