Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Balul Majoratului la Liceul Tehnologic „Horea”, Marghita

Un spectacol și un liceu minunat!

Balul Majoratului la Liceul Tehnologic „Horea”, Marghita

Întrebarea care s-a (im)pus în seara în care ne-am sărbătorit majorii liceului nostru – Liceul Tehnologic „Horea”, Marghita -, în 22 martie 2013, la Casa de Cultură din Marghita, a fost: „Ce vrei să te faci când ai să fii mare?”

Este întrebarea cea mai frecventă, pusă de diriginți, profesori, părinți și bunici copilului naiv care habar n-are pe ce lume trăiește, dar simte, intuitiv, că este implicat în ceva important.
Am realizat astfel un arc peste timp pentru a ne bine dispune cu meseriile alese de ei pentru ei, de către majorii liceului nostru. Cum se văd ei în viitor? Ei bine tot ce vă putem spune este că și-au imaginat o lume diversă, alcătuită din fel de fel de îndeletniciri care mai de care mai promițătoare: așa-ziși slujitori ai Domnului, mari meșteri, mari calfe și zidari, un alt fel de salvatori de vieți, director și secretară de coșmar, hoți inteligenți și agenți de pază neînfricați, superbucătari, next top model by Cătălin Botezatu, spărgători de… geamuri, „marinerul” și viața pe mare, cămătari nemiloși și nu în ultimul rând am zburat la clasa „Horea”...
Tema balului nostru a fost: „Meseria - brățară de aur”, iar balul s-a vrut și a fost unul amuzant, haios și imaginativ. Suntem convinși că v-ați distrat copios, dragi tineri! Dorim să mulțumim în primul rând directorului nostru, dl Iulius Radu Timar, dlui director adjunct Moise Ilieș, invitatului de onoare al evenimentului, dl Pavel Emilian - director în Ministerul Tineretului și Sportului, dnei consilier educativ Luminița Durnea, profesorilor liceului nostru implicați în organizarea manifestării (Oana Barna, Alina Capota, Cristian Chirobocea, Anamaria Capota) și nu în ultimul rând elevilor din clasa a X-a și a XI-a B, care au muncit cot la cot alături de profesori, asigurând recuzita balului, precum și Comitetului reprezentativ al părinților pentru implicare și finanțare. De asemenea, mulțumim Casei de Cultură din Marghita, gazda evenimentului, prin persoana dnei director Demeter Veronica, dar și sponsorilor noștri, fără de care concursul nu s-ar fi putut desfășura.
Probele și artiștii
Prima probă a constat în prezentatea partenerilor fiecărei perechi și a meseriei alese; a doua probă a testat perspicacitatea fiecărui concurent în parte, iar în cadrul celei de-a treia probe, majorii liceului nostru au demonstrat cât de bine își cunosc profesorii care le predau, răspunzând fiecare la câte o întrebare.
Ne-au încântat cu momente artistice deosebite: trupa de dans (campioană) Clevers, coordonată de dna Kende Noemi, trupa de Break-Dance, condusă de dl Dumitrescu Gabriel și Ansamblul folcloric „Doina Barcăului”, instructori dna prof. Mariana Baba și dl Vasile Pușcaș. Juriul s-a amuzat, a notat și a adjudecat.
Premiile balului
Mister Majorat „Horea”, Marghita - Horvath Mark, din clasa a XII-a B, Miss Majorat „Horea”, Marghita -  Matei Daniela, din clasa a XII-a A, Locul II - Burcă Sebastian (XII A) și Guti Sorina (XII B), Locul III -  Ternovan Simion (XII A) și Korch Andrea (XII E).
S-au mai premiat: Cea mai elegantă pereche - Pop Alexandru (XII B) și Pustai Lavinia (XII B), Cea mai carismatica pereche - Gardan Arnold și Bonas Rebeca (XII C), Premiul pentru spontaneitate și umor - Fărăgău Raul (XII A) și Gavriș Alexandra (XII E), Premiul sponsorilor - Moca Vlad (XII A) și Maria Mădălina (XII B), Premiul juriului - Creț Vlad și Duka Laura (XII E), Cea mai populară pereche - Tulbura Bogdan și Muska Melinda (XII C), Premiul pentru originalitate - Lazăr Ionuț (XII E) și Farkas Luminița (XIII B), Cea mai artistică pereche - Fritea Radu și Herczeg Katalin (XII B), Cea mai fotogenică pereche - Szlovak Zoltan și Bențe Mihaela (XII B).
Felicităm toți participanții pentru minunatul spectacol oferit, pentru că Liceul „Horea” este minunat! (Alina Capota)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Balul Majoratului la Liceul Tehnologic „Horea”, Marghita.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:51:54 Ora de vară a Europei de Est