Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Universitatea Agora este pregătită să primească vizita EUA-IEP în perioada 2013-2014

Universitatea Agora a solicitat să fie evaluată

Universitatea Agora este pregătită să primească vizita EUA-IEP în perioada 2013-2014

Stimate Domnule Rector
, Ca urmare a solicitării Dvs de a include Universitatea Agora din Oradea în proiectul POSDRU „Pregătiți pentru a inova, pregătiți pentru a răspunde mai bine nevoilor locale”, coordonat de UEFISCDI în parteneriat cu EUA-IEP, vă comunicăm că Universitatea Dvs va fi inclusă în grupul de universități [1] ce vor intra în procesul de evaluare instituțională în perioada următoare”. (Ecaterina ALEXOAEI, Assistant to Prof. Adrian CURAJ, General Director, Deputy Manager Project „Ready to innovate, ready to respond to local needs. Quality and diversity of universities in Romania” , Executive Agency for Higher Education, Research, Development and Innovation Funding)

Universitatea Agora a solicitat să fie evaluată de Asociația Universităților Europene – Programul de Evaluare Instituțională (EUA-IEP)  în cadrul proiectului „Pregătiți pentru a inova, pregătiți pentru a răspunde mai bine nevoilor locale. Calitate și diversitate în universitățile din România”.
Am solicitat această evaluare deoarece EUA-IEP [2] are o experiență bogată în evaluarea universităților: a evaluat până în prezent peste 300 de universități din 45 de țări din lume.
Derulat prin  POSDRU de către UEFISCDI, Proiectul „Pregătiți pentru a inova, pregătiți pentru a răspunde mai bine nevoilor locale. Calitate și diversitate a universităților din România” vine în întâmpinarea necesităților actuale ale sistemului național de învățământ superior prin organizarea unui exercițiu internațional de evaluare la care participa 47 de universități. Metodologia utilizată reprezintă rezultatul procesului de adaptare a Programului de Evaluare Instituțională (IEP), elaborat de European University Association (EUA) și implementat deja cu succes în numeroase țări europene.
Multiplele beneficii, cuantificabile pe termen mediu și lung, atât la nivelul categoriilor de grupuri țintă ale proiectului, cât și la nivelul sistemului de învățământ superior și al furnizorilor de servicii în domeniul studiilor universitare, constau în:
Evaluarea internațională a 47 de universități românești, pe baza unei metodologii internaționale de evaluare;
Dezvoltarea capacității de raportare și evaluare la nivelul instituțiilor de învățământ superior, în vederea asigurării calității în conformitate cu misiunea asumată;
Dezvoltarea și implementarea unui mecanism de colectare și analiză a datelor în vederea evaluării primare a universităților;
Facilitarea transferului de cunoaștere prin dezvoltarea unei platforme de tip „Observator” pentru analiza și raportarea periodică pentru realizarea politicilor de diferențiere.
Dezvoltarea și furnizarea unui program de formare pentru personalul universitar pe tema integrității și furnizarea unei metodologii de etică și integritate în procesul de evaluare a universităților;
Dezvoltarea capacității de analiză prospectivă pentru fundamentarea deciziilor privind dezvoltarea de rețele, formarea de consorții și fuziuni între universități”. [3]
Suntem convinși că în urma acestei evaluări Universitatea Agora va avea numai de câștigat prin transparență și vizibilitate, creșterea calității managementului, educației și cercetării.
Ne vom mobiliza cu toții, cadre didactice și studenți, pentru ca Universitatea Agora să-și îndeplinească misiunea asumată prin Cartă. [3]
Rector,
Prof. niv. dr. Ioan Dzițac
 
Bibliografie
[1] http://pe.forhe.ro/sites/default/files/runda_2_univ199.pdf
[2] http://www.eua.be/iep/Home.aspx
[3] http://pe.forhe.ro/ro/despre-proiect-2
[4] http://univagora.ro/ro/universitate/misiune/

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:40:09 Ora de vară a Europei de Est