Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Școala din Mădăras, toate lucrările programate au fost finalizate

Din 11septembrie în 19 februarie

La Școala din Mădăras, toate lucrările programate au fost finalizate

În urma vizitei noastre, din 11 septembrie 2007, la Școala cu clasele I-VIII din Mădăras, notasem, printre multele realizări înfăptuite în vacanța de vară, și trei lucrări neîmplinite care nu-l puteau mulțumi pe directorul școlii, Alexandru Filip: încălzirea centrală, zugrăvirea exterioară și procurarea dozatoarelor.

Astăzi (marți, 19 februarie 2008), domnul director avea să ne prezinte școala într-o altă lumină, vorbindu-ne cu satisfacție despre finalizarea lucrărilor (restante) , realizarea încălzirii centrale, zugrăvirea exterioară,  procurarea dozatoarelor (cele trei neîmpliniri din toamnă), și nu numai.
„S-a finalizat reabilitarea clădirii școlii în totalitate, începând cu acoperișul și sălile de clasă, peste tot au fost montate geamuri și uși termopan, parchet laminat și jaluzele, s-a amenajat grupul social interior, încălzire centrală pe gaz (pe bază de centrală termică automată), s-a schimbat instalația electrică (în toate sălile și pe coridoare, avem neoane), la fel și la grădiniță, mobilier școlar nou în toate sălile, apa potabilă este asigurată de la automatele instalate în sălile de clasă de o firmă orădeană („La Fântâna”). Eforturile financiare au fost mari, fondurile provenind, în egală măsură, de la Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, prin Inspectoratul Școlar, și de la primărie, dl primar Dan Tiurbe fiind cel mai important susținător al nostru,” ne-a declarat directorul coordonator, Alexandru Filip.
Urmează amenajarea bazei sportive
Am mai aflat apoi despre dotarea unităților de învățământ cu materiale didactice (planșe, microscoape, cărți și dicționare) și materiale sportive, faptul că  de la începutul semestrului II, programul ”Cornul și laptele” s-a extins și la clasele de gimnaziu.
După  reabilitarea clădirilor școlii și grădiniței din Mădăras urmează cele din Homorog. Proiectele sunt depuse deja la Inspectoratul Școlar Bihor, după cum ne spunea dl director,  Alexandru Filip. În ceea ce privește școala din Mădăras, următoarea urgență va fi amenajarea bazei sportive și împrejmuirea terenului, tot cu fonduri de la primărie. „Primăria e  mâna noastră dreaptă. Cu microbuzul propriu transportă preșcolarii și elevii din satul Mărțihaz la școala din Mădăras, precum și elevii de gimnaziu din Homorog la școala din Ianoșda. De asemenea, tot primăria ne-a ajutat cu fonduri să achiziționăm și noi un microbuz școlar, care urmează să ne fie repartizat. De Crăciun, toți preșcolarii și elevii au primit daruri de la Moșul (tot cu concursul primăriei), navetiștilor li se decontează transportul, iar în luna martie, urmează să primim prima tranșă de tichete-cadou”.
La capitolul evidențieri, premii și concursuri, proiecte școlare și activități extrașcolare, aveam să-i pozăm pe micii matematicieni, pe premianții școlii, pe dansatori, și pe elevii slovaci.
Să mai spunem că Grădinița din Mădăras este frecventată de 30 de copii, iar la școala de centru învață 66 de elevi, 32 în ciclul primar și 34 în cel gimnazial. Anul trecut, la ultima ediție a testelor naționale, la Școala cu clasele I-VIII din Mădăras, promovabilitatea a fost de 100%.
 Marți, la școala din Ianoșda, urma să se încheie montarea caloriferelor
În drum spre Ianoșda, am aruncat o privire și la Școala cu clasele I-IV din Homorog. Elevii a două clase simultane erau în curte, având oră de educație fizică și sport, iar celelalte două clase erau la ora de engleză (cu prof. Alina Popa, cea pe care am pozat-o mai devreme și la școala din Mădăras).
