Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Zilele patronului spiritual - Emanuil Gojdu

Miercuri și joi, la C.N. ”E.Gojdu” Oradea

Zilele patronului spiritual - Emanuil Gojdu

Miercuri și joi (20 și 21 februarie 2008), elevii și dascălii Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea își sărbătoresc patronul spiritual. Programul manifestărilor cuprinde: miercuri - două concursuri tematice (de istorie și fizică), iar joi – depuneri de flori la statuia lui Emanuil Gojdu, două sesiuni de comunicări, una în plen (de la ora 12.00), iar cealaltă pe secțiuni (real-uman), de la ora13.00, lansare de carte („Eumenide”, a regretatului profesor Emil I. Roșescu) și vernisajul expoziției „Simboluri”.

„Emanuil Gojdu - personalitate de referință în Panteonul spiritual bihorean”

Sub acest generic s-a desfășurat, miercuri, în amfiteatrul gojdiștilor, cea de-a cincea ediție a concursului de istorie, închinat patronului spiritual al colegiului, organizat de catedra de istorie (prof. Radu Birta, Traian Ursuța și prof. inspector Ilie Crăciun), cu participarea echipajelor din cele șapte clase de-a X-a (de la A la G), alcătuite din câte trei elevi fiecare. În urma jurizării, pe primele patru locuri ale clasamentului final s-au situat echipajele claselor a X-a E (Cristian Dulău, Andreea Leș și Alexandru Pascovici) - locul I, a X-a C (Corina Bodea, Gulyas Cyndia și Papp Georgia) –  locul II, a X-a B (Sergiu Crăciun, Marian Popescu și Tudor Zbârcea) – locul III, și a X-a G (Aida Bălăceanu, Vlad Musca și Paula Tripon) – mențiune.
Câștigătorii au fost răsplătiți cu diplome din partea Consiliului elevilor și cu cărți (din partea organizatorilor), acordate de Asociația absolvenților Colegiului Național „Emanuil Gojdu” (cărți ale regretatului prof. Emil I. Roșescu).
„Fizica – o aventură a cunoașterii”
Concursul de fizică, organizat de catedra de specialitate (Ana Poinar – șef catredră, Cristina Ignat, Valentin Cucer și Daniela Berchez) s-a desfășurat pe două secțiuni (în laboratorul de fizică și în cabinetul nr. 3 de informatică), cu participarea a 11 echipaje (alcătuite din câte patru elevi – câte doi la fiecare secțiune). Echipajele din laboratorul de fizică au avut de completat un test tip grilă, cu nouă întrebări (fiecare având patru variante de răspuns din care doar una era corectă). La informatică, în fața calculatoarelor, cu ochii pe monitoare, membrii echipajelor aveau de completat spațiile rămase libere (din nouă enunțuri incomplete) cu numele unor profesori (inventatori) români și străini, fizicieni și filozofi, cu numele unui exponat românesc aflat în Muzeul capodoperelor științei și tehnicii din Munchen etc.
Echipajele clasate pe primele patru locuri: „Maxwell” (Horia Dragoș Jurcuț, Vlad Adrian Popovici, Zsak Greta și Simina Bronț, din a XII-a C) - locul I, „Faraday” (Sorin Mihai Floti, Cristian Gordan, Alex Iovan și Andrei Milaș, din XI B și F) – locul II, „Galilei” (Dan IoanÞarcă, Cristian Ioan Brihan, Laura Scurtu și Andrei Herdean, din XI B) – locul III, și „Newton” (Bogdan Bondor, Rinalda Fărăian, Cristian Roșu și Marius Tulbure, din a X-a A și B) – mențiune vor fi răsplătite cu o excursie la Centrul de excelență din Cluj-Napoca. (Ovi DAN) 
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:  Zilele patronului spiritual - Emanuil Gojdu. 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:13:15 Ora de vară a Europei de Est