La Ianoșda, suntem întâmpinați de prof. Balogh Ildiko, directorul adjunct al școlii.
„Ne-ați găsit acționând pe două fronturi, elevii și dascălii la clasă, iar meșterii pe șantier. Astăzi (marți-n.n.), urmează să se încheie montarea caloriferelor. În toamnă, ne-ați prins în timp ce se monta gresie și se defrișa spațiul verde din fața școlii, unde domnul primar, Dan Tiurbe, ne-a promis amenajarea unui parc. O firmă din Salonta a câștigat licitația pentru amenajarea parcului și a curții.” Am pornit să vizităm școala, să-i cunoaștem pe elevi și dascăli. În clasa a IV-a, elevii ajunseseră la Munții Carpați. Făcând abstracție de subiectul lecției, Adi Gherman Nicușor a ținut să ne împărtășească bucuria lui: „Tăticul mi-a cumpărat un ATV pentru copii” (iar dna învățătoare ne-a lămurit cum stă treaba cu ATV-ul. „Fiindcă a fost cuminte și harnic, și a recuperat materia pierdută cât timp a fost bolnav, tăticul i-a cumpărat un ATV pentru copii”). Prin alte clase, pe unii elevi i-am surprins la tablă, făcând calcule și rezolvând probleme. De fapt, cele mai  tari rezultate le au copiii din Ianoșda și Homorog la matematică (precum colegii lor din Mădăras). Dna directoare adjunctă a ținut să-i evidențieze pe cei cu rezultate foarte bune, anul trecut, la „Eurojunior”: Ancuța Pușcău, Bianca Rus, Georgiana Popa, Daiana Mocuța și Ana Maria Vidican (pe atunci în clasa a V-a), Patricia Ciordaș, Julia Bulboacă, Alice Popa și Alexandra Beltechi (din clasa I), iar la „Cangurul”, pe Oana Foica (premiul I), Cătălin Pătcaș (II) și Mihaela Oprean (III). Pentru poze, au fost scoși în față atât premianții de la gimnaziu (Ana Maria Vidican, Georgiana Popa, Daiana Mocuța, Bianca Rus, Andrei Vila, Teofil Costea, Laura Bughiu, Sebastian Moțoc, Mădălina Baș, Nicoleta Iga) și dansatorii școlii, cât și fotbaliștii (împreună cu profesorul lor, Zuh Ludovic).
 Proiectul de parteneriat (internațional), excursii...
Despre  proiectul de parteneriat internațional pe care elevii și dascălii din Mădăras și Ianoșda îl au cu o școală din Micherechi (Ungaria), ne-a vorbit (mai devreme ) și directorul coordonator, dl prof. Alexandru Filip, iar noi scrisesem încă în  vară despre acest proiect, atunci când i-am cunoscut pe partenerii de proiect în tabăra internațională de orientare turistică...
Anul acesta, proiectul se va derula în două etape. La prima etapă, programată în perioada 16-21 iunie (o tabără internațională de orientare turistică, ce va fi găzduită, ca și anul trecut, de Colegiul Național „Arany Janos” din  Salonta), vor participa noi membri (elevi „începători”) din școlile partenere, iar „veteranii” („avansații” – elevii de anul trecut) se vor întâlni la Padiș (între 30 iunie și 4 iulie).
În același context, directoarea adjunctă ne-a făcut cunoscute și excursiile pe care elevi și dascăli de la școala din Ianoșda le vor face prin țară, grație sprijinului promis de dl primar („care ne ține în palmă”, cum plastic se exprimase conducătorul unității). În perioada 28 iulie - 2 august, învățătoarea Delia Bughiu va porni, împreună cu un grup de 36 de elevi din clasele a IV-a și a V-a, pe urmele lui Ștefan cel Mare, iar profesorul de istorie-geografie Cezar Petran va însoți un grup de 36 de gimnaziști într-o excursie pentru vizitarea Þării Oașului.
Să mai spunem că la școala din Ianoșda învață, la această oră, 111 elevi din Ianoșda și Homorog, iar la grădiniță, 42 de preșcolari (doar din localitate).
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  La Școala din Mădăras, toate lucrările programate au fost finalizate.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:21:00 Ora de vară a Europei de Est